Blues Corner

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ovaj album objavljen je 10. travnja ove godine i zapravo je bio svojevrsno - barem za mene – iznenađenje, jer Jay Willie do sada je radio sa svojim Jay Willie Blues Bandom. Njegova suradnja s Jamesom Montgomeryjem rezultirala je s "Cadillac Walk", a album je objavila izdavačka kuća Zoho Music Label.

Jay Willie (gitara, vokal), James Montgomery (usna harmonika i vokal), Paul Opalach (bas gitara), Bobby T Torello (bubnjevi), Lee-Ann Lovelace (vokal) i Kyle Mangold (back vokali) čine ekipu koja je snimila ovaj album i odmah se vidi da je Jay uzeo svoju ritam sekciju i da je pokazao koliko je zapravo "prilagodljiv", jer svira i radi u bilo kojim kombinacijama i suradnjama.

Ovih niti 40 minuta bilo je dovoljno da se ekipa sjajno uklopi, da se ta njihova glazbena priča usuglasi, produbi i da jednostavno cijela ekipa opusti i produbi sva ta svoja glazbena stremljenja i pozitivnu glazbenu vibru.

Jay Willie, sjajni glazbenik, gitarist JWBa, dolazi nam iz Connecticuta i svoju reputaciju izgradio je tijekom proteklih godina svirajući i tradicionalni i suvremeni blues. JWBB su svoju debitantsku snimku objavili 2011. s bivšim basistom S. R. Vaughana, Tommyjem Shannonom.

2013. godine potpisali su ugovor za Zoho Music i "Cadillac Walk" je šesti album Jaya Williea za ovu izdavačku kuću. Posljednji album JWBB-a, "Jay Walkin", objavljen je 2017. A sada se udružio sa legendarnim majstorom usnjaka, koji je rođen u Detroitu a njihova suradnja polučila nam je "Cadillac Walk", kojeg već mnogi tituliraju kao jedan od najatraktivnijih ovogodišnjih albuma, a još nam je preostalo šest mjeseci do kraja godine. Sve u svemu, album koji itekako pobuđuje zanimanje svekolike blues publike.

James Montgomery nastupao je na turnejama s imenima kao što su Aerosmith, Bonnie Raitt, Bruce Springsteen, J. Geils Band, Steve Miller Band, The Allman Brothers i Johnny Winter Band te drugima. Svirao je sa svima od Matta “Guitar” Murphyja do Muddyja Watersa i B.B. Kinga.

Objavio je svoj debi LP "First Time Out" na Capricorn Records 1973. a zadnji put prije ovog albuma bio je u studiju 2013. kada je snimao album “From Detroit… To The Delta” s gostima Johnom Winterom na slide gitari i izvanserijskim "harp masterom" Jamesom Cottonom. "Cadillac Walk" je Montgomeryjev 17. studijski album na kojem možete čuti njegov vokal i usnjak. Sve ovo samo pokazuje o kakvom se vrsnom glazbeniku radi.

Uz samo jednu autorsku, instrumentalnu skladbu "Montgomery Boogie", koju su zajednički potpisali Jay Willie i Paul Opalach, očekuje vas doista ubitačni glazbeni niz izuzetnih obrada. Jay i James uz izvrsnu podršku ubitačne ritam sekcije obradili su poznate pjesme, istinske uspješice Liebera i Stolera ("Three Cool Cats"), Moon Martina ("Cadillac Walk"), Rolling Stonesa ("(I Can't Get No) Satisfaction"), a tu su i pjesme “Neighbor, Neighbor”, koju je napisao Huey P. Meaux, vlasnik izdavačke kuće Crazy Cajun Publishing, te "Detroit Blues", koju je 1945. skladao Tampa Red (Hudson Whitaker). Tu su još pjesme Johnnyja Wintera ("I'm Yours And I'm Hers", "Mean Town Blues “), Willieja Cobbsa ("Eatin' Dry Onions“), pa čak su obradili i Tracy Chapman i njezinu "Give Me One Reason“, gdje je James vrlo direktno i plastično pokazao zašto je neprikosnoveni majstor "usnjaka" - drugim riječima… aposolutno fenomenalno!

S druge pak strane, svi koji su imali priliku slušati Williejeve albume vrlo brzo iz nekih informativnih "freakova", postajali su vatreni fanovi Jay Willie Blues Banda. JWBB svakako krupnim koracima idu ka potpunoj afirmaciji na internacionalnoj razini.

A sada upravo ovim albumom okreće se neka nova stranica u cijeloj toj priči.

Kao i mnogi drugi glazbenici Jay Willie odlučio se za ovakv spoj glazbenih utjecaja i stilova i njihovu prezentaciju ponajviše zato što je izuzetno efektna, što itekako brzo uspijeva potaknuti, čak i one najtvrdokornije slušatelje na ples. Bez ikakve dvojbe, Jay i James pokušavaju spojiti što veći i širi dijapazon slušatelja i tome je doista sve podređeno. No, to ne čine da bi se slušateljima dodvorili nego jednostavno da ta njihova glazba dopre do što većeg broja slušatelja a istovremeno da bude kvalitetna i inervirajuća.

Albumom dominira Jay Williejev originalni glazbeni izričaj, specifičan sliderski rukopis koji je puno određeniji, čvršći i snažniji, ali i drugačiji od drugih. Ta njegova fuzija brojnih trendovskih glazbenih utjecaja ne smeta, dapače, vrlo je zabavno slušati o čemu se ovdje radi i kako to zapravo odlično, suptilno i nadahnuto zvuči.

Montgomeryjev usnjak i vokal posebna su priča i svemu udahnjuje tradicionalno ozračje, koje će vas posebno dirnuti i osupnuti u svakom svom glazbenom segmentu.

Na kraju krajeva, James i Jay mogli bi dobiti priznanje za originalnost u prezentaciji kako obrada, tako i ove jedne autorske pjesme. Povrh toga, naravno da me posebno zanima kako zvuče u živo, vjerujem da je to istinski i pravi doživljaj. Isto tako vjerujem da je ova kombinacija odlučila snažno zakoračiti na svjetsku blues scenu, a to se može samo ovakvim albumom uz snažnu medijsku i promotivnu potproru.

PREPORUKA:
Moderni, električni chicago i texas blues n' rock i tradicionalni blues milje dali su uz tako raznovrsni glazbeni pristup, uz osjećajnu melodiju, bogate aranžmane i nepredvidljiva glazbena rješenja, koja neće nikoga ostaviti indiferentnim. Dapače, ili ćete plesati sami ili s partnericom ili ćete samo pijuckati svoje piće tamo negdje po strani i klimati glavom.

Još jednom da potvrdim: Williejev i Montgomeryjev studijski album "Cadillac Walk"neće nikoga ostaviti ravnodušnim!

Više o svemu saznajte na:
www.jaywilliebluesbandhome.com/
www.facebook.com/169278129753048/posts/d41d8cd9/3286850994662397/
www.facebook.com/takeeffectreviews/photos/jay-willie-james-montgomery-cadillac-walk-jaywilliebluesbandhttpstakeeffectrevie/1175231372651992/
www.zohomusic.com
www.facebook.com/watch/?v=896036994178039

Popis pjesama:

1. Three Cool Cats (2:45)
2. Cadillac Walk (3:35)
3. Neighbor Neighbor (3:23)
4. (I Can't Get No) Satisfaction (4:54)
5. Detroit Blues (5:09)
6. Give Me One Reason (5:28)
7. Montgomery Boogie (2:46)
8. I'm Yours And I'm Hers (3:18)
9. Eatin' Dry Onions (4:01)
10. Mean Town Blues (3:57)

(Zoho Music Label)

Diskografija:
The Reel Deal, 2010/Blues Boulevard / Music Avenue
New York Minute, 2013/ ZOHO Roots
Rumblin' and Slidin',2014/ Zoho Music
Johnny's Juke Joint,2015/ Zoho Music
Jay Walkin',2017/ Zoho Roots
Cadillac Walk, 2020/ Zoho Music

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici