Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

canned heat songs from the road

Edicija "Songs From The Road", koju već godinama uređuje Ruf Records, doista je imala blistavih trenutaka. Ovo novo CD+DVD izdanje odličan je pak način da provjerite trenutnu inkarnaciju legendarnih Canned Heat. Njihov nastup u malom klubu Harmonie u Bonnu 16. ožujka ove godine istinski je glazbeni doživljaj, a od 7. kolovoza dostupan je svima koji znaju o čemu se radi.

Nekada su Canned Heat snimali s legendarnim Johnom Lee Hookerom, a danas nastupaju sami, i to u malim klubovima. Naime, ovo i nije glazba za neke velike prostore; intimna atmosfera i bliski kontakt s publikom posebna su priča u kojoj se ovaj legendarni bend itekako dobro snalazi. Ma, uvjeravam Vas, ovo izdanje doista je jako dobar dvostruki album, koji publici nudi dva formata percepcije njhove glazbe. Shodno tome, nekako na duže staze ne mogu se odlučiti koji mi je format impresivniji. Naime, Canned Heat prezentira doista odličan set, zvuk je dobar i video najvećim dijelom izgleda dobro, iako je na pozornici često rasvjeta crvene i plave boje, koja ispire dijelove nekih snimaka i na trenutke stvara neke čudne sjene i tzv. halo učinke. S druge pak strane, ako se sjećate Canned Heat iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih, nećete ostati kratkih rukava, dapače. Na sceni su prisutni više od pedeset godina, svojim bluesom i boogiejem uvijek su nesumnjivo bili daleko ispred svog vremena. Danas, Boba “The Bear” Hitea i Alana “Blind Owl” Wilsona nema, ali glazba je njihova tu, ona je itekako utkana u glazbene fraze ovog benda, što zahvaljujući ovoj ediciji itekako možemo čuti i vidjeti.

Nema nikakve sumnje da su Canned Heat prodali više ploča nego bilo koji drugi blues bend u povijesti glazbe. Jednako tako oni su jedini blues bend koji je imao čak tri pjesme na prvom mjestu brojnih top ljestvica diljem globusa. Naravno, tu je važno naglasiti da se tu ne radi samo o specijaliziranim top ljestivicama, već da je riječ o rock top-listama ili top ljestivicama općenito moderne glazbe. A to svakako nije mala stvar.

Danas u bendu sviraju: Adolfo 'Fito' de la Parra (bubnjevi, vokal), Larry 'The Mole’ Taylor (bas, vokal), John 'JP' Paulus (gitara, bas, back vokali – pokriva sve ono što je inače bila zadaća gitarista iz ere Woodstocka,  Harveyja “The Snake” Mandela, koji se oporavlja od zdravstvenih problema) i Dale Spalding (pjevač i svirač usne harmonike, koji ne može i ne želi sakriti svoje New Orleans korijene). Naravno da sve sada poprima neke nove konotacije vrijedne naše pozornosti. Stoga, ne čudi kada tisak o njima: 'The world turns. Fashions change. Bands rise and fall. But you can’t stop the boogie.” True that. Five decades after Bob “The Bear” Hite and Alan “Blind Owl” Wilson formed the band in California, they keep on hitting that dusty road to take their musical message to their fans far and wide.’

Ovo je šesti album Canned Heat za njemačku diskografsku kuću Ruf Records, od 1999. naovamo. Mnogi tvrde da je ovo i njihov najbolji album od tada, na kojem dobivamo odlične, samouvjerene, čvrste Canned Heat. I na CD-u i DVD-u odzvanja blues boogie kakvog rijetko možemo čuti. Kao i prije, Canned Heat oličenje su predanosti onome što rade. Svi jako dobro znamo da je i ovaj bend imao svoje tragedije: naprije je u 27. godini života od predoziranja umro Wilson, Bob Hite umro je u 38. godini, dok je 20. listopada 1997. u Parizu od karcinoma umro i gitarist Henry Vestine. Ipak, to nije prouzročilo njhov potpuni prestanak rada; tijekom desetljeća uspjeli su se održati, eto, sve do danas.

O tome njihov menadžer Skip Taylor vrlo jasno govori: 'I think Bob, Alan and Henry would be happy and impressed that the band, and mainly Fito and Larry, have kept the Canned Heat legacy alive. And are still allowing people around the world to hear and feel Canned Heat, and the boogie music we all love.’

Ovaj koncert snimljen je u jednoj noći u ožujku ove godine i doista je snažan dokument povijesti, ne samo jednog benda, već glazbe i njezinog utjecaja na ljude koji je vole. Da, jedan sam od onih koji mogu slobodno kazati da sam i odrastao i sazrio uz Canned Heat i njihov blues & boogie. Naravno, to je bio i dovoljan razlog da vam prezentiram ovo njihovo izdanje "Songs From The Road".

Sadržaj edicije:

CD
1. On The Road Again
2. Time Was
3. Don't Know Where She Went (She Split)
4. Nighthawk
5. So Sad (The World's In A Tangle)
6. Going Up The Country
7. Oaxaca
8. Chicken Shack Boogie
9. Future Blues
10. Cristo Redentor
11. Amphetamine Annie
12. Rollin' And Tumblin'
13. Let's Work Together
14. Euro Boogie

DVD
1. On The Road Again 05:38
2. Time Was 03:22
3. I'm Her Man 05:21
4. Don't Know Where She Went (She Split) 04:19
5. Nighthawk 04:45
6. So Sad (The World's In A Tangle) 06:39
7. Going Up The Country 03:10
8. Oaxaca 04:44
9. Chicken Shack Boogie 04:14
10. Have A Good Time 03:56
11. Future Blues 07:58
12. Cristo Redentor 07:00
13. Amphetamine Annie 07:00
14. Rollin' And Tumblin' 05:12
15. Let's Work Together 04:23
16. Euro Boogie 13:00

(Ruf Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike