Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Već od prve milisekunde bio sam spreman da čujem što nam to novo nudi Kat Danser. Njen novi studijski album "One Eye Open", kojeg je 19. veljače objavila izdavačka kuća Black Hen Music uz globalnu radijsku promociju G Promo PR (Geraint & Deb Jones).

A ono što sam čuo učinilo je da se moje uši podignu i da rukama automatizmom samo počnem udarati po koljenima, pljeskati i pucketati prstima. Ono što se prolomilo iz zvučnika učinilo je da moja glava ne prestane klimati u zaraznom ritmu, a noga stalno tapka po parketu i, vjerojatno, smeta susjedi ispod, ali "sorry" ne mogu si pomoći. Za sve ovo "kriva" je gore navedena promotivna ekipa.

Znam da nisam sam... i zato svi vi, koji ste već imali prigode čuti i slušati ovu prosto nevjerojatnu, gitaristicu, pjevačicu, skladateljicu, fenomenalnu glazbenicu Kat Danser, ma jednostavno znam da ste ostali osupnuti. Ovaj tekst je samo sredstvo da razmijenimo iskustva, impresije, da potvrdimo svoje oduševljenje njenim zadnjim studijskim albumom, a priča zapravo ide ovako.

Ovaj je album posvećen neopjevanim junacima, koji su bili udarni temelj stvaranja američke "roots" i blues glazbe koja u svim svojim oblicima i smjerovima egzistira i dan danas. Ti heroji su: Jessie Mae Hemphill i Gus Cannon.

Kako sam krenuo slušati album redale su se pjesme i sve do zadnje, desete po redu, dobilo je neki čudan zamah i štih.

Ono što Kat Danser prezentira na ovom svom novom studijskom albumu "One Eye Open" mnoge će iznenaditi, drugi će biti sretni, što je bez sumnje budućnost bluesa očuvana i sigurna. Dok će neki, poput mene, tražiti mogućnost da čujem i prijašnje albume i da se potpuno upoznam s radom ove sjajne glazbenice.

Na albumu "One Eye Open" jasno se ističe njen opori, ali istovremeno i baršunasti vokal, njena iznenađujuće inspirativna svirka gitare, slidea. No, kako bi kazivali u reklamnim porukama: "Ali to još nije sve!" Uz to, tu je i ekspresivna suradnja s producentom i gitaristom Steveom Dawsonom, koja snažno potiče taj tradicionalni blues štih.

Njena titula 'Edmonton’s Queen of the Swamp Blues' doslovno uzvišeno vas poziva da se pridružite i potpuno predate ovom nevjerojatno impresivnom glazbenom setu, kojeg čini ovih 10 skladbi. Njima Kat priča svoju životnu priču, njima Kat uvjerljivo širi taj pozitivan duh i održava snažni plamen roots, blues i duhovne glazbe.

Ovim albumom "One Eye Open" Kat također jasno iskazuje kako je moguće suvislo, osebujno i inspirativno spojiti nova glazbena stremljenja s bezvremenskim "roots" i blues pjesmama. S druge strane, ovo je sjajan rezultat onih koji su dali sve te nebrojene utjecaje legendarnih blues ikona i to s onog mjesta gdje se zapravo rodio blues. Ovo je, zapravo, neki rezime stoljetne egzistencije ovog glazbenog stila. Nemojte misliti da ćete kod "One Eye Closed" misliti da vam je netko upao u vaš svijet ... sve je u redu!

"One Eye Open" producirao je višestruki dobitnik 'Juno award' producent Steve Dawson. Tu su i odlični glazbenici, koji su bezrezervno poduprli ovaj projekt:
Kat Danser (vokali, gitara)
Steve Dawson (električne, akustične i pedal steel gitare)
Gary Craig (bubnjevi,udaraljke)
Jeremy Holmes (bas)
Dominic Conway, Jeremy Cook, Malcolm Aiken (puhački instrumenti)
Kevin McKendree (klavijature)

Zajedno su ušli duboko u tu bogatu glazbenu baštinu i nisu se dvojili da rukama zagrabe što više tog zlatnog taloga tradicionalne "roots" i blues glazbe. Posljedica? Prekrasno umjetničko djelo, koje će još dugo vremena osvježavati prostor oko mene.

Kat Danser već gotovo 20 godina djeluje na glazbenoj sceni, a njenu bezrezervnu predanost "roots" glazbi dodatno podupiru i učvrstila su imena legendarnih blues glazbenika, poput Davida 'Honeyboya' Edwardsa i Koko Taylor, a tu je i njen rad na permanentnom osobnom umjetničkom razvoju. Tu je i ta njena strast za tradicionalnom glazbenom ostavštinom, svakako potencirana njenim studiranjem etnoglazbe na University of Alberta. Sve u svemu, sve što ima bilo kakve vrijednosti, Kat odmah ulaže u daljnje projekte, tako je ulagala i u ovaj album.

No, itekako je važno znati da nije u pitanju samo novac, već je bitno, kako i sama Kat kaže, sljedeće: 'Whatever the case, your positive vibes and wishes are also important to be a part of making music.' I baš zato je važno dati potporu i ukazivati na ovakve umjetnice, ali i na njihove radove, albume, projekte, nastupe i sve što ima pozitivne vibracije, odnosno konotacije i akcije koje imaju pozitivan predznak.

PREPORUKA:
Nema nikakve dvojbe, pred vama je izvrstan studijski album, novi, peti po redu "One Eye Open" kojeg potpisuje vanserijska glazbenica Kat Danser.

Na pitanje o trenutnoj privlačnosti blues glazbe, Kat Danser odgovara: “the blues gives us a place to bring all of our hope and sorrow.” I odmah dalje nastavlja: "Raucous and introspective, cautious and hopeful, "One Eye Open’’ is the perfect soundtrack for an unforgettable year."

Više o svemu saznajte na:
www.katdanser.com
www.facebook.com/katdanser
myspace.com/katdanser
www.reverbnation.com/katdanser
www.twitter.com/@katdanser
www.blackhenmusic.com
G Promo PR

UK/European Press & Radio
Contact: Geraint or Deb Jones
Phone: +44 (0) 1584 873211
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.gpromopr.com

Popis pjesama:

1. Way I Like It Done (4:17)
2. Lonely & The Dragon (5:23)
3. Bring it With You When You Come (3:04)
4. Frenchman Street Shake (3:29)
5. Get Right, Church (4:08)
6. One Eye Closed (3:13)
7. Train Wreck (3:27)
8. Please, Don’t Cry (3:49)
9. End of Days (4:43)
10. Mi Corazon (3:21)

(Black Hen Music / G Promo PR)

Diskografija:
One Eye Open (2021)
Baptized By The Mud (2013)
Passin’-A-Time (2010)
Somethin Familiar (2007)
Ascension (2002)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike