Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Mande Diao 06 Zeljko Jelenski

Početak godine definitivno ćemo pamtiti po zanimljivim koncertima koji su najavljeni za 2018. godinu. Iako je Mando Diao poznat hrvatskoj publici po par koncerata u sklopu festivala, 7. veljače imamo priliku doživjeti ove švedske rokere u solo izdanju. Kao predgrupa najavljeni su The OBMGs poznatiji pod punim imenom The oOohh Baby Gimme Mores.

Iako je koncert bio najavljen par mjeseci unaprijed, oduševila me ideja da bi se rock koncert mogao organizirati u Paviljonu 9 zagrebačkog Velesajma. Organizatori su u samom startu očekivali puno veći odaziv publike pa su za to predvidjeli ovu lokaciju. Ponukan prethodnim iskustvom s tim prostorom veselio sam se jednoj od meni najboljih lokacija za takve koncerte. Dan prije eventa organizatori su bili primorani premjestiti koncert u Vintage Industrial Bar zbog tehničkih razloga uvjetovanih nedovoljnim interesom. Unatoč tome što je koncert bio dobro medijski popraćen, iznenadila me nezainteresiranost hrvatske rock scene za jedan ovako poznati bend.

Mande Diao 00 Zeljko Jelenski

Svi mi koji pratimo Mando Diao znamo da je njihov uspjeh malo zamro 2015. godine kada odlazi Gustav Noren iz benda, nakon jednog eksperimentalnog albuma koji je doživio totalni flop, te pokušaja izdavanja elektro-rock albuma Ælita (koji je meni osobno i najzanimljiviji njihov album.). Odlaskom Gustava iz benda malo mi je ta cijela priča izgubila smisao, ali sam im odlučio dati još jednu šansu. Nakon pada popularnosti i posljednja dva osrednja albuma, Mando Diao prošle godine izdali su album Good Times za koji su izjavili da savršeno opisuje trenutno stanje u bendu i kako se osjećaju po pitanju glazbe. Nakon preslušavanja novog albuma djelovalo je da se bend vratio svom originalnom zvuku.

Vintage Industrial Bar najavio je otvaranje vrata u 19:30, a predgrupa je najavljena za 20:30. Nakon kraće tonske probe The oOohh Baby Gimme Mores pokušali su zagrijati zagrebačku publiku za main bend koji smo željno iščekivali. Iako su the OBGMs relativno novi bend i imaju samo par izdanja albuma, djeluju dosta uhodano i kao da su spremni pokoriti sve europske gradove na ovoj turneji. Iako zagrebačka publika nije nešto reagirala na predgrupu i klub se tek lagano punio, postao sam lagano skeptičan oko ovog koncerta.


Preostale video klipove s koncerta pogledajte na našem YouTube kanalu

Nedugo nakon 21:30 na pozornici su se pojavili, uz energično otvaranje koncerta i stroboskope - Mando Diao. Kao što ste mogli vidjeti iz video najave članovi ovog benda dali su si truda i naučili neke hrvatske izreke i riječi, pa je tako karizmatični Mats Bjorke pozdravio publiku sa „Dobro večer Zagreb!“. Do početka koncerta klub se podosta popunio, iako nije bilo puno kao što sam očekivao da će biti. Tristotinjak ljudi pažljivo je pratilo ovaj najpopularniji švedski glazbeni brend. Iako sam znao da Mando Diao u Zagrebu započinju svoju turneju promovirajući novi album, začudio sam se koliko je setlista bila prilagođena sa starim i novim pjesmama. Vrhunac prvog dijela večeri definitivno su bile pjesme „Good Times“ i „All the things“ koje su prodrmale publiku. Nažalost nisu izvodili ništa s meni najboljeg albuma, iako sam očekivao bar hit Black Saturday.

Nakon par novijih i starijih stvari, zaorili su se i najpoznatiji hitovi kao što su „Down in the past“ i „Gloria“. Simpatični frontman benda po publici je tražio svoju Gloriu ali je nažalost nije našao. Tijekom nastupa članovi benda su se preznojavali pod kreativnom rasvjetom koja je ovaj klub na jednu noć pretvorila u neki prastari klub iz 80ih. Ubrzo je došao i sam kraj koncerta, a bend je napustio pozornicu nakon više od sat i pol sviranja pred ne toliko motiviranom zagrebačkom publikom. Ipak zagrebačka publika uspjela je gromoglasnim pljeskom vratiti bend na pozornicu te smo imali priliku ćuti jedan potencijali nit s novog albuma pod nazivom „Shake“ i vječni klasik „Dance with somebody“.

Sve u svemu ovo je bila vrhunska zabava, unatoč nepredvidivim potezima organizatora i promjenom prostora. Kako bi i dečki iz benda rekli - „Ja sam šećer, ti si med – zajedno smo sladoled!“