Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Joy Division

Događaji
1978. Joy Division su održali svoj prvi nastup uživo. Koncert je održan u klubu Pips u njihovom rodnom Manchesteru.

1975. The Carpenters su se s obradom ‘Please Mr. Postman’ The Marvelettesa našli na vrhu američke ljestvice singlova. Pjesmu su ranije obradili i Beatlesi.
1980. Paul McCartney pušten je iz japanskog zatvora nakon devet dana i deportiran iz države. U zatvoru se našao zbog marihuane koja je pronađena u njegovoj torbi.
1986. ‘The Sun Always Shines on TV’ norveške grupe A-Ha došao je na prvo mjesto britanske ljestvice singlova. Zanimljivo, singl je u rodnoj im Norveškoj ‘zapeo’ na drugom mjestu nacionalne ljestvice. Bio im je ovo prvi britanski broj jedan (‘Take on Me’ je dospio do drugog mjesta, no bio je broj jedan u SAD-u).
2011. Kanađanka Mary-Lu Zahalan-Kennedy postala je prva osoba koja je diplomirala na temu The Beatlesa. Mary-Lu je bivša finalistica Miss Kanade i glazbenica.

Rođeni:
1915. Ewan MacColl, rođen kao James Henry Miller, irski folk glazbenik, pjevač, aktivist, pjesnik, glumac i producent. Bio je jedan od nositelja folk revivala 50-ih i 60-ih. Napisao je kasnije standarde ‘Dirty Old Town’ i ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ (hit broj 1 u izvedbi Roberte Flack). Otac je glazbenice Kirsty MacColl. Preminuo je 1989. godine od posljedica srčanih problema u 75. godini života.
1938. Etta James, rođena kao Jamesetta Hawkins, američka pjevačica. Profesionalnu karijeru počela je snimajući za Chess Records, gdje je otpjevala svoje do danas najpoznatije pjesme: ‘At Last’, ‘Tell Mama’, ‘I’d Rather Go Blind’ i ‘Something’s Got a Hold on Me’. Kasnije je potpisala za Warner Records, no nakon sredine 70-ih nije uspjela ponoviti svoje prijašnje uspjehe. Tih se godina počela boriti s raznim ovisnostima. Nastavila je nastupati do par godina prije svoje smrti 2012. u 74. godini života. 2008. u filmu ‘Chess Records’ glumila ju je Beyonce. Etta je dobitnica šest Grammyja te član Rock and Roll, Blues i Grammy Hall of Fame. Rolling Stone ju je svrstao na 22. mjesto najboljih pjevača i 62. mjesto najvećih glazbenika svih vremena.
1981. Alicia Keys, rođena kao Alicia Augello Cook, američka glazbenica. Jedna je od najuspješnijih R&B izvođača 21. stoljeća: prodano je preko 35 milijuna njenih albuma te 30 milijuna singlova, a samo je njen debitantski album, ‘Songs in A Minor’, prodan u 12 milijuna primjeraka te je za njega dobila pet Grammyja. VH1 ju je izabrao na 14. mjesto liste najvećih glazbenica svih vremena.