Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Nirvana

1991. Objavljen je singl 'Smells Like Teen Spirit' Nirvane. Skinut je s hit-albuma 'Nevermind', a često se na njega referira kao na trenutak kad je alternativni rock dosegao mainstream popularnost. Singl je dobio i kultni spot, jedan od najemitiranijih u povijesti MTV-ja. Naziv pjesme potječe od natpisa kojeg je sprejem ispisala prijateljica grupe, Kathleen Hanna iz Bikini Kill, a čime je htjela poručiti da Kurt Cobain miriše na ženski dezodorans 'Teen Spirit', čega Kurt nije bio svjestan.

1964. Rod Stewart je snimio svoj prvi singl, obradu 'Good Morning Little School Girl' Willieja Dixona. Bas je svirao budući zeppelin, John Paul Jones.

1966. Sedmi studijski album The Beatles, 'Revolver', dosegao je vrh američke ljestvice albuma četiri tjedna nakon što mu je to uspjelo u Britaniji. Album se smatra jednim od začetaka psihodeličnog rocka, ponajviše zahvaljujući uspješnicama 'Eleanor Rigby' i 'Tomorrow Never Knows'. Magazini Q i Hot Press te TV kanal VH1 su ga proglasili najboljim albumom u povijesti moderne glazbe, a Rolling Stone i BBC (u anketi) trećim najboljim. Godine 1999. zbog svoje važnosti je uvršten u Grammy Hall of Fame.

1966. 'You Can't Hurry Love' The Supremes se popeo na vrh američke ljestvice singlova. Šesnaest godina kasnije pjesma je postala britanski broj jedan u izvedbi Phila Collinsa.

1983. 'Maniac' bivšeg gitarista Stevieja Wondera, Michaela Sembella, došao je na prvo mjesto američke ljestvice singlova. Pjesmu je populariziralo pojavljivanje u filmu 'Flashdance' te spot u kojem glavna glumica Jennifer Beals energično vježba ples.

1988. Guns'n'Roses su dobili svoj prvi američki singl broj jedan sa 'Sweet Child O'Mine'. Guitar World je solo iz pjesme proglasio 37. najboljim ikada, a Rolling Stone je pjesmu svrstao na 198. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

Rođeni:

1898. Waldo Lonsbury Semon, američki izumitelj, najpoznatiji kao tvorac spoja poznatog kao vinil, koji se ubrzo počeo koristiti za izradu gramofonskih ploča. Preminuo je 1999. godine.

1942. Daniel Anthony 'Danny' Hutton, irsko-američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Three Dog Night.

1945. José Montserrate Feliciano García, portorikanski glazbenik. Potpuna sljepoća od treće godine života nije ga spriječila da ostvari zapaženu karijeru u kojoj se ističu obrada 'Light My Fire' The Doors i verzija božićne pjesme 'Feliz Navidad'. Snimio je nekoliko desetaka albuma na engleskom i španjolskom jeziku miješajući flamenco stil sviranja gitare s latin-popom i soft-rockom.

1950. Joe Perry, rođen kao Anthony Joseph Pereira, američki glazbenik, najpoznatiji kao lead gitarist i povremeni pjevač grupe Aerosmith. Primljen je u Rock and Roll Hall of Fame zajedno s bendom, a Rolling Stone ga je proglasio 84. najboljim gitaristom svih vremena.

1984. Matthew Followill, američki glazbenik, najpoznatiji kao lead gitarist i prateći vokal grupe Kings of Leon.