Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

stilske

U nedjelju, 28. siječnja 2018., u 19.30h, u HNK Zagreb obilježit će se punih 50 godina izvođenja predstave „Stilske vježbe“, s Lelom Margitić i Perom Kvrgićem, nastale prema djelu Raymonda Quenaua, u režiji Tomislava Radića te u prijevodu i adaptaciji Radića i Tonka Maroevića.

Jedna obična zgoda iz svakodnevnog života ispričana na dvadesetak načina postala je, zahvaljujući ideji domaćih autora i glumačkom virtuozitetu aktera, vrhunska komedija u kojoj uživaju generacije. Kultna predstava izvodi se već punih 50 godina, a kao fenomen svjetskih razmjera uvrštena je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom.
Nastale prema originalnoj ideji Tomislava Radića „Stilske vježbe“ ponudile su kasnih šezesetih godina prošloga stoljeća neuobičajen kazališni format i postale rodonačelnikom novog kazališnog izričaja u kojemu glumac uz psihološku kreaciju lica kreira i kontekst dramske radnje što je otvorilo prostor novoj vrsti glumačkog autorstva i cijelom jednom kazališnom smjeru.

Prve zagrebačke reprize nakon Svečane izvedbe mogu se pogledati u Kazalištu Mala scena, 4. i 11. veljače, u 20 sati.

Ostale izvedbe u siječnju i veljači:
Đakovo - 18. siječnja u 19:30 - CZK
Pula - 22. siječnja u 20 sati - INK
Petrinja - 24. siječnja u 19:30 - POU Hrvatski dom
Crikvenica - 26. siječnja u 20 sati - Stara škola
Daruvar - 6. veljače u 20 sati - POU
Split - 8. i 9. veljače - HNK
Zagreb - 18. i 25. veljače - Mala scena