Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sunnysiders - 10 kartolina s daleke obale

Sunnysiders je bend kojeg je okupio nekadašnji basist i usnoharmonikaš Daleke obale, Boris Hrepić – Hrepa. Kako nisam preveliki poznavatelj rada Daleke obale ovo je bila dobra prilika da se upoznam s njihovih deset skladbi u jednom drukčijem ozračju. "10 kartolina s daleke obale" album je, naime, koji u svojoj osnovi donosi taj 'bluesy sound' s blagim ulaskom u 'pop' vode.

Rad Sunnysidersa mi je poznat, no ovakav pristup obradi skladbi svakako je novost na domaćoj sceni i na neki način svojevrsno iznenađenje. Nema sumnje da je ovaj bend sastavljen od iskusnih glazbenika koji su prearanžiranim skladbama, dali potpuno drukčiju konotaciju. Naime, ove pjesme u svoje vrijeme nosile su atribut uspješnica i slušale su ih opće narodne mase. Hrepa i društvo dali su si truda i pred nama su potpuno oživljene kao nove, svježe pjesme. Napominjem da sam samo neke od njih znao od prije ("Od mora do mora", "Tonka", "Ona zbori", "Sušac blues") i da sada sve to ipak zvuči znatno drukčije. Da ne napišem, bolje!

Sunnysidersi su odsvirali ovih deset pjesama Daleke Obale u svom već prepoznatljivom pop blues stilu, pa se nadam da će se ovaj novi glazbeni uradak svidjeti ipak malo širem dijapazonu domaće publike. S druge pak strane, Sunnysidersi su odlučili dati određenu posvetu kako tom vremenu, tako i Dalekoj Obali.

Boris Hrepić -Hrepa se prije nekih šest godina vratio svojim glazbenim korijenima i s pjevačicom i gitaristicom Antonijom Vrgoč, koja glazbeno djeluje kao Ro La, osnovao blues duo Sunnysiders, u kojem sklada, pjeva, svira akustičnu gitaru, ukulele, usnu harmoniku te stomp. Kasnije su im se pridružila još dva iskusna glazbenika. Goran Gubić- Hans na električnoj i akustičnoj gitari jedan je od doajena splitske novovalne gitarističke scene osamdesetih, a danas je renomirani autor filmske glazbe; Igor Paradiš –Šparka, dugogodišnji bubnjar grupe Pips, Chips i Videoclips, na cajonu je i udaraljkama. Naravno, teško da je ovakva ekipa mogla 'fulati', čak štoviše, čini mi se da se ekipa ufurala u malo 'laganije' vode. Na kraju krajeva, ljudi moraju živjeti, plaćati račune i sl.

O svemu sam Hrepa kaže: "Kad sam nakon svih tih godina ponovno zasvirao neke od tih pjesama koje su zauvijek označile moju glazbenu karijeru, shvatio sam koliko su te pjesme dobre i kvalitetne u svojoj jednostavnosti i pitkosti. Taj vremenski odmak te iskustvo koje sam u međuvremenu stekao svirajući i skladajući blues, pomogli su mi da tim dragim pjesmama priđem iz drugog kuta, a da istovremeno sačuvam njihovu jednostavnu i čistu srž." Da, svakako u tome ima puno istine i mislim da je Hrepa vješto izbjegao bilo kakvo nadmetanje s Banom, pa je istim pjesmama dao samo drukčiji štih. Sve ostalo učinila je odlična ekipa pridruženih mu glazbenika.

Svi mi koji znamo što su dosada snimali i radili Sunnysidersi, bili smo skeptični kako će Hrepa posložiti ovaj album i moram priznati, ove pjesme Daleke obale dobile su potpuno novi, svježi i moderniji prizvuk. Hrepin vokal u istinskom stilu Toma Waitsa odlično se sljubljuje s kristalnim vokalom Antonije Vrgoč i, eto, stjecajem okolnosti dobivamo neke 'nove' skladbe u prezentacijskoj formi akustičnog, folk- bluesa, ali i tzv. mediteranskog 'world musica'. Poslušajte, primjerice, pjesmu "Sušac blues" – odličan glazbeni primjer za ovu kvalifikaciju. U najmanju ruku zanimljivo!

PREPORUKA:

Ako ste mislili da ste u bluesu čuli sve, grdno ste se prevarili, a "10 kartolina s daleke obale" upravo to potvrđuje. S poznatim i manje poznatim pjesmama Daleke obale Sunnysidersi predvođeni Hrepom učinili su pravo malo čudo. Naime, glazbena forma je apsolutno drugačija od svega što ste dosada čuli, a povrh svega pjesme su 'bolesno' slušljive i pristupačne za široki dijapazon slušateljstva, a ne samo za poklonike bluesa.
Više o svemu možete saznati na:
www.sunnysiders.com
www.spona.com


Popis pjesama:

1. Ona zbori
2. Volim Jimija
3. Tonka
4. Nemoj reći ništa više
5. 14 palmi
6. Sušac blues
7. Prolaze mi godine
8. Brod blues
9. Od mora do mora
10. Zadnja pjesma

(Spona)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike