Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

bebe na vole

Kad sam slučajno došao do materijala ovog blues glazbenika, učinilo mi se da se radi o nekome tko već godinama svira po blues-klubovima 'Chicago West Sidea'. No, on živi i radi samo 60 km od mene i bori se s vjetrenjačama. U toj svakodnevnoj borbi ovaj blues glazbenik svojim radom permanetno ukazuje na svoju vjerodostojnost, na kvalitetu i nevjerojatnu autorsku crtu.

On je Bebe na Vole, a moja malenkost ima nevjerojatnu sreću i neopisivo zadovoljstvo  predstaviti vam njegov novi kompilacijski album "Time Of Great Depression", koji je krajem siječnja objavio vlastitim snagama.

"Time Of Great Depression" (radi se o vinilu) donosi nam 15 pjesama koje zaokružuju razdoblje od punih deset godina (od 2004. do 2014.), tijekom kojih sam osobno imao prigode upoznati i u nekoliko navrata razgovarati, ali i slušati Bebe na Vole. Ploču je masterirao i producirao Višeslav Laboš, za artwork je zaslužan Mislav Lešić, dok je dizajn naslovnice odradio Dobriša Radovanović.

Glazbena vizija Bebe na Vole oduvijek je bila drugačija od drugih, svojim solo nastupima, u maniri 'one man banda' ovaj glazbenik doista prolijeva sav taj blues na način koji to nitko u Hrvatskoj ne čini. Svojim isključivo autorskim radom, nepodilaženjem ikome, zazirući od raznih 'dušebrižnika' koji samo žele vašu lovu i da vas dobro oderu, Bebe na Vole istinski je križar hrvatske blues-scene.

Jako dobro znam da ga se mnogi i boje, jer u njegovom jednom tonu ima više 'blue notes', nego u njihovim čitavim albumima. Njegova ekspresija ukazuje na surovu stvarnost ove naše svakodnevice, gdje oni koji vrijede bivaju marginalizirani, stalno ih se gura u stranu i nameću se neke druge 'velike' ideje i projekti. Jednako tako, znam da je njegova skladateljska komponenta toliko jaka i izražajna da se vrlo teško možete odmaknuti i odhrvati onome što vam pruža ovaj album. Ma da, naravno, preslušavanju i ovog albuma možete pristupiti samo ako imate dovoljno 'utakmica u nogama'. Bez ikakve sumnje niti uvrede, ovo nije glazba za početnike, već za istinske fanove i blues sladokusce.

"Time Of Great Depression" zadovoljit će svakog imalo ozbiljnijeg poklonika ovog glazbenog stila. Teško je zapravo napisati što je efekktnije kada se radi o glazbenom izričaju Bebe na Vole: je li to njegova raspaljiva svirka gitare kojom tako efektno razara tkivo slušatelja ili pak njegov opori vokal. Nema nikakve sumnje da Bebe na Vole zvuči doista svjetski i bez imalo straha može stati rame uz rame s afirmiranim svjetskim izvođačima kao što su, nažalost već pokojni, John Alex Mason, odlični Harpoonist And  Axe Murderer, D'Mar & Gill Giles Robson & Dirty Aces, Nathan James & The Rhythm Scratchers, My Own Holiday i drugi izvođači ovog inače vrlo popularnog blues stila.

Ono što nam isporučuje ovaj zagrebački glazbenik je nevjerojatno čist, čistokrvni blues    ( e, da... ma brojim i ja krvna zrnca, a zašto i ne bih, zar ne ?). Ono što nam on daje je blues kakav živi i stanuje posvuda, od Amerike preko Zagreba do Križevaca i natrag. Naime, možete svirati gitaru 24 sata dnevno, možete preslušavati gomile, brda albuma, možete vježbati non-stop, ali ukoliko nemate 'ono nešto', ukoliko se ne dogodi onaj 'klik'  sve nažalost, pada u vodu. Na sreću, ono što radi Bebe Na Vole je vrlo iskonski, korijenski blues u svom najtežem obliku, a to je upravo ono, to je baš blues kakav volim.

Big Jim Adam & John Stilwagen, Claude Hay, Ian Siegal, Paul Thorn, Garry i Duwayne Burnside  (sinovi  legendarnog i nažalost pokojnog R.L. Burnsidea), Cedric Burnside & Lightnin' Malcolm te bandovi poput King Bizkit  samo su neki od izvođača koji su tu negdje na tragu bluesa kakvog izvodi Bebe Na Vole. Osobno, sad bih mogao na dugačko i široko elaborirati segment po segment glazbe koju izvodi Bebe na Vole. No, nije to cilj, ova prezentacija njegovog albuma "Time Of Great Depression" usmjerena je prema pravim blues znalcima. Ona je upućena onima koji blues vole u njegovom iskonskom značenju. Iako će se nekima na trenutke činiti da je ta i takva prezentacijska forma, koju tako zdušno 'fura' Bebe Na Vole možda pomalo teška, to je zapravo ono što blues čini tako posebnim.

Moram priznati da od prve pa do zadnje pjesme Bebe na Vole sve radi sam i 100% samostalno. On rabi ono što ima, a to je ekspresivni vokal, gitare, ali i pucketanje prstima, udaranje rukama i nogama čime lagano postiže ono što drugi ne mogu niti s cijelim bendom i orkestrom. Da, orkestrom, dobro ste pročitali… Ono što Adam tako iskreno predaje publici je pregršt plavičastih tonova, koji rade velike valove i samo je potrebno paziti da se od siline njihovih udaraca i neprestanih nadolazaka ne utopite!

"Goin' Mad", "Doctor, Doctor", "Coffe And Cigaretttes", "Pills", "Why Can't You Feel", "Karen", "What Am I Gonna Do" i "Decisions Ricochet" samo su neke od skladbi koje svakako moram istaknuti. Jer, upravo njima Bebe na Vole tako lako nalazi put do onih kojima je blues i cijela ta priča tako bliska srcu.

PREPORUKA:
Na kraju, istina je sljedeća: Bebe na Vole svojom nepatvorenom glazbom i iskrenom, 'full' prezentacijskom formom stvara pravu karizmu. A ovim svojim kompilacijskim albumom Adam Semijalac pokazao je kakvu snagu i ljepotu ima taj i takav blues. Jednostavno, obvezna lektira!

Više saznajte na:
www.myspace.com/bebenavole
www.youtube.com/bebenavole
www.soundclick.com/bebenavole
www.facebook.com/bebenavole
https://bebenavole.bandcamp.com/.../time-of-great-d...
https://www.facebook.com/.../Bebe-Na-Vole/221795..
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – možete naručiti LP ploču

Popis pjesama:

1. Pills
2. Goin' Mad
3. All My Regrets
4. Wait For You
5. Sunny Days Are Over
6. Karen
7. Decisions Ricochet
8. Coffee and Cigarettes
9. Fool Myself
10. The Great Fall
11. Why Can't You Feel
12. Time of Great Depression
13. Given Yourself Trouble
14. What Am I Gonna Do? (bonus)
15. Doctor Doctor (bonus)

(Samostalno)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike