Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Let's Play Two: Live at Wrigley Field


Bookmark

Data

Released Rujan 2017
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Hard rock
Dodano Srijeda, 08 Studeni 2017
Žanr Rock
Length 1:19:42
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2017
Država Europa
Etiketa Republic Records
Catalog Number 602557695793
Edition details objavljeno: 29.9.2017.; snimano: Wrigley Field, Chicago, 20. i 22. 8. 2016.
Tags Republic Records Pearl Jam

Review

Odmah da kažem na početku: Nikad nisam bila na koncertu Pearl Jama. Let's Play Two bio je moj prvi, iako nikad nisam ustala iz svoje fotelje.

Zvuk s ovog koncerta kao da prelazi kilometre, pa i samo vrijeme, i kroz zvučnike izlazi u prostorije slušatelja, držeći svoju svirku. No, to nije privatni koncert, jer, iako se svatko od nas koji slušamo nalazi sigurno u svom stanu, osjećaj je kao da smo zajedno sa svim onim desecima tisuća obožavatelja na Wrigley Fieldu u dalekom, dalekom Chicagu. Njihova glazba uvijek stvara dojam kao da sviraju točno tu i točno sad, svakom slušatelju i svim slušateljima istovremeno. Tako i Let's Play Two, snimljen i u DVD obliku koji je u prodaji od 17. listopada, zvuči kao se članovi grupe svim silama trude pobjeći iz ovih dva zvučnika i razvaliti svirku u mom malom stanu od 30 kvadrata.

Energija koja proizlazi iz albuma je jednostavno nevjerojatna. Iako nisam vidjela snimke s koncerta, lako mogu zamisliti Eddieja kako skače po pozornici, dere se iz petnih žila, kako Mike i Jeff i Stone također skaču okolo kao da nema sutra, kako ekipa u publici entuzijastično pleše i kako se svi jednostavno prokleto dobro zabavljaju. Zato i postoje pjesme kao što su „Lightning Bolt“  - sama ekipa je priznala da je to pjesma koja je stvorena za stadione, za plesanje i skakanje. Prema onom što se čuje iz audio snimke, skakanja i plesanja je bilo na pretek, i to sa svih strana.

No, kad se ekipa utiša, kad se električna gitara zamijeni akustičnom, kad se distorzija isključi i kad se svi smire, tada dolazi do prave lavine osjećaja. S jedne strane pozornice, u publici, dolazi do osjećaja zajedništva, kao što se uvijek dogodi na dobrom koncertu. Malo toga zbližava ljude više od zajedničke svirke obožavanog glazbenika. Više od 40.000 grla (koliko Wrigley može primiti) zajedno sa Eddiem Vedderom pjevalo je iz svog grla „Release“, i osjećaj je bio naprosto katarzičan. Suze, trnci i sve. No, do željenog efekta ne bi ni došlo da ju je Eddie, s druge strane pozornice, pjevao robotski, isfurano, kao još jednu pjesmu iz repertoara. Ne, to je bio moment u kojem je on također dao svoju cijelu dušu pjesmi i publici koja je došla, čekala danima, sjedila pred ulazom također danima (kako je rekao u snimci), samo da vide svoj voljeni bend u živo. To se čulo u njegovom glasu, u načinu na koji je govorio prije pjesme i načinu na koji je pjevao samu pjesmu.

Emocije na stranu, i tehnički gledano koncert je izveden odlično. Svi su bili u elementu i evidentno je da Pearl Jam ima unatoč toliko milja i godina pod nogama jednaku količinu energije kao i prije 26 godina. Svo to iskustvo ih je naučilo kako odraditi odličnu svirku, a odradili je bome i jesu. Poseban klim glavom ide klavijaturistu Boomu Gasparu koji vjerno svira s bendom već više od 15 godina i koji je čak imao svojih trideset sekundi solo svirke kao mali šlag na kolaču.

Nije lako odraditi odličan rock koncert, no još je teže pretočiti svu te energiju, sve te osjećaje i atmosferu na jedan audio album. Gaseći snimku albuma s Wrigley Field stadiona, mislim da više ne mogu reći da nikad nisam bila na koncertu Pearl Jama.

Hana Ivković

Hits 294
Lightning Bolt « Lightning Bolt Pearl Jam Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42