Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

cavern clubDogađaji
1957. Otvoren je Cavern Club u Liverpoolu, isprva zamišljen kao jazz klub. U 60-ima je postao središte liverpulske rock scene te polazišna točka za četvoricu čupavaca – The Beatles. Zatvoren je 1973., a ponovno otvoren 1984. godine.

1956. Tennessee Ernie Ford našao se na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘Sixteen Tons’. Pjesma je bila broj 1 i u SAD-u, a prvi ju je snimio Merle Travis 1946. Pojavila se u serijama ‘The Simpsons’, ‘South Park’, ‘The Wire’, ‘The Big Bang Theory’ i ‘Chuck’.
1973. Bruce Springsteen i E Street Band nastupili su na sveučilištu Villanova u Philadelphiji, a pojavilo se samo 25 ljudi.
1979. Rastali su se pjevačica Cher i glazbenik Greg Allman iz The Allman Brothers Band.
1988. ‘Got My Mind Set on You’ Georgea Harrisona postao je singl broj 1 u Britaniji, 24 godine nakon što je s The Beatlesima prvi put zasjeo na čelo te ljestvice. To je bio rekord u najduljem razdoblju između dva broja 1 istog izvođača, kojeg su uskoro srušili The Beach Boys sa ‘Kokomo’.
1988. Tina Turner postala je samostalni izvođač s najvećom publikom na jednom koncertu ikad. U Riu de Janeiru ju je čulo 182 000 ljudi.
1992. Eric Clapton je snimio danas slavni ‘MTV Unplugged’, najpoznatiji po pjesmama ‘Tears in Heaven’ te iznova aranžiranom ‘Laylom’.
1999. Fatboy Slim (pravim imenom Norman Cook) dobio je treći singl na britanskom broju jedan u ‘Praise You’. U pjesmi je iskoristio sample ‘Take Yo’ Praise’ Camille Yarbrough.
2005. Na vrhu britanske ljestvice albuma našao se ‘Hot Fuss’, debi Amerikanaca The Killers, a u SAD-u je istovremeno broj 1 bio ‘American Idiot’ Green Daya.

Rođeni:
1934. Robert Lenard ‘Bob’ Bogle, američki glazbenik, osnivač instrumentalnog rock benda The Ventures. Osnovao ga je s Donom Wilsonom 1958., a u njemu je svirao lead gitaru, da bi kasnije prešao na bas. Bogleovo sviranje gitare, naročito na hitu ‘Walk, Don’t Run’, inspiriralo je brojne kasnije gitariste poput Joe Walsha, Johna Fogertyja, Stevena Rayja Vaughana i Stevea Millera. Preminuo je 2009. u 76. godini života.

1944. Zdenka Kovačiček, hrvatska je jazz i rock pjevačica. S trinaest godina svoju vokalnu karijeru započinje u duetu Hani, gdje pjeva zajedno s Nadom Žitnik. Nakon što se duet razišao nastupa po Europi u raznim klubovima, gdje je pjevala s mnogim pozantim glazbenicima (Bill Haley, The Kinks, INK Spots i drugima) i otkrila svoj talent prema jazzu, soulu i bluesu, a po povratku počinje suradnju s najboljim zagrebačkim jazzerima Boškom Petrovićem, Miljenkom Prohaskom, Damirom Dičićem i mnogim drugima. Tijekom svoje glazbene karijere surađuje s mnogim kultnim sastavima poput Nirvane (zagrebački trio), Timea, Bijelog dugmeta, YU jazz-rock selekcije, dok suradnja s Telephone blues bandom traje još i danas.
1959. Helen Folasade Adu, poznatija kao Sade, britanska glazbenica nigerijskog porijekla. Najpoznatija je po svoja prva dva albuma, ‘Diamond Life’ i ‘Promise’ te hitu ‘Smooth Operator’. Dobitnica je Grammyja i Brit Awarda. VH1 ju je uvrstio na 30. mjesto liste najboljih glazbenica.

1967. Aleksandar Dragaš, hrvatski novinar i glazbeni kritičar. Karijeru kritičara započeo je u Poletu 1985., a najdulji staž ima kao novinar Jutarnjeg lista (od 2000. godine). Osnivač je diskografskih kuća ‘Search & Enjoy’ i ‘T.R.I.P.’, a radio je i kao urednik u diskografskim kućama Croatia Records i Dancing Bear. Na Hrvatskom radiju vodio je emisije ‘Tvornica dobrog zvuka’ i ‘Po vašem izboru’. Autor je knjiga ‘Trening za umiranje’ o grupi Hladno Pivo, čiji je bio prvi menadžer te ‘Rock 21. stoljeća’, kao i urednik brojnih stranih knjiga o glazbi u hrvatskom prijevodu.
1979. Aaliyah Dana Haughton, američka pjevačica, plesačica, glumica i model. U ranoj mladosti pod svoje ju je uzeo R. Kelly te je već s 15 godina snimila svoj debi album, ‘Age Ain’t Nothing but a Number’. Sljedeća dva albuma donijela su joj svjetsku slavu, a ostvarila je i glumacki debi u filmu ‘Romeo Must Die’. Poginula je u padu aviona u blizini Bahama, gdje je snimala spot. Imala je samo 22 godine.