Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 2337

Sinoćnjim nastupom u Areni Zagreb britanski vitez Roderick David Stewart ponatiji kao Rod Stewart pokazao je kako se stari sa stilom i sa 73 godine ostavlja publiku da na izlazu sa smiješkom pjevuši njegove pjesme, uz plesni korak.

Nenavikle na ritanske običaje u kojima i najopakiji koncerti počinju između 19 i 20 sati, zagrebačka publika u zadnji je čas ispunila dvoranu kada je koncert počeo u 20:15. Bez predgrupe, no s pozornicom na kojoj je svirao prateći bend i plesale djevojke, Rod je ušetao na pozornicu  i odmah dignuo publiku na noge, samouvjereno krećući se pozornicom uz plesne kretnje i po koji skok. Njegovo raspoloženje, energija uz plesni ritam podigli su publiku na noge već u prvim minutama i plesna zaraza nije jenjavala pa kada je zapjevao “Having a party”, Arena izgledala poput najvećeg plesnjaka u državi, u kojem plešu sve generacije, željne vidjeti jednog od svjetski najprodavanijeg pjevača.

IMG 2214

Nesuđena nogometna zvijezda, Rod je bio i ostao zaljubljenik u nogomet, a svoju osobnost rado dijeli s publikom pa su se više puta kroz nastup na ekranima mogle vidjeti slike vezane uz njega i nogomet, no i ostalim stvarima koje su mu važne u životu, pa se tako tu našao i set slika njega s trenutačnom suprugom i djecom ispred nogometnog gola. Ljubavno nestašan u mladim danima, danas je Rod iskren i objektivan o svojoj prošlosti, ali i sadašnjosti. Oni koji su se uspjeli oduprijeti porivu da se priključe rasplesanoj masi, mogli su tako pratiti slike dobivanje titule viteza iz ruku princa Williama te i Rodovo modno stasanje, a izbor fotografija iz 1980.-tih sigurno je dodatno podignuo atmosferu, iako osnovni stil nije puno mijenjao od tada.  Presvlačeći se više puta tijekom večeri, ostao je dosljedan u svom ležernom izdanju - tajicama u kojima je nesputano mogao zabavljati publiku povremenim pauzama u pjevanju tijekom kojih je glumio bacanje po podu, vježbanje na leđima i pokoji plesni korak uz djevojke iz pratećeg benda koje su svirale violine i plesale.

IMG 2248

Rod nije zaboravio da je publika došla zabaviti se i da čak i ako je on umoran, publici ne smije uskratiti tu zabavu. Osim presvlačenja, Rod je cijelo vrijeme bio na pozornici i vodio program, nasmijavajući nas dok je zvao plesačice da se predstave, ili komunicirajući s publikom kada je netko opetovano uzvikivao njegovo ime:” That dickhead is not gonna spoil our fun”.

Iako se moglo osjetiti da njegov glas više nema onu snagu iz mlađih dana, Rod je tome doskočio glasnijim instrumentima i aranžmanima u kojima je naglasak na ritmu, a manje na melodiji. Majstorski izvedeno, melodiju je ponijela publika, a ritam je još više poticao na ples u tolikoj mjeri da je Rod u jednom trenutku zamolio publiku da “sjedne na svoja skupa mjesta” jer slijedi nekoliko mirnijih pjesama.

IMG 2255

Početnim taktovima pjesme “Rhythm of my heart” koja se temelji na škotskoj tradicionalnoj glazbi, odakle potječu i Stewartovi korijeni, nastao je i najozbiljniji dio koncerta. Rođen pred kraj drugog svjetskog rata, Rod je pjesmu posvetio stradalima u tom ratu, navodeći, da nije bilo njihovih žrtava, možda ni on ne bi bio rođen.

Izgradivši karijeru pretežno na obradama koje je svojom izvedbom učinio slavnima, setlista s koncerta protkana je njima, no posebnu težinu nose pjesme koje je on napisao, poput “Maggie May” koja govori o njegovom prvom seksualnom iskustvu, ili “Forever Young” koju je napisao kada je shvatio koliko nije bio prisutan u ranim danima svoje djece i koliko mu je zbog toga žao.

IMG 2268

Fizički neugledan no vječito okružen ženama koje su ga stajale brakova i veza, Rod Stewart  sinoć je pokazao dio tajne svog uspjeha -  šarmantan i spontan izvođač koji svoje mane ne skriva, ali ih vješto zamjenjuje svojim vrlinama. Zaveo je i publiku, koja je prihvatila činjenicu da Rod više ne trči i skače po pozornici uz neprestano pjevanje, i prihvatila Roda koji povremeni umor ispunjava pričama, plesom i onime što mu padne na pamet.  Poželivši svima da budu kao što i pjesma kaže, “Forever Young”, nemoguće je bilo ne vidjeti da Rod Stewart živi upravo tako; i u svojim sedamdesetima, on iz sebe izvlači energiju koja pokreće, a pri tome se zabavlja. Publika pred njim jednako mu je važna da ga podržava u zabavi, kao što je i publici važno da on pokreće njenu zabavu.

IMG 2352

Dvosatna simbioza publike i viteza zagasitog glasa završila je kratkim bisom, no s porukom. Pjesma  “Enjoy Yourself (It's Later Than You Think)”, ne odnosi se na vrijeme u danu, već u životu. U stilu britanskog galantnog gentlemana, Rod Stewart sišao je s pozornice s porukom: kako otmjeno stariti, zabaviti sebe i druge, ostaviti publiku da želi još i pri tome držati do sebe, bez obzira na godine.

Setlista:

Soul Finger (The Bar‐Kays cover) (samo bend)
Infatuation
Having a Party (Sam Cooke cover)
Some Guys Have All the Luck (The Persuaders cover)
Young Turks
Tonight's the Night (Gonna Be Alright)
It's a Heartache (Bonnie Tyler cover)
Forever Young
Rhythm of My Heart (Marc Jordan cover)
Downtown Train (Tom Waits cover)
The First Cut Is the Deepest (Cat Stevens cover)
I Don't Want to Talk About It (Crazy Horse cover)
You're in My Heart (The Final Acclaim)
Have I Told You Lately (Van Morrison cover)
Proud Mary (Creedence Clearwater Revival cover) (samo bend)
People Get Ready (The Impressions cover)
Maggie May
Baby Jane
Stay With Me (Faces song)
Da Ya Think I'm Sexy?
Sailing (Sutherland Brothers cover)

Bis:
Enjoy Yourself (It's Later Than You Think) (Guy Lombardo & His Royal Canadians cover)