Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Nakon prve večeri 9.PBF led je probijen, šutnja je prekinuta i Pirovcem ponovo odjekuje blues. Prostor na kojem se sve događa je zapravo idealan Trg Rudina u starom dijelu Pirovca tik pored mora idealna je lokacija baš za takva događanja. Harpoonsi svojom čvrstinom i snagom,a BeHaVe svojom umjerenošću zadovoljili su ukuse nazočne publike.

Ova druga večer donijela nam je sasvim drugačiji pristup prezentacijskoj formi bluesa. Triple Trouble (Tribute to SRV) band, trio iz Splita znalački i vraški dobro pokazali su kako se prezentira bogata glazbena baština, koju nam je ostavio legendarni Texas blues gitarista, nažalost pokojni Stevie Ray Vaughan.

Naime, svi mi znamo što u rock i blues glazbi znači biti trio. Ponajprije morate biti odličan glazbenik, još bolji instrumentalista i gorljivi "stage showman". Ako imate sve to, možete doći u obzir biti dio takvog trija i to je o.k. No, ako nemate "ono nešto", ako nemate onaj "mojo" sve vam je uzalud.

Triple Trouble (Tribute to SRV) band, trio iz Splita kojeg čine: nevjerojatni Goran Borovčić –Kurir (gitara i vokal), uz pratnju doslovno izvrsne ritam mašine bubnjara Petra Šantića i basiste Roberta Grubića – Gobbe, svojim nastupom ostavili su bez teksta sve koji "kuže" ovu "furku" čak i one, koji su ovdje "nabasali" slučajno. Bez obzira što je bilo malih tehničkih poteškoća, koje su brzo uklonjene, ovaj opaki splitski band ništa nije moglo ove večeri spriječiti da nam svima pokažu koliko vrijede!

Njihova svirka pršti energijom, sirovom snagom, prodornošću, ali istovremeno ona je osjećajna, meka i protočna i vjerujem da čak i kolege glazbenici nisu bili baš pretjerano pripremljeni da će dobiti takvu "porciju" izvornog, nepatvorenog 'Texas rock n' bluesa'. Gitaristički rukopis Gorana nije čista preslika filigranski-rabijatnog gitarističkog rukopisa S.R. Vaughana, već je tu i velika doza osobnog gitarističkog rukopisa Gorana Borovčića –Kurira. Već sam puno puta napisao da u klasičnom triju nema nikakvih mogućnosti sakrivanja ili mazanja očiju drugih svojim eventualnim nedostacima i manama. Stoga, ova ritam sekcija,koja daje "background' i drži leđa gitaristi mora biti ludo involvirana u ono što radi. Petar i Gobbo to upravo i čine. Oni snažno, energično i vrlo suptilno "odrađuju", svoj dio posla. Na kraju svi zajedno, udruženi isporučuju nam vrhunski 'Texas rock n' blues'!

Što se mene osobno tiče slušao sam brojne pokušaje sviranja legendarnog banda Double Trouble S. R. Vaughana, ali način i sama prezentacijska forma ovoga što prezentiraju Triple Trouble svrstava ih u sam vrh onih, koji to rade upravo onako kako treba: iskrena svirka posvećena velikom glazbeniku, gitaristi S.R. Vaghanu na svoj osobiti i originalni način.

Cijeli nastup od početka do kraja bio je tipa slušaj i uživaj! To majstori i svaka VAM čast!
Jeremiah's su mladi glazbenici iz Filip Jakova o kojima BTW nisam baš previše puno znao niti sam ih slušao iznenađujuće efektno, znalački, sa potpuno jasno razrađenom vizijom onoga što prezentiraju potpuno su se uklopili u ovu glazbenu priču, furku koju su potencirali Triple Trouble. I kako to obično biva uslijedio je pravi "ŠOK" . Ova petorka predvođena vrlo inovativnim gitaristom Rokom, doslovno su od prve sekunde zapljusnuli nazočnu publiku, koja je ubrzo počela sa velikom dozom istinske nevjerice i pozornosti slušati, primati i proživljavati ono što ovi mladi ljudi, glazbenici tako direktno, iskreno i ni trune namješteno odašilju sa "stagea". Njihova glazbeno scenska prezentacijska forma istinsko je otkriće za sve one koji vole dobru glazbu. Njihov rad je potpuno nova priča i nova prezentacijska forma. Možda na prvu djeluju malo neobično, ali njihov pristup i glazbeni izričaj će svakako privući sve one koji vole dobru glazbu, vole zabavu, vole dobru osmišljenu, originalnu svirku, koja osim nekih obrada nosi sve znakovitiju autorsku crtu.

Netko bi sada pitao.. o.k. a gdje je tu blues. E, sada ću vam i to objasniti… pokušajte zamisliti da se primjerice Sly & Family Stone udruže sa Earth, Wind & Fire i onda im na "stage" uskoči Andy Frasco i njegovi The UN. No, ova petorka mladih ljudi (e, da zapravo ih ima šest, eto zbog turističke sezone harpista banda nije mogao nastupiti op.a.) Naime, uhvatio sam se kako zamišljam što da je još bio i "usnjak"… istinsko ludilo!

Nisam baš preveliki neki znalac, ali ovim mladim glazbenicima svakako bih preporučio da se što prije prijave za ovogodišnji Croatian Blues Challenge i da što prije snime PROMO- DEMO CD sa promociju i radijsko emitiranje. Takvu snagu, energiju, znalački osmišljenu svirku i kompletnu glazbenu viziju već dugo nisam čuo i s njom se tako izravno suočio. Naime, direktna, snažna ritam sekcija, osebujni pjevač i trubač, dinamična pjevačica odličnih vokalnih referenci i osmišljenog scenskog nastupa te gitarista o kojem će se tek čuti osupnuli su ama baš sve!!! Nadam se da ću vam ih uskoro puno detaljnije i opširnije uspjeti predstaviti. Oni to zasigurno zaslužuju. Bez obzira što je pred nama još jedna blues večer 9.PBFa, slobodno i mirna srca mogu napisati da je ova mladost istinsko iznenađenje i otkriće 9.PBFa.

Ova druga večer 9.PBF-a. pružila nam je još jednu potpuno novu interesantnu glazbenu priču, temeljenu na iskonskom 'Texas rock n' bluesu", ali i na tzv. "fussion" glazbenom stilu, možda bolje napisati uraganu.

Na kraju jasno je; da je cijela ova večerašnja blues noć bila pravi pogodak za sve one koji znaju, osjećaju i vole dobru glazbu, ali i dobar, efektan blues. Ovo je svakako još jedan razlog više da, napišem kako sam sa debelim razlogom baš ovdje…na 9.Pirovac Blues Festivalu.

Ostala nam je još završna, sutrašnja večer kojoj se svakako veselim. Istovremeno sam i tužan jer se sve završava, ide svom kraju, ali tako to ide sve što je dobro i lijepo kratko traje, ali barem nam sjećanja i ugođaj, atmosferu nitko ne može IZBRISATI.

Više o svemu saznajte na:
Pirovac BLUES Festival
TRIPLE TROUBLE (Tribute to SRV)
https://www.facebook.com/tripletroublesplit/?fref=ts
JEREMIAH's
https://www.facebook.com/JeremijaiProkletnici/?fref=ts

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike