Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Neno Belan Split 2017 9

Split je kroz povijest svog sportskog i glazbenog života zaista imao čak tri zlatne generacije. Ona Hajdukova (Jerković, Šurjak, Mužinić, Žungul, Buljan, Peruzović..) odavno je etablirana i jedinstvena tekovina bez usporedbe u hrvatskim okvirima, kao i ona koja je pokorila košarkašku Europu, predvođena Tonijem i Dinom. Ali i ona treća, glazbena može ući u sve anale slaganja nota u Hrvata. Dino Dvornik, Marijan Ban, Gibonni, Neno Belan.

Neno Belan, nepopravljivi romantik, vlasnik uz Husa najljepših balada na hrvatskoj glazbenoj sceni (isključivo subjektivno mišljenje), svoje prve glazbene korake napravio je u pomalo kultnom bendu Narodno blago u kojem baš i nije bio specijalno zainteresiran za pjevanje, gitara mu je tada bila glavni oslonac.

Neno Belan Split 2017 11

A onda su na red došli Đavoli, bend s netipičnim glazbenim izričajem za ono vrijeme, prepunim lijepo složenih, zaraznih melodija u kojima se s lakoćom mogao očitati talijanski bel canto spojen s Beatlesovskom pamtljivom i vječnom perfekcijom slaganja nezaboravnih melodija, a sve to dobro posloženo na čvrstoj bazi uvijek veselog, razigranog i inspirativnog rock'n'rolla.

Neno je odavno rodni grad zamijenio s Rijekom, ovaj splitski koncert možemo poistovjetiti s poznatom filmskim serijalom, no umjesto Lassie, Neno se ovog puta vratio kući sa željom evociranja najpoznatijih trenutaka iz glazbene epizode sa Đavolima. Njih su ovog puta glumili njegovi već 20 godina vjerni Fiumensi u sastavu Olja Dešić na basu, Vedran Križan na klavijaturama, Leo Rumora na bubnjevima i kao specijalni gost, Jakša Kriletić Jordes na saxu. Jer kako je Neno kazao: bez saksofona moja glazba nema ni šušta ni gušta.

„Mjesto zločina“ bila je mala dvorana KK Split (ex-Jugoplastika), do kraja popunjena uglavnom ženskom populacijom (sasvim očekivano), i većinskim brojem posjetitelja starijih od 40 godina (opet očekivano).

Neno Belan Split 2017 5

Neno se popeo na skromnu pozornicu sa svojim poslovičnim šeširom i mafijaškim crno-bijelim cipelama. Nije puno trebalo da pjesme iz njegove feel good kajdanke na noge junačke podignu publiku s tribina zbog dva jednostavna razloga – plesa i dobre zabave, a Belanova retro zbirka „A gdje si ti“, „“Ja volim je“, „Samba i ti“, „Zvuci ulice“, „Điri Điri“, „Bambina“, „Kucaj opet“, „Rock galama“, te posebno jedna od splitskih himni „Stojin na kantunu“ (nedvojbeno jedan od koncertnih peakova) polučila je upravo te efekte. Očito je da unatoč dužem odsustvu iz rodnog grada Splićani nisu zaboravili na Nenu i njegove zarazno-veselo-optimističke verse koje su pjevali iz petnih žila u zaista poželjnoj interakciji sa bendom. Neno nam je uz članove benda predstavio i njegove dvije gitare, nešto mlađu Barbaru i Luciju s kojom se druži već 41 godinu, da bi onda uslijedio još jedan od koncertnih vrhunaca (uz glasno zborno pjevanje cijelog auditorija, jer ne znam tko može ostati ravnodušan na jednu od Belanovih, ujedno i hrvatskih najljepših balada – „Pričaj mi o ljubavi“, jednu od njegovih prvijenaca).

Neno Belan Split 2017 1

Unatoč lošem ozvučenju (iako se iznenađujuće vokal razabirao sasvim dobro), dva i pol sata evociranja glazbe 60-ih realiziranih kroz glazbenu generaciju 80-ih, prošlo je gotovo u trenu i podsjetilo me na atmosferu nezaboravne scene maturalne zabave iz prvog filma serijala „Povratak u budućnost“.

Prvi povratak na pozornicu donio nam je „Peggy Sue“, „Jagode i čokolada“, te reggeae obojenu „Ivonu“. Obzirom na pozitivne zahtjeve odlično raspoložene publike Neno i njegovi Fiumensi popeli su se još jednom da bi nam odsvirali „Posljednji ples“ – zaista posljednju kompoziciju ove sasvim ugodne i zabavne večeri u kojoj se opetovano dokazalo da je Neno Belan jedan od najproduktivnijih i najzanimljivijih autora hrvatske glazbene scene. Istina je da glazba Nene Belana neće narušiti ekosustav rock glazbe, ali će ga sasvim kvalitetno učvrstiti.