Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Muddy-WatersDogađaji
1954. Muddy Waters je u Chicagu snimio ‘Hoochie Coochie Man’, jednu od danas njegovih najprepoznatljivijih pjesama. Ovaj blues standard napisao je Wille Dixon, tada skladatelj za Chess Records. Njegov riff i ritam ‘posudio’ je Bo Diddley za svoju pjesmu ‘I’m a Man’, a od tada ta praksa postaje uobičajen za mnoge blues i rock glazbenike. Rock and Roll Hall of Fame je pjesmu uvrstila među 500 pjesama koje su ‘oblikovale rock and roll’, a Rolling Stone ju je svrstao na 226. mjesto najboljih pjesama svih vremena.

1987. Elton John se u Sydneyu podvrgnuo operaciji glasnica, zbog kojih je morao otkazati sjevernoameričku turneju. Kasnije je tvrdio da mu je operacija osnažila glas te ga učinila rezonantnijim.
1993. R.E.M. su održali koncert za Greenpeace u 40 Watt Club-u u Athensu, Georgia, inače mjestu gdje je bend osnovan. U publici je bilo svega 500-injak ljudi, a sve je snimljeno pomoću pokretnog studija na solarno napajanje.
1994. Oasis su u Walesu počeli snimati svoj debitantski album ‘Definetly Maybe’. Kada je izašao u kolovozu iste godine, bio je najbrže prodavani album svih vremena u Britaniji, a do danas je prodan u ukupno 12 milijuna primjeraka.
2006. Vjenčali su se pjevačica Pink i vozač motokrosa Carey Hart, a među uzvanicima je bila i Lisa-Marie Presley.

Objavljeno:
1971. U SAD-u je objavljen drugi studijski album grupe Black Sabbath, ‘Paranoid’. Svoje britansko izdanje je doživio u rujnu prethodne godine. Album se isprva trebao zvati ‘War Pigs’, no zbog aluzija na tada vođeni Vijetnamski rat album je nazvan po pjesmi ‘Paranoid’. Jedini je album grupe do posljednjeg, ‘13’, koji je došao do vrha britanske ljestvice albuma. Osim naslovne pjesme, sadrži i hitove grupe poput spomenute ‘War Pigs’ i ‘Iron Man’. Guitar World ga je svrstao na 6. mjesto svoje liste najboljih gitarskih albuma svih vremena.

Rođeni:
1942. Danny Williams, južnoafrički pjevač. Prozvan je ‘britanskim Johnnyjem Mathisom’. Najpoznatiji je po obradi pjesme ‘Moon River’, koja je krasila vrh britanske ljestvice singlova 1961. Preminuo je od posljedica raka pluća 2005. godine.
1948. Kenny Loggins, rođen kao Kenneth Clark Loggins, američki glazbenik. U početku karijere bio je dio dua Loggins&Messina, a krajem 70-ih se upušta u samostalnu karijeru, pretežno u soft rock izričaju. Uspjeh karijere postigao je skladanjem za film ‘Footloose’ iz 1984. Soundtrackovi su mu bili toliko uspješni da je ubrzo zaradio nadimak ‘King of the Soundtracks’.