Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Tibor


Bookmark

Data

Released Listopad 2017
Format Albumi
Vrsta Rock / Indie rock / Indie pop / College Rock
Dodano Ponedjeljak, 13 Studeni 2017
Žanr Pop-Rock
Length 35:40
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2017
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno izdanje
Edition details Datum objave: 12. listopada 2017. (Bandcamp)
Tags Letarg

Review

Na potezu od 2014. do danas, koprivnički je kantautor Bruno Antolić, "skriven" iza imena Letarg, pokazao da itekako zna upakirati kvalitetan i intrigantan indie-rock EP, pri čemu mislim na cijeli paket, od glazbe i priče do neke vrste koncepta i vizualne prezentacije. "Paravan" i "Faze budnih sanjara" bili su puno više od pametno osmišljenih naslovnica sposobnih da privuku svoga potencijalnog kupca: drugi kao prikladan "upgrade" prvoga, prvi kao fini uvod u drugi, a oba sada skupljeni na jednu od najzanimljivijih hrpica na hrvatskoj rock-sceni. "Tibor", naime, kao prvi Letargov album, sabire ova dva EP-ja (osim pjesme "Tup" s prvijenca, koju bend više jednostavno ne treba, što je hvale vrijedno priznanje i pošteno oduzimanje vlastite minutaže) te dodaje dvije nove pjesme.
Antolićeva... pardon, Letargova poetika pozajmljuje sve uhu ugodno iz indie miljea te sve intrigantno što se dade naći u popu, spajajući usred Koprivnice Nirvanu i Beatlese (koji su i inače bili itekako spojivi), čvrste gitare i fine melodije (koje su itekako znali spojiti brojni velikani), priču i ugođaj (što ionako za puni obrok mora biti u skladu okusa). Nova pjesma, "Rebra", koja i otvara album, na najljepši način pokazuje uzlaznu putanju za bend bez poze i s više nego dovoljno talenta, sabirući svu energiju i pitkost te sposobnost "ispričati" svoju pjesmu. Postavivši svoj trenutni vrhunac na sam početak albuma pa nas potom vraćajući u presloženim etapama u svoju malu prošlost, Letarg su vrlo spretno prezentirali razloge zbog kojih ovu ekipu itekako treba imati na oku i u uhu.
Pjesme s konceptualnih "Faza budnih sanjara", koje imaju i svoje podnaslove kojima opisuju etape u raslojavanju ljubavne veze, odnosno, "njegove" i "njezine" priče, ovdje su izmiješane i razbacane po tapiseriji albuma da se iznova snalaze i možda testiraju svoje prave potencijale, što je opet bio dobar potez i usluga nešto tanjim pjesmama s "Paravana". Druga nova pjesma, "Jal", reže slično "Rebrima", a ulijeće kad se novi slušatelj već navikne na specifičan, donekle monoton, ali možda čak baš zato sugestivan vokal, te nas na koncu prepušta troetapnoj završnici koja iz "Faza..." donosi tugovanje ("Ja"), zavaravanje ("Ti) i oslobađanje ("Svemir").
Kad su Letarg, kojeg u standardnoj rock-postavi, uz Antolića, trenutno čine Ivan Horvatić, Karlo Cmrk i Rajnard Hraščanec, u pitanju, nikakvog zavaravanja nema – bend je to vrlo jednostavne, a dovoljno slojevite i iskrene poetike, jedan od onih kakvih nikad dosta za bilo kakvu scenu koja drži do sebe. Neki savršeniji svijet stavio bi ih u svoj mainstream, a ovako, dugoročno možda zdravije, ali ne i isplativije, svoje pjesme servirat će probranoj publici koju će zanimati zašto im je zajednički nazivnik Tibor i koja će uistinu čuti njihove male priče. Odmičući se sve dalje od svoga početka, bez zavaravanja i ikakve potrebe za tugovanjem, vjerujem da će nas ovaj bend tek suočiti s punim oslobađanjem svojih potencijala.

Toni Matošin

Hits 316

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42