Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

diana-ross-afroDogađaji

1970. Diana Ross je u Las Vegasu održala posljednji nastup s The Supremes, popularnom ženskom vokalnom skupinom. Već je nekoliko mjeseci kasnije izdala eponimni samostalni debi.

1965. Georgie Fame and the Blue Flames imali su britanski hit broj jedan s ‘Yeh Yeh’. Pjesma je prvi put snimljena dvije godine ranije.

1966. David Jones je objavio prvi singl pod imenom David Bowie. Ime je uzeo kako ga se ne bi miješalo s pjevačem The Monkees, Davyjem Jonesom. Singl ‘Can’t Help Thinking About Me’ ujedno je i prvi Bowiejev singl izdan u SAD-u. Točno jedanaest godina kasnije, Bowie je izdao glazbeno najfascinantniji album svoje karijere, ‘Low’, i njime otvorio svoju čuvenu ‘Berlinsku trilogiju’. Album je prožet utjecajima europske, ponajprije njemačke elektronske glazbe, poznate kao ‘krautrock’. Pitchfork ga je proglasio najboljim albumom 70-ih, a NME 14. najboljim britanskim albumom svih vremena.
1995. Šveđani Rednex našli su se na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘Cotton Eyed Joe’. Pjesmu je, između ostalih, snimila i Nina Simone još 1959. godine.
1996. ‘What’s the Story (Morning Glory)’ Oasisa popeo se na vrh britanske ljestvice albuma. Bio je to drugi album grupe i njihov drugi album na broju jedan. Do danas je prodan u oko 22 milijuna primjeraka. Jedanaest godina kasnije, na istoj poziciji našao se ‘Back to Black’ Amy Winehouse, najprodavaniji album u Britaniji 2007. godine.
1999. Manekenka Jerry Hall podnijela je zahtjev za rastavu od pjevača The Rolling Stonesa, Micka Jaggera. Brak je trajao nešto više od osam godina, a par je imao četvero djece zajedno.

Rođeni:
1969. David Eric ‘Dave’ Grohl, američki glazbenik, član Nirvane, Foo Fightersa i Them Crooked Vultures. Profesionalnu karijeru počeo je kao bubnjar sastava Scream, da bi se pridružio Nirvani 1990. godine te joj pomogao u dosezanju svjetske slave. Nakon smrti frontmana Kurta Cobaina, uzima stanku od glazbe te naposljetku započinje samostalni projekt pod nazivom Foo Fighters. Ubrzo je oformio potpun bend, a on je preuzeo dužnost pjevača i gitarista. Od 2009. član je supergrupe Them Crooked Vultures s Joshom Hommeom i Johnom Paulom Jonesom. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 2014. kao član Nirvane.
1982. Caleb Followill, američki glazbenik, pjevač i ritam-gitarist sastava Kings of Leon.