Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 1

Dvanaesti Amphi festival održao se na Tanzbrunnenu, jednom od najboljih festivalskih prostora u Kolnu. Ovaj dobro popraćeni festival svake godine okupi sve više alternativne publike, a ove godine prešao je rekord od 14 tisuća posjetitelja.

Kao i prošle godine, festival se odvijao na tri pozornice: main stage koji je bio smješten na Tanzbrunnenu nedaleko od rijeke Rajne, theatre stage nalazi se na samom ulazu u Tanzbrunnen s lijeve strane. U tom prostoru svake večeri nakon koncerata odvija se after party s mnogim inozemnim DJevima. Orbit stage je bio udaljen za razliku od prva dva stagea te je bio organiziran prijevoz do lokacije na kojoj se nalazio.Bogat line up pridonjeo je ponovnom uspjehu ovog festivala. Velika imena kao što su Diary of Dreams , Lord of the Lost, VNV Nation, Diorama, Eisbrecher, Apoptygma Berzerk, Combichrist raspodijeljena su na tri stagea i dva dana.

Amphi festival kao i svih ovih godina bio je prepun dučana gdje se mogla pronaći roba na sniženju. Gastronomska ponuda ove godine bila je na vrhuncu, uz ne baš tako pristupačne cijene. Festival je započeo prvi dan u 12h, te su bendovi nastupali sve do ponoći.

Nedugo nakon otvaranja festivala došli smo na main stage da pogledamo prvi bend koji nam je bio zanimljiv. Diary of Dreams koji su nas oduševili s izvedbama nekih starih pjesama, kao što su The Curse i Wedding. Prepun main stage za bend koji je relativno prerano nastupao vam je dokaz koliko Diary of Dreams zapravo vrijedi.

IMG 2

Zaputili smo se prema Orbit stageu jer je tamo nastupao bend koji nas je zanimao a to je bio bend Diorama. Iako udaljen 5km od Tanzbrunnena, ovaj stage imao je manju popunjenost. Djelovalo je kako su samo pravi fanovi dolazili gledati određene bendove. Započeo je koncert, te je izašao na stage bend koji u meni budi depresiju. Bend je djelovao uigrano, te su zabavljali publiku nešto više od sat vremena.

Nakon Diorame vratili smo se na main stage te nestrpljivo čekali VNV Nation. Nije prvi put da gledam VNV Nation uživo, ali ovaj koncert bio je jedan od najboljih festivalskih koncerata koje sam ove godine pogledao. Povezanost benda s publikom bila je očita, te su svi zajedno pjevali dobro poznate hitove.

Drugi dan na redu su bili španjolski harsheri pod nazivom Hocico.Ovo je jedan od onih bendova koji preferira mlađa publika, harsh vokali i blago tehnoidna glazba. Vizualno zanimljiv početak koncerta ostavio je sve bez daha, uz dva bubnjara i teatralnu glazbu. Ovim koncertom bend je promovirao svoj novi album koji je izašao par dana prije festivala.

IMG 11

Kako je raspored bio dobro složen, odlučili smo svi ostati cijeli dan na Main stageu. Theatre stage bio je prenatrpan i zagušljiv, dok je plaža bila idealno mjesto za malo se odmoriti od koncerata. Nakon Hocica uslijedio je koncert meni jednog od najdražih harsh bendova – Combichrist. Zadnjih par albuma Combichrist su totalno promijenili zvuk i lagano zvuče kao metal, što stari fanovi ne odobravaju. Andy La Plegua pojavio se na pozornici, i poželio svima pijanu večer. Početak koncerta bio je baziran na starim i provjerenim pjesmama kao što su “What the f*ck is wrong with you”, dok su u sredini koncerta malo bili dosadni s novim hitovima. Što se koncert bližio kraju to je zvučalo sve bolje i bolje. Uvijek je dobro pogledati Combichrist uživo i prisjetiti da “we are all electroheads”.

Moj osobni favorit ove godine bili su Apoptygma Berzerk. Dobri tekstovi, synth pop glazba i prizvuk na Placebo ključne su stvari zbog kojih slušam ovaj bend. Kombinacija starih hitova i novih obrada kao što je Major Tom (u originalu Peter Schilling) djeluje kao pogodak za ovaj festival. S nekim starim hitovima kao što su „Starsign“ i „Eclipse“ vratio sam se deset godina u natrag kada sam ih prvi puta čuo. Kreativnost njemačke publike me iznenadila, na festivale od sad se nose vodeni pištolji koji proizvode balončiće.

Na kraju, sve dobre stvari kratko traju, pa tako i naš Amphi festival, već odbrojavamo dane do sljedećeg koji će biti 28. - 29.07. na Tanzbrunnenu u Kolnu.