Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

redemption

Dana 14. studenog objavljena je vijest da je Blue Life Records objavila studijski album "Redemption" Tonyja Lee Kinga, a za tzv. "street date" odabran je 29. studenoga. Album je snimljen u Londonu, a producirali su ga Michael Messer i Richard Causson.

Tony Lee King, hrvatski glazbenik i umjetnik, ponosno nam predstavlja svoj peti glazbeni uradak, album nazvan pomalo i slikovito "Redemption". U svom "iskupljenju", Tony spaja blues i soul, i to na način kako još do sada nije radio. Činjenica je da su pojedine  skladbe, a poglavito balade, izrazito "softy", a vjerujem da je to Tony radio ciljano i one uopće ne zvuče loše, dapače! Druge pjesme imaju onu svjetsku, narastajuću tendenciju glazbene forme na kojoj Tony i ekipa doista grade nadahnute glazbene vizije.

Susret Tonyja Lee Kinga s ponajboljim britanskim slide gitaristom Michaelom Messerom na Kastav Blues Festivalu inspirirao je britanskog umjetnika do te mjere da je ponudio suradnju i pozvao ga u London na snimanje albuma u jednom od najboljih studija s probranim glazbenim profesionalcima. Budući da sam i sam bio tada na Kastav blues festivalu i nazočio sam svim nastupima, tijekom tri dana razgovorao sam i upoznao i Tonyja Lee Kinga i Michaela Messera, te s njima proveo vrlo ugodne trenutke tijekom festivala. Jednostavno, znam da su i Tony i Michael vrlo pristupačne i jednostavne osobe.

Tonyjev nastup na KBF-u bio je njegov svojevrsni povratak na glazbenu scenu. Taj povratak obilježio je Croatian Blues Challenge, nakon kojeg je Tony otišao u Memphis, na IBC, gdje je pokupio odlične reakcije tamošnje publike. S druge pak strane, Michael Messer je KBF-u  donio doista puno i ne samo to, on je itekako zavolio Kvarner. Stoga me uopće ne čudi što su njih dvojica uz pomoć isključivo britanskih glazbenika uspjeli iznjedriti ovakav album.

Na albumu su uz Tonyja Lee Kinga (gitara i vokal) i gitarskog inovatora i producenta Michaela Messera, sudjelovali ponajbolji britanski glazbenici: bas gitarist Matt Round (James Morrison, Robie Williams), jazz-rock violinist  Ric Sanders (Fairport Convention, Soft Machine, Albion Band), fingerstyle gitarist Michael Watts (Too Many People), ritam gitarist Nicolaj Bloch, bubnjar Simon Price (Michael Messer) te Lucy Zirins, sve poznatija engleska kantautorica koja je otpjevala prateće vokale. I da, osjeća se taj "novi" glazbeni val u prezentacijskoj formi Tonyja Lee Kinga i stvarno, još do sada nismo imali prigode čuti tako nešto od ovog glazbenika iz Velike Gorice.

King je iza sebe ostavio trag glazbenika koji s jednakim žarom nastupa po Europi kao i po Hrvatskoj. Sa samo sedam godina počeo je svirati usnu harmoniku, da bi se preko B.B. Kinga zaljubio u blues i to je bila snažna veza koja mu je zapravo odredila životni put. No, blues je glazbeni stil na kojem nećete "mlatiti lovu" već ćete puno više svirati za svoju dušu i dušu onih koji to vole. Drago mi je da upravo takvih, znači, takve publike svakim danom ima sve više i više i da će vjerojatno još za sljedećih sto godina blues izvođači moći živjeti od svoje glazbe i rada. Da, ovo definitivno nije komercijalni album!   "Redemption" Tony Lee Kinga, koji u sebi nosi skladbe poput "Butterflies", "All Alone", "Baby" i "What's The Money", sve će one koji su slučajno "nabasali" na album elegantno odbiti. No, to je OK, jer ovaj će album slušati ljudi koji su malo dublje i jače u ovoj glazbenoj priči i koji, recimo, znaju da je pjesmu "Can't Go On"Tony napisao sa svojih nepunih dvadeset godina života na londonskom željezničkom kolodvoru Victoria.

PREPORUKA:
Album"Redemption" Tonyja Lee Kinga definitivno je daleko od neke komercijale. Zašto? Prije svega, tu je artistička virtuoznost, koja odmah u startu tu komponentu anulira. Drugo, nema još uvijek šanse da Hrvati prihvate blues, soul i općenito takvu glazbu u tom opsegu, no tko zna što će biti kroz sljedećih sto godina? Vidjeti i čuti to sigurno neću, ali oni koji hoće pričat će o tome. No, ostavimo se toga…

Želite li plesati, želite li sanjariti i uživati uz voljenu osobu, problema nema, imate pravi album pri ruci. Uskoro će stići zima, topla soba, ugodna atmosfera, kamin, vatra, šalica vrućeg napitka, čašica predikatnog vina, draga, voljena osoba i to je to! Uživancija!

Osigurajte zato svoj primjerak albuma što prije, ubacite disk u uređaj... i neka stvar krene, svidjet će vam se, siguran sam!

Više o svemu saznajte na:
www.tonyleeking.eu
www.facebook.com/tonyleeking
www.tonyleeking.eu/press
www.tonyleeking.eu/music
www.soundcloud.com/tony-lee-king

Popis pjesama:

1. Too Many People/3:30
2. Can't Go On/3:27
3. Butterflies/3:56
4. I've Had Enough Now/3:46
5. All Alone/4:29
6. Anytime Is The Right Time/3:01
7. Baby/3:46
8. Hey Man/5:00
9. Turn Around /3.35
10 What's The Money/3:43

(Blue Life Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike