Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

rory-gallagher
1995. Rory Gallagher održao je svoj posljednji koncert u životu. Nizozemski koncert bio je posljednja prilika vidjeti i čuti irskog gitarista uživo, budući da je preminuo pet mjeseci kasnije. Gibson ga je imenovao 42., a Rolling Stone 57. najboljim gitaristom svih vremena.

Događaji:

1958. ‘Great Balls of Fire’ Jerryja Leeja Lewisa našla se na vrhu britanske ljestvice singlova. To je jedan od najprodavanijih singlova svih vremena, a Rolling Stone ju je postavio na 96. mjesto svoje liste najboljih pjesama svih vremena.
1978. The Sex Pistols su po prvi puta nastupili na američkoj televiziji – u showu ‘Variety’.
1984. Cyndi Lauper postala je prva dama u 17 godina koja je nominirana za pet Grammyja u jednoj godini.
1997. James Brown je dobio zvijezdu na holivudskom Šetelištu slavnih. Pjevaču je dotad već niz puta bila odana počast, primjerice uključenjem u Rock and Roll Hall of Fame 1986. i uručivanjem Grammyja za životno djelo 1992.
2008. ‘In Rainbows’ Radioheada popeo se na prvo mjesto američke ljestvice albuma. Album se prodavao putem interneta, po cijeni koju je odredio sam kupac. Radiohead su već imali album na vrhu američke ljestvice, ‘Kid A’ iz 2000. godine.

Rođeni:
1917. Gerald ‘Jerry’ Wexler, glazbeni novinar, producent i poduzetnik, suvlasnik Atlantic Recordsa te Warner Bros. Recordsa od 1975. Skovao je izraz ‘rhythm and blues’. 1987. inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame. Preminuo je 2008. u 92. godini života.
1939. Scott McKenzie, rođen kao Philip Wallach Blondheim, američki kantautor. Najpoznatiji je po hitu ‘San Francisco’ iz 1967. godine. Preminuo je 2012. godine.

1943. James Joseph ‘Jim’ Croce, američki folk i pop-rock pjevač. U razdoblju između 1966. i 1973. objavio je pet studijskih albuma i 11 singlova. Pjesme ‘Bad, Bad Leroy Brown’ i ‘Time in a Bottle’ dosegle su broj 1 američke liste singlova. Poginuo je u avionskoj nesreći 20. rujna 1973. tijekom ‘Life and Times’ turneje, nakon što se avion kojim je letio prilikom uzlijetanja s aerodroma u Natchitochesu (Louisiana) zaletio u drvo.
1945. Roderick David ‘Rod’ Stewart, britanski glazbenik. Bio je pjevač u The Jeff Beck Group i The Faces te još nekoliko grupa, istovremeno se baveći samostalnom karijerom (od 1969.). Imao je čak šest uzastopnih albuma na vrhu britanske ljestvice, a prodao je ukupno preko 100 milijuna albuma diljem svijeta. Najuspješniji singlovi bili su mu ‘Maggie May’, ‘You Wear It Well’ i ‘Do Ya Think I’m Sexy?’. Posljednji hit na broju jedan imao je 1983. s ‘Baby Jane’. Uključen je u Rock and Roll Hall of Fame 1994. Q ga je proglasio 33., a Rolling Stone 59. najboljim pjevačem svih vremena.
1948. Donald Jay Fagen, američki glazbenik, suosnivač, pjevač i klavijaturist jazz rock sastava Steely Dan. Izdao je i četiri samostalna albuma.
1953. Pat Benatar, rođena kao Patricia Mae Andrzejewski, američka pjevačica. Najveću popularnost dosegla je 80-ih singlovima ‘Heartbreaker’, ‘Love Is a Battlefield’ i ‘Hit Me With Your Best Shot’. Dobitnica je četiri Grammyja.
1955. Michael Willy Schenker, njemački gitarist, najpoznatiji kao član hard rock grupa The Scorpions i UFO. Također je osnovao nekoliko grupa poput Michael Schenker Group. Kao uzora ga navode Kirk Hammett (Metallica) i Dave Mustaine (Megadeth).
1965. Joseph Alberto ‘Joey’ Santiago, američki gitarist filipinskog porijekla, član Pixies. Snimao je i glazbu za filmove i dokumentarce. Osnovao je Pixies s cimerom Charlesom Thompsonom 1986. godine.

Umrli:
1976. Howlin’ Wolf, rođen 1910. kao Chester Arthur Burnett, američki blues glazbenik. Jedan je od najpoznatijih glazbenika Chicago blues scene. Njegove pjesme ‘Smokestack Lightning’, ‘Killing Floor’, ‘Back Door Man’ i ‘Spoonful’ postali su blues standardi. Preminuo je u dobi od 65 godina nakon zatajenja bubrega. Rolling Stone ga je postavio na 51. mjesto najboljih glazbenika svih vremena.
2001. Bryan Gregory, rođen kao Gregory Beckerleg 1951., američki glazbenik, suosnivač i gitarist The Cramps.

2011. Boško Petrović (r. 1935.), hrvatski vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, producent, promotor, diskograf i jazz edukator. Utemeljitelj je popularnog jazz sastava ‘Zagreb Jazz Quartet’, u kojem su osim njega svirali još Zlatko Kružić (glasovir), Zdravko Šatrak (kontrabas) i Ivica Gereg (bubnjevi). Bio je vlasnik B.P. kluba u Zagrebu u kojemu su nastupali brojni svjetski glazbenici. Bio je autor mnogih radijskih i televizijskih emisija, organizator brojnih glazbenih festivala, dok je u isto vrijeme djelovao kao producent i pedagog. Višestruki je dobitnik prestižne hrvatske diskografske nagrade ‘Porin’.
2013. Claude Nobs (r. 1936.), švicarski poduzetnik, osnivač i direktor Montreux Jazz festivala.

2016. David Bowie, rođen kao David Robert Jones 1947., britanski glazbenik, producent, glumac i umjetnik. Prve glazbene uspjehe postiže singlom ‘Space Oddity’ iz 1969., a početkom 70-ih postaje jedan od predvodnika britanskog glam-rock pokreta, ponajviše zahvaljujući svom alter egu ‘Ziggy Stardust’. Sredinom desetljeća uspijeva pridobiti i američku publiku, a u razdoblju od 1977. do 1979. snima tri albuma u Berlinu pod producentskom palicom Briana Ena. Takozvana ‘Berlinska trilogija’ bazirala se pretežno na njemačkoj elektronskoj glazbi te postaje najviši Bowiejev umjetnički doseg. Najveći pak komercijalni uspjeh dosegao je albumom ‘Let’s Dance’ iz 1983. te istoimenim singlom. Karijera mu usporava kasnih 80-ih, a nakon 2003. odlazi u glazbenu mirovinu, iz koje privremeno izlazi 2013. godine albumom ‘The Next Day’. Na svoj 69. rođendan, dva dana prije svoje smrti, objavljen je njegov posljednji album ‘Blackstar’. Glumio je i u nekoliko filmova (‘Čovjek koji je pao na Zemlju’, ‘Sretan Božić, g. Lawrence’...), a potkraj života sudjelovao u izradi mjuzikla ‘Lazarus’, baziranom na svojoj ulozi u filmu ‘Čovjek koji je pao na Zemlju’. Pažnju je, osim umjetničkim talentom, privlačio i svojim osobnim životom – seksualnošću, vjerskim opredjeljenjem i izgledom. Prodao je ukupno više od 140 milijuna albuma diljem svijeta. Rolling Stone ga je proglasio 39. najvećim glazbenikom i 23. najvećim pjevačem svih vremena, a BBC-jeva anketa 29. najvećim Britancem.