Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

GreggAllman SouthernBlood COVER RGB

Braća su konačno ponovno zajedno i s obzirom kakva je gore ekipa, u onom djelu neba gdje sve puca od plavetnila čuje se njegova svirka i njegov opori i opojni vokal. Ta izuzetna kombinacija je sva ova deseljeća obilježavala mnoge živote, glazbena uvjerenja, ali i karijere.

Posthmni album legendarnog Gregoryja LeNoira Allmana, odnosno, Gregga Allmana (8. prosinca 1947. – 27. svibnja 2017.) nazvan je ''Southern Blood'' i objavljen  je 8. rujna preko Rounder Records  i to je svakako istinska prigoda da se još jednom podsjetimo što su Allman Brothers značili i učinili za glazbu 20. i 21. stoljeća.

Naravno, fokusirat ćemo se pritom na Gregga, koji je bez ikakve sumnje jedan od onih koji će biti zapisani zlatnim slovima uz sva ona velika imena koja su nas već ranije napustila. Njegov glazbeni opus i težišni glazbeni rad proteže se od kraja šezdesetih preko sedamdesetih, ali i dalje sve gotovo do njegove prerane smrti.

Skladatelj, pjevač i klavijaturist Allman Brothers Banda autor je uspješnica ABBA kao što su "Midnight Rider", "Whipping Post'' i "It's Not My Cross to Bear", no Gregg to nikada nije previše volio isticati, već se radije posvetio daljnjem radu i skladanju a to pokazuju i njegovi solo albumi, na kojima je uvijek težio da se osjeti upravo ta njegova autorska crta. Naravno, nije bježao od prošlosti, ali nije volio ''živjeti na staroj slavi''. Da, ta njegova neprestana želja za dokazivanjem polučila je da nakon transplantacije jetre ponovno uđe u studio i oduševi sve koji vole modernu glazbu. Vjerujem da se sjećate albuma "Low Country Blues" (2011.)...

Nema nikakve dvojbe, njegov jedinstven način skladanja pjesama, u kojem je tako nadahnuto spajao soul, rock, blues i country glazbu, doveo je do toga da je kao jedan od istinskih osnivača southern rocka bio do kraja svog života izuzetno cijenjen i uvažavan i od službene kritike i brojne publike, odnosno, poklonika ovog glazbenog stila.  A on sam, bez obzira na sve, cijeli svoj život i karijeru posvetio je legendarnom The Allman Brothers Bandu. No, kako sam već napisao, Gregg nije volio živjeti na staroj slavi i zato je doista dosta radio u studiju i ovaj novi, studijski posthumni album rezultat je te nevjerojatne autorske volje, želje i snage kojom je Gregg ponovno udario snažan pečat ovom osobitom i jedinstvenom glazbenom stilu.

''Southern Blood'' je osmi studijski album kojeg potpisuje veliki Gregg Allman, a snimljen je ove godine u legendarnom Fame Studios u Muscle Shoalsu, u Alabami, uz sjajan producentski rad Dona Wasa. Okupljena ekipa predvođena Greggom Allmanom (vokal, gitara i klavijature), kojem su se pridružili Scott Sharrard (gitara), Brett Bass (bas gitara), Steve Potts i Marc Quiñones (bubnjevi, udaraljke), Peter Levin (klavijature), uz brass sekciju koju čine Jay Collins (saksofon), Art Edmaiston (saksofon) i Mark Franklin (truba), dala je doista sve od sebe i, što je najbolje, te pozitivne vibracije se itekako osjećaju. Slušatelji to ne samo da čuju, već i osjećaju, a to svakako nije mala stvar.

Pjesma "My Only True Friend" snimljena je neposredno prije Greggove smrti, a završio ju je Scott Sharrard, dugogodišnji gitarist Allman Brothers Banda. Pjesma je osobito privlačna i sama po sebi priča tu priču oko pojma i istine ''to be on the road'', a Gregg je to i činio praktično do samog kraja svog života. Stoga je "Southern Blood" upravo potenciran s tom pjesmom, koja spada u jednu od  najistaknutijih pjesama njegove dugogodišnje karijere. A upravo na pozornici Gregg je bio svoj, tu se najbolje osjećao i to je bilo to!

Ovaj album istinski je testament glazbenika koji je živio svoju glazbu i bio joj potpuno predan sve do svoje smrti. Nema sumnje da je Gregg svakako jedan od onih koji su uobličili  rock & roll, odnosno, modernu glazbu, jer njegova će glazbena vizija bez sumnje još dugo vremena biti vodilja mnogim nadolazećim glazbenicima.

Cijela ta priča oko ovog albuma bila je zapravo utrka s vremenom, jer Greggovo zdravstveno stanje svakim danom bilo je sve gore a on sve slabiji. Stoga nije bilo vremena za neke dubiozne filozofije već je trebalo dati sve svoje znanje i snage. Nije se Gregg ustručavao posložiti album kao pravu zbirku pjesama, od Boba Dylana, Grateful Dead, Tima Buckleyja i Jacksona Brownea, koji i gostuje na albumu u još jednoj epohalnoj pjesmi, "Song For Adam", koja zatvara album. Kako Gregg prekida svoje pjevanje u sredini stiha, nastaje tišina a ta tišina govori i pjeva više od bilo čega drugog. Poslušajte!

PREPORUKA:
Ja sam samo čekao službeni izlazak ovog albuma. On jednostavno mora biti dio moje kolekcije, vjerujem i vaše…

U njegovu posvetu na kraju sam napisao: "Njegovim odlaskom ništa nije izgubljeno jer s još većom snagom i glazbenom nadarenošću sve se pretopilo u tijelo, ali i djelo njegovog sina Devona Allmana i tako ova glazbena priča ide dalje. Počivao u miru, Mr. Gregg Allman..."

Više o svemu saznajte na :
https://www.greggallman.com
https://hr-hr.facebook.com/GreggAllman/
www.rounder.com/2017/07/gregg-allman-southern-blood/
AirPlayDirect.com/greggallmansouthernblood

Popis pjesama:

1. My Only True Friend
2. Once I Was
3. Going Going Gone
4. Black Muddy River
5. I Love The Life I Live
6. Willin'
7. Blind Bats And Swamp Rats
8. Out Of Left Field
9. Love Like Kerosene
10. Song For Adam (Feat. Jackson Browne)

(Rounder Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici