Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bobby Rush sa svojih 87 godina daleko je od bilo kakve zaluđenosti, on jednostavno čini ono što voli i taj svoj "feeling" predaje drugima. "Rawer Than Raw" novi je njegov studijski album, kojim ponovno osvaja poklonike bluesa diljem svijeta.

Emmit Ellis Jr., odnosno, Bobby Rush rođen je u Homeru, u državi Louisiana, 1933. ali svojim domom naziva Misssissippi. Kao mladić, u kasnim četrdesetima, sprijateljio se i svirao je s Elmoreom Jamesom. Svoj prvi bend osnovao je prije preseljenja u Chicago gdje je svirao s Freddiejem Kingom, Lutherom Allisonom i Jimmyjem Reedom.

Bobby Rush je svoj nastupni singl " Someday" snimio za izdavačku kuću Jerry-O daleke 1964. 1971. njegova pjesma "Chicken Heads" prodana je u preko 500 000 primjeraka i postala je njegova prva zlatna ploča. Bobby Rush je svoj prvi album "Rush Hour" objavio tek 1979. i to nakon punih 13 godina od svog prvog singla. Toliko o zvjezdanom uspjehu!

Bobby Rush je izabran za Blues Hall of Fame 2006., a ima 51 nominaciju za Blues Music Award, koju je osvojio trinaest puta. On je 2015. bio „B.B. King Entertainer of the Year”. Rush također ima više nominacija za nagradu Grammy, osvojio je svoj prvi Grammy za "Porcupine Meat" za 2017. a tu je i njegov itekako priznati prošlogodišnji album “Sitting On Top of the Blues”.

"Rawer Than Raw" je Rushovo 76. izdanje, koje svojim glazbenim sadržajem ponovno izaziva pozornost brojnih poklonika bluesa diljem globusa. I ovaj put Bobby Rush ništa ne prepušta slučaju i sve odrađuje sam po već dobro ustaljenim regulama. A blues Delte Mississippija je zapravo ono što je srž ovog glazbenog stila. Pa je i ovaj njegov album"Rawer Than Raw" zapravo samo nastavak akustičnog albuma "Raw".

Sve je snimao sam, sve što čujete su samo njegov glas, gitara, harmonika i stopala. Rush je uključio na album pet originala i to: "Down in Mississippi,” “Let Me in Your House,” “Sometimes I Wonder,” “Let’s Make Love Again" i “Garbage Man” , te šest odabranih obrada nekih od njegovih glavnih glazbenih utjecaja delta bluesa.

Obrade su: Skip Jamesa "Hard Times", odnosno, "Hard Time Killing Floor Blues", prvi put snimljena 1931., “Smokestack Lighting” Howlin' Wolfa, "Shake It For Me" Willieja Dixona, "Don't Start Me Talkin" Sonnyja Boy Williamsona II, "Honey Bee, Sail On” Muddyja Watersa te "Dust My Broom", uključena kao počast Elmoreu Jamesu. To je bluesman za kojeg se priča da je upravo tu pjesmu podučavao Robertu Johnsonu, koji ju je napokon snimio 1951.

PREPORUKA:
Moram istaknuti da je album "Rawer Than Raw" u potpunosti osvojio ama baš sve prave blues znalce, a ja sam samo nastavio svoju davno započetu furku, još od tamo daleke 1978., kada sam krenuo istraživati tradicionalnu "roots" glazbu Amerike.

"Rawer Than Raw" je itekako dobrodošao dodatak u Rushovoj diskografiji. Ovo je istinska poslatica za blues sladokusce i upravo to čini ovaj album vrlo vrijednim predmetom poklonika bluesa.

Više saznajte na:
www.deeprush.com
www.bobbyrush.com
www.bobbyrushbluesman.com/
www.billboard.com/music/bobby-rush
business.facebook.com/bobbyrushbluesman

Popis pjesama:

1. Down In Mississippi (3:23)
2. Hard Times (3:50)
3. Let Me In Your House (5:16)
4. Smokestack Lightning (4:47)
5. Shake It For Me (3:42)
6. Sometimes I Wonder (4:46)
7. Don't Start Me Talkin' (3:06)
8. Let's Make Love Again (3:42)
9. Honey Bee, Sail On (4:58)
10. Garbage Man (3:45)
11. Dust My Broom (3:35)

(Samostalno)

Diskografija:
1979 Rush Hour (Philadelphia Intl)
1982 Sue (La Jam)
1984 Gotta Have Money (La Jam)
1985 What's Good for the Goose is Good for the Gander (La Jam)
1990 Man Can Give It But He Can't Take It (La Jam)
1991 I Ain't Studdin' You (Urgent)
1992 Handy Man (Urgent)
1995 She's a Good 'Un (It's Alright)
1995 One Monkey Don't Stop No Show (Waldoxy)
1996 Wearing It Out (La Jam)
1997 It's Alright, Vol. 2
1997 Lovin' a Big Fat Woman (Waldoxy)
1999 Rush Hour... Plus (Philadelphia Intl)
1999 The Best Of Bobby Rush (La Jam)
2000 Hoochie Man (Waldoxy)
2003 Undercover Lover (Deep Rush)
2003 Live at Ground Zero DVD + CD (Deep Rush)
2004 Folkfunk (Deep Rush)
2005 Night Fishin (Deep Rush)
2006 Essential Recordings, Volume 1 (Deep Rush)
2006 Essential Recordings, Volume 2 (Deep Rush)
2007 Raw (Deep Rush)
2008 Look At What You Gettin' (Deep Rush)
2009 Blind Snake (Deep Rush)
2011 Show You a Good Time(Deep Rush)
2013 Down in Louisiana (Thirty Tigers)
2014 Decisions (Silver Talon Records)
2016 Porcupine Meat (Rounder Records)
2019 Sitting On Top Of The Blues (Thirty Tigers)
2020 Rawer Than Raw" (Thirty Tigers)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike