Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Human Tetris  Tvornica 3

Nakon švedskih i grčkih metalaca, slovenskih punkera, dočekao sam i ruski post-punk. Bio sam oduševljen jer mi je ruska glazbena scena uglavnom predstavljala nepoznanici osim onih cura Tatoo ili snimki house i DJ glazbe iz diskoteke Pasha.

Zapravo zaintrigirao me je naziv, i to na dan kada je navodno netko napravio svjetski hakerski napad na računala, a rusi su kao "zločesti dečki" na tom planu. Naziv Tetris dolazi od ruskog programa/igrice koja je u doba piratluka 90-tih godina bila uobičajena na većini računala. Tajnice su u pauzi manikiranja noktiju na poslu drmale po Tetrisu, od onih u upravama korporacija do onih u friško privatiziranim i opljačkanim firmama osuđenim na stečaj. Bilo je mnogo verzija te igrice, ali je samo jedan Tetris... sjećam se toga sa suzama u očima iako baš i nemam živaca za igranje na računalima, mobitelima ili konzolama.
Moje deranje "Spasiba" na kraju koncerta bilo je hvala za mogućnost uvida u neku novu rusku glazbu, nešto što mi paše.

Velika proljetna turneja vodi ih na koncerte po Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Rumunjskoj, Sloveniji, a u sklopu koje dolaze i prvi puta u Hrvatsku.

Human Tetris  Tvornica 10

Klasična priča oko nastanka benda uključuje četiri prijatelja iz Moskve koji su dijelili iste glazbene interese i odlučili svirati zajedno. Nakon osnivanja 2009. godine, bend se udaljio nakon prve europske turneje i ponovo okupio 2016. s novim članovima i svježim, ali prepoznatljivim zvukom britkog post-punka.
Arvid Kriger, Maxim Zaytsev, Tonia Minaeva, Ramil Mubinov čine postavu od dvije gitare, basa i bubnja, s vokalom. Njihovi utjecaji vuku iz raznih post-punk i new wave bandova, te modernog indie-rock zvuka. Melodični post punk bend svidjet će se obožavateljima izvođača kao što su Interpol, Joy Division ili Motorama.

Human Tetris  Tvornica 9

Uz nekoliko objavljenih singlova u početku, kao i dva EP-a “Human Tetris” i “Soldier”, bend sve izdaje sam ostajući tako vjeran svom izričaju. Nakon albuma “Happy Way in the Maze of Rebirth” iz 2012. Godine, nakon kojeg su se odlučili na pauzu, novi uradak je “River Pt. 1” s kojim trenutno dolaze na europsku turneju.