Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Isle of Wight festival

1968. Započeo je dvodnevni Isle of Wight festival na istoimenom otoku u Engleskom kanalu. Bila je to prva od tri godine zaredom originalnog izdanja danas kultnog festivala. Nastupili su Jefferson Airplane, Arthur Brown, The Move, Smile (preteča Queen), Fairport Convention, The Pretty Things, Plastic Penny (njihovi članovi su postali članovi UFO, The Moody Blues i grupe Eltona Johna) te Tyrannosaurus Rex, folk rock bend koji je uskoro pod skraćenicom T. Rex postao stup glam rocka.

1974. Traffic su održali svoj posljednji nastup u najpoznatijoj postavi Winwood-Mason-Wood-Capaldi. Bend se nakon naglog odlaska pjevača i multiinstrumentalista Stevea Winwooda ubrzo raspao, a upravo ga je Winwood opet okupio 1994. za još jednu turneju, no od navedenih članova prisutan je bio samo Capaldi.

1976. George Harrison je proglašen krivim za ‘nesvjesno plagiranje’ pjesme ‘He’s So Fine’ Ronnieja Macka kako bi skladao svoju pjesmu i kasniji hit ‘My Sweet Lord’. Standard iz 1963. u izvedbi The Chiffons pokazao se prevelikim uzorom za ‘Šutljivog Beatlea’, koji je morao platiti sve dotad zarađene tantijeme od svoje pjesme, a The Chiffons su si uzeli za pravo i obraditi Harrisonov hit.

1978. U mančesterskom Apollo Theatreu na koncertu Patti Smith upoznali su se 14-godišnji Morrissey i Johnny Marr. Četiri godine kasnije osnovali su bend The Smiths, jedan od ključnih britanskih sastava 80-ih.

1985. ‘Brothers in Arms’ Dire Straitsa je stigao do vrha američke ljestvice albuma i tamo ostao puna dva mjeseca. Najprodavaniji album grupe priskrbio je grupi dva Grammyja, jednu Brit nagradu, a danas je sedmi najprodavaniji album svih vremena u Britaniji. Q ga je proglasio 51. najboljim britanskim albumom ikada, a Rolling Stone 351. najboljim u svijetu svih vremena.

1991. Peti album Metallice, službeno bez imena no poznat kao ‘The Black Album’, zasjeo je na vrh američke ljestvice. Izbacio je singlove ‘Enter Sandman’, ‘Sad But True’, ‘The Unforgiven’, ‘Nothing Else Matters’ i ‘Wherever I May Roam’. Prodan je u 16 milijuna primjeraka u SAD-u i ukupno 30 milijuna u svijetu. Album je priskrbio bendu Grammy za ‘Best Metal Performance’, a Rolling Stone ga je svrstao na 252. mjesto najboljih albuma svih vremena.

2006. The Times je objavio članak u kojem je naveo što rock zvijezde traže da im se osigura prije, za vrijeme ili nakon koncerata. Ozzy Osbourne mora uvijek imati otorinolaringologa pri ruci, Beach Boys profesionalnog masera, Meat Loaf bocu s kisikom, dok David Bowie traži da temperatura backstagea bude između 14 i 18 stupnjeva. Paul McCartneyja u backstageu mora čekati aranžman bijelih ljiljana, a Mick Jagger tijekom nastupa koristi tzv. autocue s riječima svih pjesama te imenom grada u kojem u tom trenutku nastupa.

Rođeni:

1945. Sir George Ivan ‘Van’ Morrison, sjevernoirski glazbenik. Profesionalnu karijeru je počeo kao tinejdžer, pjevajući u garage-rock sastavu Them, koji je imao hit ‘Gloria’ (obradili su ju i The Doors). Ubrzo je započeo samostalnu karijeru, čija je rana faza obilježena hitovima ‘Brown Eyed Girl’, ‘Moondance’, ‘Domino’ i ‘Wild Night’ te albumom ‘Astral Weeks’, koji je proglašen najboljim irskim (sic!) albumom svih vremena. Izdao je 36 studijskih albuma (u rujnu 2017. izdaje 37.), osvojio dva Grammyja te je primljen u Rock and Roll Hall of Fame (prvi živući izvođač koji nagradu nije primio osobno) i Songwriters Hall of Fame. Rolling Stone ga je proglasio 24. najboljim pjevačem i 42. najboljim izvođačem svih vremena, Paste 20. najvećim kantautorom, a Q 22. najboljim pjevačem. Godine 2015. dobio je vitešku titulu od engleske kraljice za svoje zasluge u glazbi.

1945. Robert Lawrence ‘Bob’ Welch, američki glazbenik, poznat kao gitarist Fleetwood Mac od 1971. do 1974. te po uspješnoj samostalnoj karijeri nakon toga. Preminuo je 2012. godine.

1948. Rudolf Schenker, njemački glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i gitarist hard rock grupe Scorpions.