Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Bob-Dylan-1964-London

1966. Bob Dylan je doživio prometnu nesreću na svom motociklu u blizini Woodstocka, New York. Dylan je zadobio ozljede od kojih se relativno brzo oporavio, no nesreća je otkrila njegovo nezadovoljstvo novostečenom slavom zbog koje je počeo živjeti izolirano, a prestao je i odlaziti na turneje idućih osam godina.

1965. Drugi film centriran oko The Beatles, ‘Help!’, doživio je svoju premijeru u londonskom Pavilion Theatre.

1966. Cream su održali debitantski koncert u mančesterskom klubu Twisted Wheel.

1967. ‘Light My Fire’ The Doorsa je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Godinu kasnije uspješno ju je obradio Jose Feliciano. Rolling Stone je pjesmu proglasio 35. najboljom svih vremena.

1968. Gram Parsons je napustio The Bryds nakon samo nekoliko mjeseci u bendu zbog neslaganja s kolegama.

1978. Soundtrack za film ‘Grease’, u kojem su glavne uloge glumili John Travolta i Olivia Newton-John, zasjeo je na vrh američke ljestvice albuma u prvom od tri navrata. Radi se o najprodavanijem soundtracku svih vremena s gotovo 45 milijuna prodanih primjeraka.

1987. Proglašen je ‘The Four Tops Day’ u saveznoj državi Michigan u čast slavne detroitske vokalne skupine.

2007. Timbaland je dobio svoj drugi singl na britanskom broju jedan s ‘The Way I Are’, duetom s Keri Hilson. Spot za pjesmu je snimljen u engleskom Salfordu, rodnom mjestu članova grupe Joy Division i New Order.

Rođeni:

1953. Geddy Lee, rođen kao Gary Lee Weinrieb, kanadski glazbenik, najpoznatiji kao basist, pjevač i klavijaturist prog-rock grupe Rush. U grupi je od 1968., a kao basist značajno je utjecao na Lesa Claypoola, Cliffa Burtona, Stevea Harrisa i Johna Myunga, među ostalima. Hit Parader ga je proglasio 13. najvećim heavy metal pjevačem svih vremena, a s Rush je 2013. ušao u Rock and Roll Hall of Fame.

1953. Vivienne Patricia ‘Patti’ Scialfa, američka glazbenica, najpoznatija kao članica The E Street Banda od 1984. i supruga Brucea Springsteena od 1991. godine. S grupom je ušla u Rock and Roll Hall of Fame 2014.

Preminuli:

1974. Cass Elliot, rođena 1941. kao Ellen Naomi Cohen, a poznata i kao Mama Cass, američka pjevačica, proslavljena kao članica grupe The Mamas and the Papas. Nakon raspada grupe izdala je pet samostalnih albuma. Preminula je od posljedica srčanog udara u Londonu, u stanu u kojem je četiri godine kasnije, u istoj dobi kao Cass, preminuo Keith Moon. Posthumno je 1998. inaugurirana u Rock and Roll Hall of Fame kao članica TMATP. Uzor je pjevačima poput Anthonyja Kiedisa, Boyja Georgea, k.d. lang i Beth Ditto.