Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

help album

1995. Snimljen je ‘The Help Album’, album britanskih glazbenih zvijezda čija je prodaja financirala pomoć pogođenima ratom u Bosni i Hercegovini. Na albumu se našla obrada ‘Come Together’ The Beatlesa u izvedbi supergrupe sačinjene od Paula McCartneyja, Paula Wellera, Noela Gallaghera, Stevea Craddocka, Stevea Whitea i Carleen Anderson. Manic Street Preachers su napravili prvi studijsku snimku nakon nestanka Richieja Edwardsa (obrada ‘Raindrops Keep Fallin’ on My Head’), Sinead O’Connor je obradila ‘Ode to Billie Joe’ Bobbie Gentry, Stone Roses su ponovno snimili ‘Love Spreads’, Radiohead pjesmu ‘Lucky’, a Suede su obradili ‘Shipbuilding’ Elvisa Costella.

1962. The Beatles su imali prvu službenu sesiju u Abbey Road studiju, gdje su snimili šest pjesama, uključujući ‘Love Me Do’ i ‘Please Please Me’.

1965. Ukraden je kombi grupe The Who s 5000 funti vrijednom glazbenom opremom. Pljačka se dogodila kad su članovi benda kupovali psa čuvara upravo kako bi zaštitili tek kupljenu opremu, među kojom su bila Vox 50-vatna pojačala. Gubitak opreme je ponukao bend da se vrati poduzeću Marshall i od njih zatraži izradu 100-vatnih pojačala, u čemu su naposljetku uspjeli i time postavili novi standard u jačini tona i kvaliteti zvuka na rock koncertima.

1971. ‘Uncle Albert/Admiral Halsey’ Paula McCartneyja i njegove žene Linde zasjeo je na vrh američke ljestvice singlova, postavši prvi McCartneyjev američki solo broj jedan. Skinut je s albuma ‘Ram’, a dobio je Grammy u kategoriji najboljeg aranžmana.

1976. Bijeli album (drugi u karijeri) Fleetwood Maca stigao je do vrha američke ljestvice nakon što je više od godinu dana boravio na njoj. Izbacio je hit-singlove ‘Say You Love Me’ i ‘Rhiannon’. Rolling Stone ga je proglasio 182. najboljim albumom svih vremena.

1976. Sex Pistols su ostvarili svoj prvi televizijski nastup gostovanjem u emisiji ‘So It Goes’. Izveli su pjesmu ‘Anarchy in the UK’.

1982. ‘Abracadabra’ The Steve Miller Banda je došao do prvog mjesta američke ljestvice singlova. Billboard je pjesmu proglasio 70. najboljom svih vremena.

1992. Za britanski Creation Records izdan je debi album američkog alter-rock trojca Sugar, predvođenog gitaristom i pjevačem Bobom Mouldom (ex-Hüsker Dü). ‘Copper Blue’ je predstavio grunge-pop zvuk grupe te dospio do 10. mjesta britanske ljestvice. Izbacio je i britanski top 30 singl ‘If I Can’t Change Your Mind’. Album je uvršten u knjigu ‘1001 Albums You Must Hear Before You Die’.

2007. Tool su u Domu sportova održali svoj prvi hrvatski koncert.

2008. Prva gitara koju je Jimi Hendrix zapalio na pozornici prodana je na aukciji za 280.000 funti. Fenderov Stratocaster zapaljen je 1967. pri kraju Jimijevog nastupa u Astoriji u Londonu.

Rođeni:

1944. Gene Victor Parsons, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar The Byrds od 1968. do 1972. godine. Svirao je i u The Flying Burrito Brothers, između ostalog. Poznat je i kao izumitelj B-bendera, mehaničkog savijača B žice na gitarama, što daje poseban zvuk gitari.

1949. Adolf ‘Dado’ Topić, hrvatski glazbenik. Glazbom se počeo baviti u srednjoj školi kao član sastava Đavolji eliksiri. Kasnije je postao član beogradskog sastava Korni grupa, ali popularnost stječe sa sastavom Time, kojeg je osnovao zajedno s Vladimirom Mihaljekom. Nakon raspada Timea pokrenuo je samostalnu karijeru koja traje i danas.

1960. Kim Thayil, američki glazbenik, najpoznatiji kao lead gitarist Soundgarden. Rolling Stone ga je proglasio 100. najboljim gitaristom svih vremena.

1970. Igor Graciano Cavalera, brazilski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač (s bratom Maxom) i bubnjar grupe Sepultura. Napustio je bend 2006., a danas svira s Maxom u Cavalera Conspiracy.

1975. Mark Daniel Ronson, britanski glazbenik, DJ i producent. Snimio je četiri studijska albuma. Osvajač je dvije Brit nagrade i tri Grammyja, od kojih su svi za producentski rad na albumu ‘Back to Black’ Amy Winehouse. Producirao je i Adelein ‘19’, ‘Rudebox’ Robbieja Williamsa, ‘Alright, Still’ Lily Allen, ‘Unorthodox Jukebox’ Brune Marsa i ‘New’ Paula McCartneyja, između ostalih.

1981. Beyoncé Giselle Knowles-Carter, američka glazbenica i glumica. Počela je karijeru u pop sastavu Destiny’s Child, a samostalni debi ostvarila je albumom ‘Dangerously in Love’ 2003. godine. Izdala je još pet studijskih albuma, od kojih je zadnji 'Lemonade' iz 2016. godine. Osvajačica je 22 Grammy nagrade i 24 MTV Video Awards nagrade. Najpoznatije pjesme su joj ‘Crazy in Love’, ‘Baby Boy’, ‘Déjà vu’, ‘Irreplaceable’, ‘If I Were a Boy’, ‘Single Ladies’, ‘Halo’ i ‘Drunk in Love’. Time magazin ju je 2013. i 2014. uvrstio među 100 najmoćnijih osoba svijeta, a Forbes 2015. proglasio najmoćnijom ženom svijeta. Glumila je dosad u deset filmova, među kojima je i 'Cadillac Records', gdje je glumila pjevačicu Ettu James.