Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

VanDammesMočvara 2

Finci su drugačiji od ostatka svijeta, dominiraju u disciplinama koje su teško dohvatljive ostalima, ali kada nešto postignu, onda im se jednostavno više ne da. Nama neshvatljivo, a njima normalno. Nemaju premca u auto sportu (ako je to uopće sport...), dizajn im je nedohvatljiv za talijane, koji se time hvale, imali su genijalnoga arhitekta Alvara Aalta.

Brend mobitela Nokia bio je toliko ispred vremena da je u jednom trenutku 40% svih mobitela na svijetu bilo tog brenda... onda im se nakon toga više ne da i bave se drugim stvarima, gdje su obično opet prvi, nedostižni. Jedini razlog što gledam povremeno formulu 1 je baš Finac Kimi Raikonen, kome se više jednostavno ne da, a bez neke muke je na vrhu tablice...

VanDammesMočvara 5

Policijski aparat im je toliko učinkovit, tako da im svi kriminalci bježe u obližnju Švedsku, samo da izbjegnu hvatanje. Njihov redatelj Timo Vuorensola je napravio genijalnu parodiju današnjega svijeta filmom Iron Sky, a financirao se velikim dijelom iz crowfoundinga... Ne jedu bijeli kruh kao što je to normalno u ostatku nordijskog svijeta, nego nekakav čudan crni, a kombiniranje – sljubljivanje čokolade i haringe im je uobičajena stvar.
Prvi put sam slušao finski punk. Izveli su ga kao što bi dobra kuharica pomela mrvice sa stola... u Močvari kod šanka je bilo opako. Da bi snimio ovih nekoliko fotografija koje možete gledati u galeriji bježao sam pod naletima kao pitomi zec ispred hrpe dobro raspoložene vrtićke djece na nekom rođendanu... da osvježe suho grlo momci nisu koristili vodu, kao neki. Publika je to jako dobro nagradila.

SrbiMočvara 4

Malo je poznato da se za neslužbenog turističkog posjeta Helsinkiju u ljeto '93 čuveni belgijski borac Jean-Claude Van Damme našao u iznenadnom naletu plodnosti, te je u istom danu napravio ne jednog, ne dva, već čak četiri sina! Kako krv nije voda, mladci su uz očev dobar izgled i tjelesnu snagu naslijedili i glazbenu darovitost pa su, čim su malo stasali, osnovali punk band. Pravi, glupi punk band, s pjesmama kraćim od dvije minute, sastavljenim od jednog riffa i puno ponavljanja refrena, na tragu Queersa i sličnih velikana bezumlja. Ispravno procijenivši da će im u show-businessu očevo prezime samo pomoći, odlučili su ga zadržati, i upalilo je - već danas su jedan od najpoznatijih novih punk bandova u Finskoj, a nakon ovog koncerta svakako će postati i novi najpoznatiji finski punk band u Zagrebu.

Ovi Srbi uopće nisu Srbi, nego žene! A čak ni to u potpunosti - po zadnjim informacijama, u novoj postavi nalazi se i jedan muškarac. Sviraju punk, a bez obzira što neki zli jezici tvrdili, pačja govna nit jedu nit su ih ikad jeli!