Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

arthur brown

1970. Arthur Brown je uhićen nakon što je na Palermo Pop ’70 festivalu zapalio svoju kacigu i skinuo svu odjeću sa sebe. ‘Točka’ se odvila prilikom izvođenja njegovog najvećeg hita ‘Fire’. Brown je u zatvoru proveo četiri dana.

1966. Škotski kantautor Donovan se našao na vrhu britanske ljestvice singlova sa ‘Sunshine Superman’. Na studijskoj snimci električnu gitaru je svirao Jimmy Page, a bas John Paul Jones. Pjesmu su, između ostalih, obradili J.J. Cale i Hüsker Dü, a na nju se referiraju Happy Mondays u pjesmi ‘Donovan’. ‘Sunshine Superman’ se smatra jednom od prvih poznatijih primjera psihodeličnog rocka.

1968. Ringo Starr se vratio u The Beatles nakon dva tjedna van grupe. Ostatak benda mu je okitio set bubnjeva cvijećem za dobrodošlicu.

1983. UB40 su s obradom ‘Red Red Wine’ zasjeli na vrh britanske ljestvice singlova. Originalna izvedba pripada Neilu Diamondu, koji je pjesmu snimio 1967. godine.

1991. Ike Turner je izašao iz zatvora nakon 18 odsluženih mjeseci kazne od četiri godine koje su mu bile određene. Turner je u zatvoru završio zbog posjedovanja kokaina. Dok je bio u zatvoru, on i Tina Turner su primljeni u Rock and Roll Hall of Fame, a na svečanosti ih je zastupao producent Phil Spector.

Rođeni:

1934. Freddie King, američki glazbenik. Jedan je od najslavnijih i najutjecajnijih blues gitarista svih vremena, a bio je uzor Ericu Claptonu, Jerryju Garciji, Stevieju Rayju Vaughanu, Peteru Greenu i mnogim drugima. Najuspješniji singlovi bili su mu ‘Have You Ever Loved a Woman’ i ‘Hide Away’. Preminuo je zbog komplikacija unutar probavnog sustava u dobi od 42 godine. Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 2012. godine.

1942. Alan Charles ‘Al’ Jardine, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač, pjevač i gitarist grupe The Beach Boys. S njima je bio od 1961. do 1962., zatim od 1963. do 1998. te 2012. godine, a sudjelovao je u stvaranju 25 studijskih albuma Beach Boysa. Bio je lead vokal na hitovima poput ‘Help Me, Rhonda’, ‘Then I Kissed Her’, ‘I Know There’s an Answer’ i ‘Lady Lynda’. Snimio je i jedan samostalni album.

1955. Stephen Philip ‘Steve’ Jones, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist The Sex Pistols. Bio je i članom grupa Chequered Past i Neurotic Outsiders te svirao s Johnnyjem Thundersom, Siouxsie and the Banshees, Thin Lizzy, Billyjem Idolom, Joan Jett, Bobom Dylanom, Adamom Antom, Iggyjem Popom, Megadeth i drugima. Izdao je dva samostalna albuma. Rolling Stone ga je proglaiso 97. najboljim gitaristom svih vremena.

1979. Tomislav ‘Tomo’ Miličević, američki glazbenik hrvatskog porijekla, najpoznatiji kao lead gitarist grupe 30 Seconds to Mars.

Preminuli:

2017. Walter Becker (r. 1950.), američki glazbenik, najpoznatiji kao basist, gitarist, pjevač i tekstopisac jazz-rock grupe Steely Dan.