Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nije li to svirka na samo jednoj žici gitare, nije li to zarazni ritam, koji vas lomi i vabi na plesni podij? Prstima udaram po stolu u tom zaraznom ritmu a onda u slušalicama odzvanjaju gudački instrumenti i kao da slušam neku simfoniju, a potom zvučnicima se prolama usnjak… i tako redom svih 12 skladbi. Svaka nova pjesma novo iznenađenje, novi ugođaj. E da, "Five" je već peti album, kojeg potpisuje Nigel Barker, a objavljuje ga 9. listopada New Outlaw.

Sve do sada nisam se susretao s glazbom Nigela Barkera a onda samo onako, odjednom, tijekom srpnja i kolovoza materijali su spontano počeli stizati i ja sam ih onako sustavno preslušavao i zapravo se čudio kako se ta umjetnička priča može razvijati. I stoga su glazbena i sva druga riješenja Nigela Barkera naprosto nevjerojatna. Za moje upoznavanje s nadahnutim osjećajem za kompoziciju i kompletni ugođaj mogu zahvaliti ponajprije izvrsnoj glazbenici Clare Free a potom i sjajnoj promotorici istančanog ukusa. Njezina izdavačko-promotivna kuća New Outlaw okuplja glazbenike, koji eksperimentiraju s mnogim glazbenim stilovima a osnova svega je blues u kojem jednostavno ima dovoljno mjesta da se brojne i pomalo neobične glazbene eskapade. Nigel Barker zapravo je istinski glazbeni znalac, sladokusac i umjetnik, koji se ne libi upotrijebiti sve što mu je na raspolaganju i, naravno, Nigel to i čini!

Takva fuzija rijetko se čuje i kao da mora postojati mjesto i publika koja će u potpunosti ispuniti sva umjetnikova očekivanja. Ta uzajamna sinergija sigurno djeluje i postavlja stvari baš ondje gdje one i trebaju biti. Nigel to jako dobro zna i u svom studiju to i radi, stvara i u tome doista uživa i to svaki slušatelj osjeća i čuje. U tom srazu prezentacije i prihvaćanja publike dolazimo do nevjerojatnih glazbenih trenutaka, a budući da je sve snimao u vlastitom studiju, nije bilo nikakve žurbe, pritisaka ili "moranja" zato se u konačnici na albumu i čuju ovako nadahnuta i gotovo nevjerojatna glazbena riješenja. Poznato je da glazbenik kada radi bez da mu netko puše za vratom radi doista sjajnu, nadahnutu i apsolutno originalnu glazbu. A u konačnici to i imamo prigode čuti na ovom novom studijskom albumu Nigela Barkera.

PREPORUKA:
Doista sam sretan, ponosan i zadovoljan što je Clare Free izabrala upravo mene da budem jedan od onih koji će Niglea i njegovu glazbu promovirati i prezentirati u ovom dijelu Europe. Radijska emisija "Blues za vas" kao i "Blues Corner" mjesta su koja su već mnogi prepoznali kao izvor informacija a dalje je naravno sve na vama. Tako je i s ovim albumom, osobno doista sam uživao slušajući ga i usput radeći zabilješke, koje sam kasnije pretočio u ovaj tekst. A na vama je da sami procijenite jesam li bio u pravu i odgovara li vam i nudi li ovakav glazbeni sadržaj nešto apsolutno novo i drugačije. Pokušajte i provjerite!

A evo što uostalom i sam Nigel Barker o svemu između ostalog kaže: "…The techniques I learned serve me well and I can avoid a lot of the bullshit that goes with modern digital recording. Those old techniques created a lot of hit records and they still apply today. I’m looking forward to album six. Gonna do a few covers I think and I’m making a list. As soon as that list is long enough I’ll get started. Can’t wait!”

Više o svemu saznajte na:
www.nigelbarker.co.uk
Facebook page bit.ly/2zlV1oP
Soundcloud page bit.ly/3eM0B44
Twitter Feed bit.ly/2xR9wAz
Instagram Feed bit.ly/2RSLr32
www.nigelbarkermusic.com
www.newoutlaw.co.uk
YouTube: bit.ly/3bquB3j

Popis pjesama:

1. Yeah Yeah Yeah /2:30
2. Telling My Troubles To Strangers/3:04
3. I Curse The Sun For Coming Up Today/3:22
4. Don't Think Twice When Once Will Do/2:14
5. Yeah I'm Extra Fly/ 4:20
6. Heroin / 1:39
7. That's Just The Way It Is/3:17
8. When The World Was Round/5:19
9. Going To Albuquerque/3:10
10. Seek The Truth And I'll Meet You There/ 3:23
11. We Sang Songs In The Prison Church/ 2:42
12. Only The Right Woman Can Do Me Wrong/2:33

(New Outlaw)

Prijašnja izdanja:
• The Fourth Album - Love, Death and Everything Inbetween -2018- Nigel Barker Solo
• Experiments in Popular Music, Whimsy and The Blues-2016-Cowboy Hat and That
Fuzzbox Voodoo
• American Cities-2015 Cowboy Hat and That Fuzzbox Voodoo
• A History of the American West and Other Stories–2014 Cowboy Hat and That Fuzzbox
Voodoo

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike