Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

rock in rio1985. Otvoren je festival Rock in Rio u brazilskom Rio de Janeiru. Radilo se o najvećem festivalu na svijetu u to vrijeme – privukao je oko 1,4 milijuna ljudi. Nastupali su Queen, AC/DC, Whitesnake, Rod Stewart, James Taylor, Scorpions, Yes i brojni drugi, mahom brazilski izvođači.

1967. Jimi Hendrix je snimio ‘Purple Haze’ u De Lane Lea studiju u Londonu. Pjesma je kao singl izašla dva mjeseca kasnije. Ostala je među najprepoznatljivijim Hendrixovim pjesmama. Q ju je proglasio najboljom, a Rolling Stone drugom najboljom ‘guitar song’ svih vremena.
1986. Na vrhu britanske ljestvice singlova našla se ‘West End Girls’, pjesma dua Pet Shop Boys. Našla se na njihovom debitantskom albumu ‘Please’, izdanom iste godine. Verzija koja je osvojila ljestvice s obje strane Atlantika bila je zapravo drugi ‘take’ pjesme, a produkcije se uhvatio Stephen Hague, koji će kasnije producirati niz britanskih hit-singlova poput ‘True Faith’ New Ordera.

1998. Čitatelji magazina Rolling Stone izabrali su ‘Be Here Now’ Oasisa za album godine. Ipak, album je označio pad popularnosti Oasisa te, po nekima, kraj ‘britpop’ pokreta.
2003. Pete Townshend, gitarist grupe The Who, izdao je priopćenje za javnost u kojem je opovrgnuo tvrdnje da je pedofil. Townshend je ‘peglanje’ svoje kartice na internetskoj stranici s dječjom pornografijom opravdao istraživanjem kako spriječiti aktivnost takvih stranica.
2009. ‘The Wrestler’ Brucea Springsteena iz istoimenog filma osvojila je Zlatni globus za najbolju originalnu pjesmu. Nominirana je i za Grammy u sličnoj kategoriji.
Rođeni:
1895. Laurens Hammond, američki inženjer i izumitelj, tvorac Hammond orgulja. Orgulje, nastale 1935., bile su značajan instrument brojnih R&B, rock i reggae glazbenika, a posebno mjesto zauzimaju u razvoju progresivnog rocka. Hammond je preminuo 1973. godine.
1924. Slim Harpo, rođen kao James Isaac Moore, američki blues glazbenik. Jedan je od najslavnijih bluesera s usnom harmonikom kao glavnim instrumentom. Snimio je hitove poput ‘I’m a King Bee’, ‘Rainin’ in My Heart’ i ‘Baby Scratch My Back’. Njegove pjesme obradili su, između ostalog, Rolling Stones, The Who i The Kinks. Preminuo je 1970. godine.
1942. Clarence Anicholas Clemons, američki saksofonist, najpoznatiji kao član E Street Banda, pratećeg sastava Bruce Springsteena, od 1972. do svoje smrti 2011. godine.
1971. Mary Jane Blige, američka R&B pjevačica. Karijeru je počela kao prateći vokal u Uptown Records, a samostalnu karijeru započela je 1992. Otada je izdala 12 studijskih albuma, koji su prodani u više od 50 milijuna primjeraka. Najveći uspjeh postigla je albumom ‘My Life’. Dobitnica je devet Grammyja. VH1 ju je proglasio 80., a Rolling Stone 100. najboljim izvođačem svih vremena.
1981. Thomas Peter ‘Tom’ Meighan, britanski glazbenik, pjevač grupe Kasabian.