×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2007/11/13/srv.jpg, images/SGrecenzije/2007/11/13/srvm.jpg, Stevie Ray Vaughan - Solos Sessions & Encores, Left} Sony Legacy je izdavačka kuća koja već više godina izdaje razne kompilacije velikana bluz gitare, ali nažalost i pokojnog Stevie Ray Vaughana (03.10.1954. Dallas, Tx – 27.8.1990. East Troy, Wi). 4.rujna 2007. ova izdavačka kuća izdaje kompilacijski album Solos, Sessions & Encores.

Kao i za mnoge, tako i za mene osobno, Stevie Ray Vaughan je zasigurno jedan od ključnih glazbenika, koji su me vodili ka bluzu. U samim počecima, kada sam tek otkrivao što je bluz, slušao sam prvenstveno bijele bluzere. Između mnogih S.R. Vaughan imao je nekakvo kultno mjesto jer bio je posebno "crno obojen". Njegova gitara kao da je imala sasvim drugačiji "sound", to su naravno kasnije priznali i mnogi njegovi daleko poznatiji kolege glazbenici. Prisjetimo se samo albuma koji je posvećen njemu u čast A Tribute to Stevie Ray Vaughan (Sony,1996.) i gdje su učešće uzeli Bonnie Riatt, B.B. King, Buddy Guy, Robert Cray, Eric Clapton, dr. John i naravno njegov brat Jimmie Vaughan. Sve to govori koliko su ga svi poštovali i divili se njegovom gitarističkom rukopisu. Stevie je svirao zaista sa najvećim bluz imenima od Albert Collinsa, Albert Kinga, Paul Butterfielda, Johnny Copelanda, A.C. Reeda preko već navedenih pa do Marciae Ball, Jeff Becka, Lonnie Macka, Katie Webster, Lou Ann Barton i Bill Cartera.

Ono što je interesantno je neosporiva istina, da kompilacijski album Solos, Sessions & Encores dokazuje izuzetnu i bez vremensku vrijednost S. R. Vaughana, zašto ? Iz jednostavnog razloga kada Stevie nastupa i to u bilo kojoj ulozi; da li je samo gitarista, prateći glazbenik, ili je gost ili je pak nekog ugostio, on jednostavno zrači izuzetnom energijom i artističkom virtuoznošću... a to mogu samo najveći.

Poznato je da je nažalost svojom preranom i tragičnom smrću S.R. Vaughan ušao u legendu i svrstao se među zaista najveće i najznačajnije glazbenike moderne glazbe.

Album Solos, Sessions & Encoresje jedno od boljih kompilacijskih izdanja, jer kompilacija nije samo objavljena da bi se zaradio novac, već se osjeća nastojanje izdavačke kuće da pokaže što su najveće vrijednosti ovog izuzetnog i legendarnog gitariste.

14 pjesama albuma Solos, Sessions & Encores pomaže nam da spoznamo profesionalni put S.R. Vaughana od daleke 1978. kada je snimao sa Lou Ann Barton, preko sjajne kolaboracije sa velikim Albert Collinsom u apsolutno fantastičnoj Albert"s Shuffle u trajanju od cijelih 7 minuta i 9 sekundi, to je izuzetni gitaristički sudar, jamming koji se pretvara u raritetnu antologijsku svirku. Pored toga tu su još izvrsne teme Change It sa bratom Jimmie Vaughannom, Texas Flood sa Bonnie Raitt, te Sky Is Crying sa Albert i B.B. Kingom.

PREPORUKA:

Među mnogim kompilacijskim izdanjima, ovaj album Solos, Sessions & Encores je osvježenje, jer eto još jednom imamo prigode čuti, nešto što do sada nije bilo moguće čuti. Shodno tome, raritetnost je važna strana ovakvih edicija, s druge pak strane, svirka S. R. Vaughana opet je toliko iznad mnogih čak i današnjih gitarista. Upravo zato, ne mogu prijeći preko te činjenice a samim time S. R. Vaughan se po tko zna koji puta potvrđuje kao besmrtan. Njegova glazba, njegova gitara biti će tu uvijek uz nas i podsjećati nas koliko je bio veliki legendarni Stevie Ray Vaughan.

Texas Flood - Video

Popis pjesama:

01. The Sky Is Crying - (live, with A.King/B.B. King/P.Butterfield)
02. Soulful Dress - (with Marcia Ball)
03. Don`t Stop By The Creek - (studio, with Johnny Copeland)
04. Miami Strut - (with A.C. Reed)
05. Na-Na-Ne-Na-Nay - (with Bill Carter)
06. Goin Down - (live, with Jeff Beck)
07. Oreo Cookie Blues - (previously unreleased, live, with L.Mack)
08. On The Run - (previously unreleased, live, with Katie Webster)
09. Albert`s Shuffle - (previously unreleased, live, with A.Collins)
10. Change It - (previously unreleased, live, with Jimmie Vaughan)
11. You Can Have My Husband - (previously unreleased, with L.A.Barton)
12. Texas Flood - (previously unreleased, live, with Bonnie Raitt)
13. Pipeline - (with Dick Dale)
14. Let`s Dance - (with David Bowie)

(Sony Legacy / Menart)

Interview sa Stevie Ray Vaughanom - Video