Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

led-zeppelin2007. Robert Plant, Jimmy Page i John Paul Jones najavili su one-off okupljanje Led Zeppelin, prvo i do danas posljednje nakon 1980. godine. Mjesto Johna Bonhama zauzeo je njegov sin Jason. Koncert, koji se održao 26. studenog, održan je u čast preminulog osnivača Atlantic Records, Ahmeta Erteguna.

1970. ‘Cosmo’s Factory’ je postao prvi album na britanskom broju jedan za Creedence Clearwater Revival. Bio je i na vrhu američke i australske ljestvice. Rolling Stone ga je proglasio 265. najboljim albumom svih vremena.

1970. Britanski singl broj jedan postao je ‘Tears of a Clown’ Smokeyja Robinsona i The Miracles. Nekoliko mjeseci kasnije, singl je dosegao i vrh američke ljestvice. Pjesmu su obradili Petula Clark, The Beat, Phil Collins i Pond, među ostalima. Uspjeh singla je zadržao Robinsona u grupi do 1972., iako je prethodno htio otići iz nje. Pjesma je 2002. uvrštena u Grammy Hall of Fame.

1970. Održan je Woody Guthrie Memorial Concert u Hollywood Bowlu u Los Angelesu. Nastupili su Bob Dylan, Joan Baez, Pete Seeger i Arlo Guthrie.

1986. Gitarist Public Image Ltd., John McGeoch, pogođen je za vrijeme koncerta bocom vina u glavu u Beču, gdje je svirao na jednom od prvih koncerata s ovom grupom. McGeoch je zaradio čak 40 šavova. Utjecajni gitarist je bio članom i Magazine, Visage, Generation X, Siouxsie and the Banshees, The Armoury Show i The Sugarcubes, a bio je uzor gitaristima poput Johnnyja Marra, Johnnyja Greenwooda, The Edgea i Davea Navarra. Preminuo je 2004. godine.

2015. Nekadašnji pjevač i gitarist Pink Floyd, David Gilmour, otvorio je turneju ‘Rattle That Lock’ nastupom u pulskoj Areni.

Rođeni:

1944. Barry White, rođen kao Barry Eugene Carter, američki glazbenik. Najveći uspjeh je postigao 70-ih s hitovima ‘You’re the First, the Last, My Everything’ i ‘Can’t Get Enough of Your Love, Babe’ (nije povezana s pjesmom Bad Company). Osvojio je tri Grammyja i prodao preko 100 milijuna primjeraka svojih albuma. Preminuo je 2003. godine.

1952. Neil Ellwood Peart, kanadsko-američki glazbenik i autor, najpoznatiji kao bubnjar i glavni tekstopisac grupe Rush. Godine 1983. postao je najmlađi član Modern Drummer Hall of Fame, a 30 godina kasnije ušao je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Rush.

1957. Hans Florian Zimmer, njemački skladatelj i glazbeni producent. Poznat je po skladanju glazbe za filmove 'Kralj lavova', 'Pirati s Kariba', 'Tanka crvena linija', 'Gladijator', 'Posljednji samuraj', trilogija 'Vitez tame', 'Inception', 'Interstellar' i 'Dunkirk'.

Preminuli:

2003. J.R. ‘Johnny’ Cash (r. 1932.), američki glazbenik, glumac i autor. Priznat je kao jedan od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća te kao jedan od najslavnijih country glazbenika svih vremena. ‘The Man in Black’ uspješno je spajao rock, country, gospel i blues, začinjen unikatnim baritonom, što mu je donijelo svjetsku prepoznatljivost, a u tome su mu pomogli i hitovi ‘Ring of Fire’, ‘I Walk the Line’, ‘Folsom Prison Blues’, ‘Get Rhythm’, ‘A Boy Named Sue’, ‘Jackson’ i drugi. Karijeru su mu obilježili i brojni incidenti, sukobi s zakonom, ovisnosti, nastupi u zatvorima te uspješna glazbena suradnja sa suprugom June Carter. Snimio je čak 55 studijskih albuma, a posljednji albumi, suradnje s producentom Rickom Rubinom, donijele su mu popularnost i među mlađom publikom zahvaljujući obradama poput ‘Hurt’ Nine Inch Nails. Preminuo je u dobi od 71 godine. Primio je Grammy za životno djelo, član je svih većih glazbenih Kuća slavnih u SAD-u, a Rolling Stone ga je proglasio 31. najvećim glazbenikom svih vremena. O njemu je snimljen film ‘Walk the Line’ u kojem ga je utjelovio Joaquin Phoenix.