Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

mcr2001. Pjevač Gerard Way svjedočio je rušenju tornjeva World Trade Centrea u New Yorku, što ga je navodno nadahnulo da osnuje bend My Chemical Romance. Svoje viđenje događaja je kasnije pretočio u pjesmu ‘Skylines and Turnstiles’.

1965. ‘Help!’ The Beatlesa se našao na vrh američke ljestvice albuma i tamo zadržao čak devet tjedana. Album sadrži najobrađivaniju pop pjesmu svih vremena, ‘Yesterday’. Rolling Stone ga je proglasio 331. najboljim albumom ikada.

1970. NME je intervjuirao Jimija Hendrixa, što se pokazalo njegovim posljednjim intervjuom životu. U njemu je govorio o mogućnostima suradnje s Paulom McCartneyjem i Milesom Davisom.

1977. David Bowie je gostovao u božićnom TV specijalu Binga Crosbyja, gdje su dva glazbenika snimili duet ‘Peace on Earth – Little Drummer Boy’, kasniji hit.

1987. Na godišnjoj dodjeli MTV Video Music Awards Peter Gabriel je osvojio ukupno deset nagrada za videospot pjesme ‘Sledgehammer’.

Rođeni:

1943. Jack Brown Ely, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe The Kingsmen, s kojima je snimio hit ‘Louie Louie’. Preminuo je 2015. godine.

1958. Michael ‘Mick’ Talbot, britanski glazbenik i producent, najpoznatiji kao suosnivač i klavijaturist The Style Council. Također je bio član Dexys Midnight Runners, The Merton Parkas i The Bureau.

1965. Moby, rođen kao Richard Melville Hall, američki glazbenik, DJ i fotograf. Jedan je od najpoznatijih glazbenika u svijetu elektronske glazbe 90-ih i 2000-ih: prodano je preko 20 milijuna primjeraka njegovih albuma. Najuspješniji album mu je ‘Play’ iz 1999., a hitovi mu uključuju ‘Why Does My Heart Feel So Bad?’, ‘Natural Blues’, ‘Porcelain’, ‘We Are All Made of Stars’, ‘Extreme Ways’, ‘Lift Me Up’, ‘Beautiful’ i ‘Disco Lies’. Potomak je pisca Hermana Melvillea (‘Moby Dick’).

1971. Richard Paul Ashcroft, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač nekadašnje grupe The Verve. Izdao je i pet samostalnih albuma, od kojih su četiri bila u britanskih top 3.

1977. Jonathan Mark ‘Jonny’ Buckland, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe Coldplay.

1977. Ludacris, rođen kao Christopher Brian Bridges, američki reper i glumac. Predstavnik je ‘Dirty South’ scene, a izdao je devet studijskih albuma. Glumio je u preko 20 filmova uključujući ‘Fast and Furious’ serijal te nekoliko TV serija.

Preminuli:

1987. Peter Tosh, rođen kao Winston Hubert McIntosh 1944., jamajčanski reggae glazbenik. Bio je član The Wailers od 1963. do 1974., zajedno s Bobom Marleyem. Nakon toga ostvario je zavidnu samostalnu karijeru te uz Marleya postao simbolom reggae glazbe te rastafarijanskog pokreta. Ubijen je tijekom provale u njegov dom u rujnu 1987. godine.