Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Upravo sutra bit će puna tri mjeseca otkako je "Living in the City", novi studijski album izvrsnog pjevača i svirača usnjaka umjetničkog imena Big Harp George službeno izašao. Nekako se ovaj put stvari nisu poklopile onako kako su trebale i u moje ruke album je stigao tek u studenome. No, što je tu je, ne treba se puno zamarati oko svega. Album je objavila izdavačka kuća Blues Mountain Records.

Vrhunski i opaki svirač "usnjaka" Big Harp George" i pridružena mu ekipa ponudili su nam doista vrlo ekspresivan i nadasve sjajan album. U malo više od sat vremena BHG vodi nas na istinsko glazbeno putovanje u kome je svaka od 13 skladbi zapravo nova atraktivna destinacija na vrlo zanimljivom putovanju.

Ovo je Georgeov četvrti album i, naravno, potpuno novo izdanje u ovoj turbulentnoj 2020. "Living in the City" sjajno nam prikazuje i dočarava neprestano rastuću glazbenu ambiciju svoga potpisnika. Naime, album je sastavljen od 13 izvornih, autorskih pjesama i bez ikakvih opterećenja oslanja se na niz glazbenih žanrova. S druge pak strane, već to spominjano glazbeno putovanje vodi vas od juga Sjedinjenih Država do Južne Amerike da bi ova glazbena avantura imala svoj završetak na Bliskom istoku. Sadržaj pjesama je stvaran, životan, jer BHG se bavi baš svim segmentima našeg života koji nas svakodnevno pritišće. Teme o zdravstvu preko tehnologije do imigracije, sve to nalazimo u skladbama i njhovoim tekstualnim predlošcima. Nema nikakve dvojbe, ovaj će vas album zasigurno dobro zabaviti, rasplesati ali i potaknuti vas na razmišljanje. I sve to istovremeno!

Pred nama je doista impresivan blues album. Naime, ovdje se ne radi samo o prezentaciji neke vrste bluesa, već se ovdje radi o implementaciji ovog glazbenog stila u sasvim novom ozračju. Slušate li r&b, latino, soul, r'n'r, jazz glazbu i svemu tome dodate preljev od doista prvorazrednog bluesa, dobit ćete cjelovit glazbeni izričaj ovog nevjerojatnog glazbenika i njegove ekipe.

Od kada je 2014. "uletio" na svjetsku blues scenu svojom impresivnom svirkom "chromatic harmonice", a koju smo dobili na njegovom tadašnjem albumu "Chromaticism", Big Harp George nije posustao, niti se uspavao, dapače! On ide dalje, stalno nastupa, stalno prati što se zbiva na blues sceni i surađuje s doista izuzetnim glazbenicima. Naravno, to je njegovu glazbu diglo na još veću razinu i dalo joj je određenu težinu, koja u sebi ima onu odrednicu, koja tu njegovu svirku naziva "Blowin’ Like Hell.”

Sada je pred nama njegov novi studijski album na kojem se osjeća ta impresivna svirka svih već spomenutih glazbenika predvođenih izuzetnim Big Harp Georgeom. Da, ovdje čujemo kako se svih 13 pjesama izvode s puno osjećaja, ali u konačnici sve se to svodi na jednu neopterećenu, opuštenu glazbenu igru, koja jednostavno zato daje upravo ovakve, nevjerojatne rezultate. Nema dvojbe, album i ono što nam nudi stvarno zvuči odlično. Teško mi je izdvojiti bilo koju pjesmu, naime, sve su doista odlične, snažne, efektne, posebne i "strašno" slušljive.

Big Harp George sa svojih novih 13 pjesama itekako jasno i čvrsto opisuje svoj primarni glazbeni izričaj. On nam bez imalo ustezanja predaje svoje nepatvoreno viđenje blues prezentacije u svim glazbenim sferama, bilo da se radi o tradicionalnoj blues formi ili se sve vrti oko modernih blues ritmova i forme.

U te gotovo 64 minute George snažno podupire sve ono u što duboko vjeruje, a rezultat svega je ovaj izvrsni album, s kojeg pršti blues, s kojeg nam dolaze svi oni poznati tonovi, ali koji kao da su dobili neko novo ruho. Doista na albumu nema ništa sporno, niti vokali niti glazbeni predlošci a niti svirka koja u svakom segmentu inervira slušatelja i bezuvjetno vas potiče da tražite još! Istovremeno brojni uvaženi glazbeni kritičari daju ovom novom albumu atribut remek-djela a, vjerujte, za to ima puno valjanih razloga. Naravno, u prvom planu je "usnjak" Big Harp Georgea, koji je oplemenjen doista različitim utjecajima Memphis/New Orleans glazbe, ali ima tu i utjecaja drugih glazbenih stilova i različitih ritmova i, naravno, tu je pravo brdo uvijek nadahnutog Chicago bluesa. Svojom izvrsnom svirkom kromatičnog "usnjaka" Big Harp George svakako ispisuje bogate stranice ovog glazbenog stila i samim time stavlja ga na pravo mjesto blues u američkoj popularnoj glazbi.

Big Harp George je blues glazbenik koji nam dolazi iz zaljeva San Francisca, on je pjevač i svirač kromatske usne harmonike. Taj svoj jedinstveni stil Big Harp George gradio je na ostavštini Georgea "Harmonica' Smitha, Williama Clarkea i drugih, ali ono što je važno za istaknuti jest da je došao do svog unikatnog stila čije su odlike urbana, moderna forma, presvučena "jazzy" pokrovom s doziranim uporabnim i osjetljivim elementima soula pa na kraju ta sofisticiranost uopće nije upitna. Dapače!

I stoga nije čudno kada mu njegovi kolege daju ovakve ocjene: 'One of the best chromatic harp players in the world!'— Fabrizio Poggi

'This is 21st century West Coast blues, and it swings like hell. It’s a fresh sounding, contemporary record shaped by the sounds of the great American musical heritage.' — Otis Grand

PREPORUKA:
Nema nikakve sumnje, "Living in the City" Big Harp Georgea doista je "strašan" CD! Ne samo što je sjajan album, već cijela ta "furka" snažno ukazuje da je George nevjerojatan harpist a ovaj njegov kromatski stil je zaista jedinstven na svjetskoj blues sceni.

Mnogi već ovaj album svrstavaju među najbolja ostvarenja u ovoj godini i zato, ako već niste, obavezno provjerite novi studijski album Big Harp Georgea!

Više o svemu saznajte na:
www.bigharpgeorge.com
www.facebook.com/BigHarpGeorge
www.instagram.com/bigharpgeorge

Popis pjesama:

1. Build Myself an App/ 3:40
2. Smoking Tires/4:36
3. Living in the City/4:54
4. Heading Out to Itaipu/ 6:01
5. Copayment/ 4:40
6. Try Nice?/ 4:29
7. Bayside Bounce/ 4:24
8. Don’t Talk!/ 3:35
9. First Class Muck Up/ 4:00
10. Chew Before You Swallow/4:42
11. Enrique/5:53
12. Pusher in a White Coat/ 6:30
13. Meet Me at the Fence/6:00

(Blues Mountain Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu