Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bio sam doista iznenađen kada sam dobio album "Two Sides" meni posebne umjetnice Kirsten Thien. Naime, upravo je Kirsten bila jedna od prvih glazbenica koje su dale potporu radijskoj emisiji "Blues za vas" koja je prije deset godina tek kretala u eter i bila je tada samo jedna od specijaliziranih emisija koja traži svoje mjesto na internetu. Malo je tada bilo glazbenika koji su mislili da će se ova emisija održati. Naravno, tada je bilo i malo ljudi koji su to mislili, no eto zahvaljujući nekolicini radijskih promotora, nekim izdavačkim kućama, ali i nekim glazbenicima "Blues za vas" izborila je svoju prepoznatljivost i mjesto diljem svijeta.

Izdavačka kuća Screen Door Records upravo je jučer službeno pustila u opticaj ovaj album uz radijsku promociju Blind Raccoona i nakon punih deset godina evo sada novog studijskog albuma Kirsten Thien.

Kirsten je rođena u američkoj vojnoj bazi u Berlinu, no ubrzo nakon rođenja obitelj odlazi u Ameriku i pozicionira se u Maineu. Njezinom glazbenom izričaju kumovali su glazba Linde Ronstadt i aktivno pjevanje u crkvi. Sve to postupno je vodilo ka edukaciji u upoznavanju s glazbom Arethe Franklin, tradicionalnog New Orleans jazza te bluesom s početka prošloga stoljeća. Pa stoga, kada je 1924. legendarna blues diva Ida Cox pjevala "Wild Women Don't Have the Blues", nije ni slutila kakve će to dalekosežne posljedice imati. Ono što su na tom tragu učinile i značajno ostavile traga, od Memphis Minnie i Sister Rosetta Thrape preko Ette James i nažalost pokojne Janis Joplin pa do svih, danas priznatih i poznatih blues ali i rock pjevačica.

Nakon što se preselila u New York, sa svojim bendom objavljuje nastupni album "She Really Is" na početku 2001. Tijekom 2005. značajnije se posvećuje skladanju pod utjecajima 'Memphis sounda', a kao posljedica svega dolazi do objaviljivanja albuma "You've Got Me". Za svoj autorski rad i skladanje osvaja glazbene nagrade i priznanja.

A sada, novim studijskim albumom "Two Sides" donosi nam osam skladbi, a svu raskoš u prezentacijskom smislu nam pružaju: Kirsten Thien (vokal), Erik Boyd (gitara, ujedno i producent), Arthur Neilson (gitara), Steve Holley i Alex Alexander (bubnjevi), a tu su još Tommy Mandel (klavijature i Hammond orgulje), koji je s Kirsten radio u studiju još tamo 2006. te gosti: Raul Midón, Doug MacLeod (gitara), Tarriona Tank Ball i Jelly Joseph, odnosno, "Tank and Jelly", duo iz New Orleansa.

Ova ekipa snimila je odličan album na kojem me svojim zaista impresivnim vokalom zaista ugodno iznenadila. Njezin raskošan, prpošan i taman vokal daje posebnu draž i ugođaj svakoj pjesmi. Aranžmani su sjajno posloženi a sam njezin pristup daje snažni poticaj i zamah svakoj pojedinoj skladbi.

Kirsten i bend krase istančana blues podloga, koja je prisutna i zrači u svakoj pjesmi a neporecivo se osjeća i snažan utjecaj rocka, koji svakako daje izražajnu čvrstinu i dojmljivu atraktivnost albumu.

Na kraju, tu su i utjecaji soula, gospela i R&B-ja, koji svojom tradicionalističkom patinom boje svaku kompoziciju. Album, kao i kompletna glazbena ponuda istog zapravo sadržava tu atraktivnu fuziju, kojom postepeno osvaja ama baš sve koji dođu u prigodu poslušati ovaj album.

I opet moram istaknuti činjenicu da mi je baš drago što mi stižu ovako dobri albumi a otuda je neoboriva i sveprisutna istina da su blues glazbenici svugdje u svijetu stvaralački raspoloženi i ono što je još važnije, da taj njihov rad ima jasno određenu kvalitetu i plodno tlo za konzumaciju poklonika ovog glazbenog pravca diljem svijeta. Kirsten Thien svojim osebujnim vokalom osvaja sve pred sobom i shodno tome sve snimljene i uvrštene pjesme na albumu jednostavno plijene našu pozornost, kako svojom snagom, tako i suptilnošću izvedbe.

PREPORUKA:
Ako volite soul & blues, R&B i blues, uvjeren sam da ćete se odlično provesti slušajući odličan album "Two Sides" začuđujuće Kirsten Thien. Kirsten svojom izvrsnom prezentacijom apsolutno originalnog rock, soul & blues izričaja, jednostavno mora osvojiti sve one koji poslušaju ovaj njen novi album.

Više o svemu možete saznati na:
www.kirstenthien.com
www.facebook.com/kirstenthien
www.twitter.com/kirstenthien
www.instagram.com/kirstenthien
www.youtube.com/user/kirstenthien
music.apple.com/us/album/two-sides/1525506284
open.spotify.com/artist/5XtvMgAU0elh82xxMuAVqw (artist)
blindraccoon.com/clients/kirsten

Popis pjesama:

1. Shoulda Been /4:15
2. Sweet Lost And Found /3:12
3. After I Left Home/6:10
4. Say It Out Loud /3:38
5. I Gotta Man /3:36
6. Montanas /4:10
7. Better Or You're Gonna Get Burned /4:29
8. I'd Rather Be Blind 3:17

(Screen Door Records / Blind Raccoon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike