Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

muddy waters Live At Rockpalast 1200x1074

Ova moja priča nastala je zapravo spontano, u rane jutranje sate na sam Uskrs. Kad sam dobio ovaj dvostruki koncertni album još prije tjedan dana očekivao sam baš ono što sam i dobio – bio je to istinski blues. Taj i takav blues dolazi iz glazbene radionice glazbenika koji je na neki način doslovno sam tu glazbu jednostavno predao svima. pa tko voli, nek' izvoli! Osobno, meni je to apsolutan prioritet i toj glazbi sam u potpunosti predan. "Live At Rockpalast" je 26. siječnja službeno objavila njemačka izdavačka kuća MIG Music.

Muddy Waters McKinley Morganfield, američki je blues glazbenik čije rodno mjesto kao i datum nisu u potpunosti definirani i poznati. Naime, sam Muddy je kazao da je rođen u Rolling Forku, u Mississippiju 1915. No, najvjerojatnije je rođen u Jug's Corner, u Issaquena Countyju, 1913. Ipak, na njegovom nadgrobnom spomeniku piše 4. travnja 1915. Ono što je sigurno jest datum njegove smrti... Muddy Waters umro je u svom domu u snu, od otkazivanja srca, 30. travnja 1983.

Njegova uloga i značaj kada je u pitanju blues doista su nemjerljivi i nama s ovog vremenskog odmaka uopće nije pojmljivo što je on učinio za popularizaciju ovog glazbenog stila od svog nastupa na Newport Jazz Festivalu 1960., kada je i objavljena jedna od prvih live ploča ovog glazbenog stila, "At Newport 1960", pa, eto, sve do današnjih dana.

"Live at Rockpalast" istinsko je svjedočanstvo da je blues itekako živ, da je nevjerojatno osobit u svojoj jednostavnosti, ali i da je istovremeno atraktivan, zanimljiv i dinamičan. Prvi CD donosi snimku samoga Muddyja Watersa i njegovog Muddy Waters Blues Banda, kojeg su tada činili: klavirist Pinetop Perkins, bubnjar Willie 'Big Eyes' Smith, basist Calvin Jones, zatim dva gitarista, Luther 'Guitar Jr.' Johnson i Bob Margolin, te harpist Jerry Portnoy. Naime, ova ekipa potvrdila sje svojim nastupom da su jedna od najjačih postava blues bendova, a svojom nadahnutom svirkom razvalili su Westfalenhalle u Dortmundu, u prosincu 1978.

Jednako tako, drugi nam CD donosi nastup Muddy Waters Tribute Banda na Rockpalast Open Air u Loreleyju u ljeto 1996. Ali naravno, tada u izmjenjenom sastavu, jer pijanist Pinetop Perkins nažalost nije mogao putovati zbog medicinskih razloga, a Jerry Portnoy je zamijenjen Careyjem Bellom, koji je već svirao u Muddyjevu bendu početkom 1970. Bendu se na vokalu u pjesmi "Gone To Main Street” pridružio danas već pokojni Levon Helm (The Band).

Uz CD-ove, imamo i 2 DVD-a pa možemo dobiti potpunu sliku što je blues u svom iskonskom značenju. Teško da ga itko može bolje podijeliti s vama koji volite ovaj glazbeni stil. Puno osjećaja, puno snažnih izmješanih utjecaja, puno tradicionalizma, puno glazbenih iznenađenja i nevjerojatno nadahnute svirke dobit ćete kroz ovo bogato glazbeno izdanje.

S druge pak strane, pred vama, poštovani posjetitelji Blues Cornera, nalazi se izdanje koje ima i svojevrsnu povijesnu vrijednost u smislu trajnog dokumenta za buduće naraštaje. I da, ako netko slučajno misli da ću pisati nešto drugo, grdno se prevario. To se sigurno neće dogoditi iz više razloga.

Kao prvo, pred nama je još jedan live tonski zapis, koji na vrlo jasan način dokazuje o kakvom je sudaru snage, ritma, ugođaja i trajnih pozitivnih blues vibracija tu riječ.
Kao drugo, iz svakog tona izvire bezgranična količina plavičastih tonova, koje vas odmah osvajaju i vode na mjesto gdje jednostavno ne možete prestati uživati u svom bogatstvu i raskoši 'blue notes' i vaše tijelo jednostavno neće uspjeti mirovati, ubrzo ćete se vrlo ritmično njihati opijeni ogromnim količinama pulsirajućeg bluesa koji lomi sve pred sobom.

Kao treće, ovi tonski zapisi nose jasnu blues odrednicu koju je Muddy Waters zdušno donosio na brojnim blues festivalima tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća.

I kao četvrto, cijeli bend, kao i sam Muddy Waters, zrače profesionalnošću i nadahnuto izvode pjesme, koje se zbog publike jednostavno moraju ponavljati.

Nema nikakve sumnje, vrlo se jasno osjeća, čuje i vidi kako taj svoj blues nadahnuto i profesionalno, te nadasve vrlo opušteno izvode Muddy i njegov bend. Naravno, središte svega je Muddy i sve se vrti oko njega. Svojim izražajnim vokalom on plijeni pozornost publike, još više to čini svojim osjećajnim gitarističkim stilom, koji krasi produhovljeni 'ice-pickin'. Teško je izabrati koji je nastup bolji, pa je stoga i izdan ovaj dvostruki album. Na vama je da sami prosudite što vam više odgovara.

Oni koji poznaju i vole blues sigurno će potražiti i nabaviti ovaj album iz osobnih, dokumentarnih i povijesnih razloga. Budite sigurni da ću se osobno, uvijek rado vraćati ovom albumu, ako zbog ničeg drugog, onda iz čisto sentimentalnih razloga. Ipak je to jedan jedini Muddy Waters.

I da zaključim: te večeri McKinley Morganfield još je jednom jasno pokazao i dokazao zašto ga toliko rock zvijezda vide kao oca modernog bluesa. Njegov moćni vokal i njegov nevjerojatni "stage performance" doslovno su fascinirali nazočnu publiku. Muddyjev "Fender Telecaster" osobito dolazi do izražaja u onim tipičnim sporim blues pjesmama, kojima Muddy postiže ono što rijetko kome uspjeva... izvodi se slow blues skladba a sve oko vas gori, toliko vas inervira ta njegova svirka. I zapravo, 10. prosinca 1978. Rock Palace zapravo nije bio Rock, već prava BLUES palača.

Ovo četverostruko koncertno izdanje svojom kvalitetom i s odmakom od 40 godina zvuči i vidi se jako dobro. Tom vrlo dobrom kvalitetom slike i zvuka rađa se neporeciva istina, da je već i u to vrijeme, dakle, prije puna četiri desetljeća, Muddy Waters imao legendarni status.

Više o svemu saznajte na:
https://muddywatersofficial.com
www.mig-music.de/
https://www.facebook.com/migmusic.de/

Sadržaj izdanja:

CD 1 /DVD 1 (Muddy Waters Blues Band): 10. prosinac 1978 , Westfalenhalle Dortmund
1. Intro (1:09)
2. I'm Your Hoochie Coochie Man (3:23)
3. Soon Forgotten (4:42)
4. Baby Please Don't Go (3:53)
5. They Call Me Muddy Waters (8:11)
6. Walkin' Thru The Park (3:24)
7. Country Boy (All Night Long) (5:07)
8. Kansas City (7:13)
9. Caledonia (4:57)
10. Everything Gonna Be Alright (3:19)
11. Mannish Boy (6:26)
12. Got My Mojo Working (2:40)
13. Sweet Home Chicago (4:25)

CD /2 DVD 2/ CD 2 (Muddy Waters Tribute Band): 23.lipanj, 1996 Open Air Festival Loreley
1. Clouds In My Heart (4:32)
2. Walkin' Thru The Park (4:03)
3. You Can't Loose What You Ain't Had (4:46)
4. You Don't Have To Go (4:50)
5. Honey Bee (4:50)
6. Everything Gonna Be Alright (5:20)
7. Laundromat Blues (6:30)
8. I'm Ready (5:15)
9. If The Washing Don't Get You, The Rinsing Will (4:05)
10. Hard Hard Way (3:32)
11. I'm Your Hoochie Coochie Man.mp3 (5:37)
12. Gone To Main Street (Feat. Levon Helm) (4:03)
13. Got My Mojo Working (4:31)
14. Mannish Boy (6:05)

(MIG Music)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike