Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Brazilski gitarist, dobitnik The Gibson/Albert King Award za najboljeg gitarista, zove se Artur Menezes i sada nam se predstavlja svojim petim studijskim albumom, "Fading Away", kojeg je producirao poznati gitarist Josh Smith. Album je objavljen 30. listopada ove godine preko izdavačke kuće VizzTone Label Group i BratGirlmedia.

I VizzTone i BratGirlmedia ustalile su se već odavno u svim tim izdavačko-promotivnim poslovima, kojima u cijelom svijetu promoviraju glazbenike koji su ipak još nedovoljno afirmirani. No stvari se mijenjaju iz korijena svakim novim njihovim studijskim albumom. I da je odmah svima jasno, radi se o izuzetno kvalitetnim glazbenicima, koji doista zaslužuju svestranu potporu, pa evo i ja to činim bez imalo zadrške.

Artur Menezes za mene osobno nije nikakva nepoznanica, pratim ga od 2016. i znam da se svojski trudi i radi. Ono što je najbitnije, svakim danom postaje sve važnija figura na globalnoj razini. Da je tome tako svjedoči što mu album producira upravo poznati gitarist Josh Smith. Možete ga i čuti u pjesmi "Free At Last". Jednako tako ako vam Joe Bonamassa ostavi svoj glazbeni potpis, a upravo je to Joe učnio u pjesmi "Come On"; to vam doista daje pravi i istinski vjetar u leđa.

Naime, ovih osam pjesama koje nam nudi ovaj peti po redu studijski album Artura Menezesa svakako je svojevrsna prekretnica u njegovoj karijeri. Moderni, nadahnuti heavy rock n' blues, koji svoje osnove traži i odražava u tradicionalnoj glazbenoj baštini Afroamerikanaca. Nije sad to neko prenemaganje, već je ta glazbena sinergija izrazita i osjeća se u svim glazbenim radovima.

Kako se stvari na albumu redaju, sve više i više osjeća se taj strahoviti osjećaj za ritam i blues rock i blues, ali i druge bliske mu glazbene stilove. Posebnost albuma svakako je pjesma "Northeast" u kojoj Artur vrlo domišljato spaja blues i "baiao", zarazni plesni ritam sa sjeveroistoka Brazila. Nema nikakve sumnje, Artur i ekipa vrlo otvoreno pokazuju da im je moderna glazba bliska, oni su umjetnici koji nemaju nikakvih ograda i to je normalno, no isto tako čuje se da da neće zanemariti prošlost. Iz sekunde u sekundu Artur tako dojmljivo, tako snažno svojom gitarom rastura, da vas jednostavno ovakvi materijali ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Nema nikakve dvojbe, legendani B.B, King, S.R. Vaughan i J. Hendrix obilježili su svojim izričajem Arturov gitaristički rukopis, ali ni utjecaji Joea Bonamasse i Garyja Clarka Jr. nisu ostali po strani i to mu samo može biti veliki, veliki plus. A ono što je osobito bitno je neporeciva istina da je jednostavno Artur ostao svoj, da ima svoj originalni glazbeno-gitaristički izričaj i da samo ide dalje, ne posustaje! Za to mu svakako kapa dolje!

S druge pak strane, slobodno mogu napisati da je Artur Menezes istinska budućnost bluesa u svakom njegovom segmentu. Artur Menezes svira tradicionalni blues s nevjerojatnim majstorstvom i poštovanjem. Pored toga on podebljava taj svoj "sound' modernim bluesom i kreativnim odnosom prema drugim žanrovima. Isto tako u svom Brazilu, Artur je puno radio na promociji bluesa, organizirao svirke i na kraju osnovao je udrugu "Casa De Blues" te se u potpunosti dao u svim segmentima promocije ovog glazbenog stila. Svaka čast!

PREPORUKA:
Dati preporuku za album albumom "Fading Away" Artura Menezesa nije nimalo jednostavno, osobito stoga što o svemu progovara Joe Bonamassa, koji tvrdi: "Artur is simply a killer blues player that is finally getting the recognition he needs." Osobno, 100% vjerujem Bonamassi, pa i zašto mu ne bismo vjerovali?

Više o svemu saznajte na:
www.facebook.com/artur.menezes.391
Instagram: @art_menezes
www.VizzTone.com
www.BratGirlmedia.com

Popis pjesama:

1. Fading Away/3: 45
2. Devil's Own /6:53
3. Come On ( Ft. Joe Bonamassa)/3:45
4. Northeast/5:28
5. Fight For Your Love/4:55
6. Free At Last (Ft. Josh Smith)/5:56
7. Until I Can See/5:24
8. Green Card Blues/9:51

(VizzTone Label Group / BratGirlmedia)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike