Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

saturday night feverDogađaji
1979. Soundtrack filma ‘Saturday Night Fever’ postao je najprodavaniji LP svih vremena, dostigavši prodaju u 25 milijuna primjeraka diljem svijeta.

1989. U godišnjoj anketi Melody Makera The Mission su izabrani za bend godine, Morrissey za muškog izvođača godine, a House of Love su proglašeni najboljim novim sastavom.
1991. ‘Bring Your Daughter... to the Slaughter’ postao je prvim i do danas jedinim singlom na broju jedan britanskih metalaca Iron Maiden. Najmanje prodavani singl na prvom mjestu te ljestvice od 1960. zapažen je kao dio soundtracka za film ‘A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child’.
2003. Debitantski album kanadske pjevačice Avril Lavigne, ‘Let Go’, stigao je do prvog mjesta britanske ljestvice albuma. Prodan je u preko 16 milijuna primjeraka diljem svijeta, a 21. je najprodavaniji album prošlog desetljeća u cijelom svijetu.
2004. Nekadašnji pjevač Kinksa Ray Davies upucan je u nogu nakon što je progonio lopove koji su njegovoj djevojci na ulici New Orleansa ukrali torbicu. Davies je lakše ranjen.

Objavljeno:
1973. 23-godišnji Bruce Springsteen dočekao je izdavanje svog prvog albuma, ‘Greetings from Asbury Park, N.J.’. U toj godini prodan je u samo 25 000 primjeraka, unatoč odličnim kritikama. Nakon Bruceovog probitka na sceni idućih godina i ovaj je album prepoznat kod šire publike. Rolling Stone ga je svrstao na 379. mjesto najboljih albuma svih vremena.

Rođeni:
1923. Sam Phillips, rođen kao Samuel Cornelius Phillips, američki DJ, poduzetnik, producent i glazbeni direktor. Osnovao je Sun Studio i Sun Records, gdje su snimali i svoje albume izdavali Elvis, Howlin’ Wolf, Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, B.B. King i mnogi drugi velikani glazbe. Prodao je Sun korporaciju 1969. godine. Član je Rock and Roll Hall of Fame te Blues i Country Hall of Fame zbog svojih zasluga u glazbi. Preminuo je 2003. godine u dobi od 80 godina.
1950. Christopher ‘Chris’ Stein, američki gitarist, suosnivač i član novovalne grupe Blondie. Zajedno s pjevačicom Debbie Harry, autor je mnogih hitova grupe poput ‘Heart of Glass’ i ‘Rapture’. Stein se, uz glazbu, aktivno bavi i fotografijom. 2006. godine ušao je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Blondie.
1969. Marilyn Manson, rođen kao Brian Hugh Warner, američki glazbenik. Uzeo je umjetničko ime po Marilyn Monroe i masovnom ubojici Charlesu Mansonu, a uz glazbu se bavio i glumom, slikanjem i novinarstvom. Poznat je po svojoj heavy metal i shock rock glazbi i estetici, a proslavio se albumima ‘Antichrist Superstar’ iz 1996. i ‘Mechanical Animals’ iz 1998. Hit Parader ga je svrstao na 44. mjesto najboljih heavy metal pjevača.
1970. Troy Dean Van Leeuwen, američki gitarist i producent, član A Perfect Circle i Queens of the Stone Age.

Umrli:
1998. Sonny Bono, rođen kao Salvatore Phillip Bono 1935., američki pjevač, najpoznatiji kao dio dua Sonny&Cher od sredine 1964. do 1977. Nakon toga se nastavio samostalno baviti glazbom te glumom. Bio je i gradonačelnik Palm Springsa u Kaliforniji. Preminuo je u dobi od 62 godine prilikom skijaške nezgode.