Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

The Doors

1965. The Doors, u kojima još nije bio gitarist Robbie Krieger, snimili su svoje prve demo snimke. U losanđeleskom  studiju su snimljene ‘Moonlight Drive’, ‘Hello, I Love You’, ‘Summer’s Almost Gone’, ‘My Eyes Have Seen You’, ‘End of the Night’ i ‘Go Insane (A Little Game)’.

1972. Započeo je The Erie Canal Soda Pop Festival kraj Griffina u Indiani, poznat i pod nazivom Bull Island. Od poznatijih glazbenika nastupili su Albert King, Foghat, Santana, Canned Heat, Ravi Shankar, Rory Gallagher i The Eagles. Među najavljenima, a koji nisu nastupili, bili su Black Sabbath, Joe Cocker, Fleetwood Mac, Allman Brothers, John Mayall, Slade, Nazareth i drugi. Koncert je privukao preko 200 000 ljudi, znatno više od predviđenih 55 000. Festival je bio obilježen kaosom, golotinjom, smrću dvoje posjetitelja i zapaljenom glavnom pozornicom po završetku festivala.

1978. George Harrison je oženio Oliviju Trinidad Arias, tajnicu Dark Horse Records. S njom je ostao u braku sve do svoje smrti 2001. godine. Harrisonov prvi brak je bio s Patti Boyd od 1966. do 1977. godine.

1988. Započela je svjetska turneja The Human Rights Now! u organizaciji Amnesty Internationala. U mjesec i pol dana, izvođači su nastupili na pet kontinenata, održavši ukupno 20 koncerata. Izvođači su bili  Bruce Springsteen and the E Street Band, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman i Youssou N’Dour, uz različite goste na pojedinim koncertima.

2007. ‘Beautiful Girls’ 17-godišnjeg Seana Kingstona se popeo na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma sadrži sample ‘Stand By Me’ Bena E. Kinga.

Rođeni:

1925. Hugo Mario Montenegro, američki vođa orkestra i skladatelj za film. Najpoznatiji je po glavnoj temi iz špageti-vesterna ‘The Good, The Bad and The Ugly’ iz 1966. godine. Preminuo je 1981. godine.

1946. William Everett ‘Billy’ Preston, američki glazbenik. Virtuozni klavijaturist se proslavio kao vrsni sesijski glazbenik u 60-ima, svirajući na albumima Little Richarda, Sama Cookea, Rayja Charlesa i The Beatles. Nakon toga je započeo uspješnu samostalnu karijeru, i dalje povremeno svirajući s legendama poput Georgea Harrisona, Erica Claptona i The Rolling Stones. Preminuo je u dobi od 59 godina.

1950. Michael Rother, njemački glazbenik. Karijeru je započeo u grupi Spirits of Sound, a početkom 1970. kratko je bio u Kraftwerk. Nakon toga je s bubnjarem Klausom Dingerom, također bivšim kraftwerkovcem, osnovao Neu! te izdao tri albuma prije raspada grupe. Potom je svirao sa značajnim krautrock bendom Harmonia, a 1977. je započeo zapaženu samostalnu karijeru koja traje do danas.

1957. Steven Maxwell ‘Steve’ Porcaro, američki glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist grupe Toto. Njegova pokojna braća Jeff i Mike bili su bubnjar i basist u istoj grupi. Svirao je i na albumima Michaela Jacksona (‘Thriller’), Yes (‘Union’) i Jefferson Airplane (istoimeni album), između ostalih.