Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

charlie-wattsDogađaji
1963. Charlie Watts je napustio Blues Incorporated te se pridružio The Rolling Stonesima.

1955. ‘Mambo Italiano’ Rosemary Clooney popela se na vrh britanske ljestvice singlova. U SAD-u je dosegla 10. mjesto. Autor pjesme je Bob Merrill, koji ju je napisao u talijanskom restoranu te putem telefona prenio tekst, melodiju i ritam Rosemaryjinom pijanistu. Pjesma je mnogo puta obrađena, a najviše se pamti obrada Deana Martina iz iste godine.
1982. Treći album Human League, ‘Dare’, vratio se na prvo mjesto britanske ljestvice albuma. Sadržavao je hit-singl ‘Don’t You Want Me’. U anketi NME-a album je svrstan na 77. mjesto najboljih svih vremena, dok ga je Q proglasio 19., a Slant 86. najboljim albumom dekade.
2003. Klavir koji je nekad pripadao Elvisu Presleyu prodan je na aukciji za 685 000 američkih dolara.
2014. Rolling Stone je objavio rezultate svoje ankete u kojoj se glasovalo za najbolji dvostruki album svih vremena. Na prvom mjestu se našao ‘White Album’ The Beatlesa, na drugom ‘The Wall’ Pink Floyda, na trećem ‘Exile on Main Street’, a na četvrtom ‘The River’ Bruce Springsteena. Peti su bili Led Zeppelin s ‘Physical Graffiti’.

Rođeni:
1941. Joan Chandos Baez, američka kantautorica. Poznata je po svom folk izričaju, socijalnim i protestnim temama te po aktivizmu. Najveće je uspjehe postizala snimajući obrade pjesama drugih velikana svog doba, a pomogla je Bobu Dylanu postići nacionalnu popularnost. Nastupila je i na Woodstocku 1969. Njenim najboljim singlom smatra se ‘Diamonds&Rust’ iz 1975., dok je na ljestvicama najviše kotirala obrada ‘The Night They Drove Old Dixie Down’ The Banda, koja je dospjela do trećeg mjesta na Billboardu.
1944. James Patrick ‘Jimmy’ Page, britanski gitarist i producent, najpoznatiji kao član Led Zeppelin. Karijeru je započeo kao uspješan session glazbenik, a svirao je i na singlu ‘I Can’t Explain’ grupe The Who. 1965. ulazi u The Yardbirds kao zamjena za Erica Claptona. Nakon odlaska drugog gitarista Jeffa Becka, Page postaje vođa Yardbirdsa te njihov zvuk postaje ekperimentalniji i žešći. Nakon odlaska gotovo svih članova Page nastavlja voditi grupu pod imenom The New Yardbirds, koja uskoro postaje Led Zeppelin. S njom snima ukupno devet albuma, od kojih već prva četiri osiguravaju besmrtnost bendu i Pageu kao vještom skladatelju i viruoznom gitaristu. Nakon smrti bubnjara Johna Bonhama, Led Zeppelin se raspadaju te Page nastavlja karijeru uglavnom surađujući s drugim poznatim glazbenicima te snima soundtrackove i producira. Smatran je jednim od najboljih i najutjecajnijih rock gitarista svih vremena. Njegov solo iz ‘Stairway to Heaven’ imenovan je najboljim svih vremena prema Guitar Worldu i Total Guitaru. Rolling Stone ga je proglasio trećim najboljim gitaristom svih vremena, Gibson drugim, a Mojo devetim. Prvi je inauguriran u British Walk of Fame, a uručene su mu i nagrade ‘Living Legend’ od strane Classic Rock magazina te počasni doktorat od strane Sveučilišta u Surreyu.
1950. David Roger Johansen, američki pjevač, najpoznatiji kao član proto punk benda New York Dolls.
1967. David John ‘Dave’ Matthews, američki glazbenik, osnivač i vođa Dave Matthews Band. Nakon neuspješnog započinjanja samostalne karijere, osnovao je Dave Matthews Band 1991. U prošlom desetljeću to je bio bend s najviše prodanih ulaznica i najvećom zaradom od istih u Sjevernoj Americi. Matthews je dobitnik i dva Grammyja.
1987. Paolo Giovanni Nutini, škotski pjevač. Dosad je izdao tri albuma, a njegov drugi i treći album, ‘Sunny Side Up’ i ‘Caustic Love’, debitirali su na vrhu britanske ljestvice albuma. Dobitnik je jedne Ivor Novello i dvije Q nagrade, između ostalih.