Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

abbaDogađaji
1982. ABBA je održala svoj oproštajni koncert u glavnom gradu Švedske, Stockholmu.

1959. Johnny Cash održao je koncert za svoje suzatvorenike u zatvoru u San Quentinu, Kalifornija. Među njima je bio i 19-godišnji Merle Haggard, kasnije poznati glazbenik.
1966. ‘The Sound of Silence’ Simona&Garfunkela zasjela je na vrh američke ljestvice singlova. U Britaniji je dosegla 13. mjesto tamošnje ljestvice. Pjesma je kasnije uvrštena u američku Kongresnu knjižnicu.
1967. The Doors su prvi puta nastupili na televiziji, gdje su na playback odsvirali ‘Break on Through’. Pjesma nije došla dalje od 126. mjesta američke ljestvice singlova ponajviše zbog cenzure pjesme, koja je sadržavala sporan stih ‘she gets high’.
1968. Objavljeno je da su po prvi puta albumi u SAD-u prodani u više primjeraka nego singlovi.
2002. Eric Clapton je oženio 25-godišnju Meliu McEnery, s kojom je već imao dijete.
2010. Nakon gotovo 13 godina ponovno se okupio grunge sastav Soundgarden.
2013. ‘Vienna’ Ultravoxa je proglašena najdražim britanskim brojem 2 u anketi. Lista sadrži sve singlove koji su dosegli drugo mjesto britanske ljestvice, ne i prvo.

Rođeni:

1942. Kornelije ‘Bata’ Kovač, rođen kao Kornél Kovács, srpski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i vođa Korni grupe od 1968. godine. Prije toga je svirao u Indexima.
1958. Grandmaster Flash, rođen kao Joseph Saddler, američki reper, jedan od pionira žanra. Zajedno sa sastavom The Furious Five postavio je temelje rapa, ponajviše hitom ‘The Message’ iz 1982. godine. Također su 2007. postali prvi sastav iz tog žanra koji je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame.

1959. Mladen Bodalec, hrvatski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač zagrebačkog rock sastava Prljavo kazalište. U sastav Prljavo kazalište došao je 1985. godine, gdje je zamijenio dotadašnjeg pjevača Davorina Bogovića. Godine 1998. diplomirao je na pravnom fakultetu u Zagrebu i paralelno se bavio pravom i glazbom. Od 150 pjesama, koliko ih je snimio sastav Prljavo kazalište, Bodalec navodi kako mu je najdraža skladba ‘Mojoj majci’.
1972. Thomas Andrew ‘Tom’ Barman, belgijski glazbenik i filmski režiser, pjevač i gitarist alter rock benda dEUS.

Umrli:
1953. Hank Williams, rođen kao Hiram King Williams 1923., američki country glazbenik. Jedan je od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća. Karijera mu se počinje kretati uzlaznom putanjom po izlasku singla ‘Move It On Over’ 1947., a početkom 50-ih izdaje svoje najprepoznatljivije singlove poput ‘Lovesick Blues’, ‘Long Gone Lonesome Blues’, ‘Why Don't You Love Me’, ‘Moanin' the Blues’, ‘Cold, Cold Heart’, ‘Hey, Good Lookin', ‘Jambalaya (On the Bayou)’, ‘I'll Never Get Out of This World Alive’, ‘Kaw-Liga’, ‘Your Cheatin' Heart’ i ‘Take These Chains from My Heart’. Williams je preminuo kao suputnik u autu kojim je upravljao njegov vozač u dobi od 29 godina. Posthumno je inauguriran u Country Music Hall of Fame, Alabama Hall of Fame i Rock and Roll Hall of Fame, a Rolling Stone ga je svrstao na 74. mjesto najvećih glazbenika svih vremena.