Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Robert Calvin Bland, odnosno, Bobby "Blue" Bland jedan je od mojih glazbenih favorita i glazbenik kojeg sam slušao s velikim zadovoljstvom zbog njegove osobite i doista jedinstvene vokalne modulacije.

"Live in Beale Street: A Tribute To Bobby "Blue Bland" je glazbena posveta ovom velikom pjevaču, kojeg je 16. srpnja objavila izdavačka kuća Nola Blue Records uz radijsku promociju Blind Raccoon. Album potpisuje Rodd Bland, sin pokojnog Bobbyja "Blue" Blanda i bend The Members Only Band.

Cijela ova moja priča mogla je imati sasvim drugačije konotacije da se u sve nije umiješala vlasnica izdavačke kuće Nola Blue Records, doista izuzetno agilna i susretljiva Sallie Bengston, koja se doista svojski trudi da njezini klijenti budu jednako zastupljeni u brojnim zemljama svijeta, pa tako i u ovom dijelu Europe. Naime, potaknula je Rodda Blanda da svojim glasom obilježi radijske emisije, koje će promovirati i prezentirati ovaj album i dakako ovu njegovu sjajnu posvetu njegovom ocu, koji je apsolutno zadužio svjetsku soul te ritam i blues i blues glazbenu scenu.

"Live On Beale Street: A Tribute to Bobby “Blue” Bland" oslikava Bobbyjevu glazbenu viziju, koja je uvijek bila širokih pogleda, otvorenih snažnih osjećaja i nevjerojatnih vokalnih izvedbi. Kada se samo sjetim da sam, kao klinac koji je postupno savladavao blues gradivo, jako, ali doista jako puno vremena utrošio preslušavajući live albume B.B. Kinga i Bobbyja "Blue" Blanda, namjerno ih ne imenujem, čisto da se malo "prošvrlja" netom i tamo neka se pokupe informacije. Pa ne mora se sve dobiti na dlanu, zar ne?

Naravno, ni Rodd ništa nije dobio samo tako, vrijedno i predano je radio, vježbao a uz svoj talent rezultat nije izostao. Njegovi ritmički, odmjereni udarci po kožama itekako plastično dočaravaju taj njegov "feeling" na ovom live materijalu.

Radi se, naime, o 25-ominutnom tonskom zapisu s nastupa na IBC-u 2017. Sve zvuči sjajno, a kako i ne bi kada je pored svog oca Rodd svirao i radio s glazbenicima kao što su Corey Osborne, Benny Turner & Cash McCall, The Reverend Shawn Amos, Will Tucker & Brimstone Jones, Ian Siegal and the Youngest Sons i Danielle Nicole, sve provjerena imena, koja imaju snažnu i veliku reputaciju. Za ovaj nastup Rodd je okupio sjajnu plejadu glazbenika koji su radili s njegovim pokojnim ocem: Jackie Clark (bas), Harold Smith (gitara), Chris Stephenson (klavijature i vokali), zatim odlična puhačka sekcija koju čine trubači Marc Franklin i Scott Thompson, uz Kirka Smothersa na saksofonu te odlične pjevače Jeromea Chisma i Ashtona Rika.

PREPORUKA

Blandov doprinos kompletnoj glazbenoj sceni je jednostavno nemjerljiv. Bobby je nedvojbeno ostavio duboki trag u cijeloj toj priči i bez obzira o kome i čemu se radi osobito se to može osjetiti i čuti kada je u pitanju "traditional southern black music". Bobby je nesumnjivo stvarao snaže mostove od klasičnog bluesa i soula prema modernom R&B-ju pa čak i hip-hopu. Njegov sin Rodd samo nastavlja tu sjajnu glazbenu priču i još je više i snažnije podebljava. Ako meni ne vjerujete, poslušajte skladbu "Get Your Money) Where You Spend Your Time" i sve će vam biti jasno!

Uostalom i drugi su to prepoznali, ali, naravno, na svoj način, pa primjerice Rick J Bowen tvrdi: "Drawing inspiration from touchstone moments in his father’s Hall Of Fame career and the lessons he learned on and off the bandstand Rodd Bland and his Members Only Band deliver a live tribute to Bobby “Blue” Bland with passion, honor,respect, and love."

Sam Rodd Bland o svemu kaže: "Live on Beale Street:Tribute to Bobby “Blue” Bland vividly testifies about the past, the present, and the future too. “This recording is really an appetizer. This is the opening match or opening card. This is the opening act.”

Više o svemu saznajte na:
www.rbandthemob.com
www.facebook.com/rbandthemob
www.twitter.com/rbandthemob
www.instagram.com/rbandthemob
www.youtube.com/user/roddblanddrums
www.amazon.com/Live-Beale-Street-Tribute-Bobby/dp/B0939V83DM
music.apple.com/tr/album/live-on-beale-street-a-tribute-to-bobby-blue-bland-live-ep/1569243874
open.spotify.com/artist/4dcRtfZ7ZvoefMxiuZV2Wz?si=AjTd04hyRW6MvQurCbEFCg&dl_branch=1
blindraccoon.com/clients/rodd-bland-and-the-members-only-band/

Popis pjesama:

1. Up And Down World 3:41
2. St. James Infirmary 2:43
3. Sittin' On A Poor Man's Throne 3:41
4. I Wouldn't Treat A Dog (The Way You Treated Me) 4:35
5. Soon As The Weather Breaks 5:41
6. (Get Your Money) Where You Spend Your Time 4:29

(Nola Blue Records / Blind Raccoon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike