Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

01

Ljubiteljima ovog posljednjeg vala punka već je dobro poznat SideOneDummy records, diskografska kuća iz Los Angelesa. U 6. mjesecu prošle godine nam je u organizaciji Indie Emo Naočala s njihovog roostera u Močvaru došao Jeff Rosenstock, a ove godine nas je ista ekipa odlučila počastiti koncertom benda Meat Wave. Trojac iz Chicaga je 17.2.2017. objavio svoj treći studijski album The Incessant koji je pokupio izvrsne kritike sa svih strana. Album je snimio Steve Albini. Drago mi je što smo dobili priliku u Zagrebu uživo slušati stvari s tako dobrog friško izdanog albuma, i još u tako intimnoj atmosferi.

Volim kada je publika u ravnini s bendom jer se u tim situacijama redovito ostvaruje posebna veza između publike i izvođača. Ovaj koncert je izgledao kao da se pedesetak ljudi naguralo u poveću prostoriju za probe i kao da se to može ponoviti svaki vikend, neopterećeno.

IMG 7911

Večer je otvorila zagrebačka emo četvorka Wives. Dečkima je ovo bila prva svirka. Uzevši to u obzir, treba priznati da su svirali zbilja fino. Njeguju taj emo đir i znaju rokat tvrdo, a znaju i smekšati kada nježne gitarice preuzimaju melodiju. Vokal mi je bio baš ugodan, a basist je cijeli koncert bio okrenut leđima publici. Jedino što mi nije sjelo je bio sound koji je bio prepun basa i svaki udarac kicka mi je protresao želudac. Sjećam se kad sam bio na Jeff Rosenstocku prošle godine da mi je nakon izvrsnog koncerta jedino sound ostao u lošem sjećanju, i to ista stvar. Glupo je kad bend, pogotovo ovakvog žanra kao Wives, ne može postići dinamiku koju treba jer se sve trese od baseva. Mislim da bi bilo kul kad bi se tonac koji radi te koncerte mrvicu smekšao i ostavio prostora bendu. Takav masni zvuk je s druge strane odlično ležao ekipi iz Chicaga. Nakon 25 minuta predgrupe i kratke pauze, na fiktivnu pozornicu su kročili momci iz Meat Wavea.

1

Koncert su otvorili pjesmom No Light. Baš sam tu pjesmu poslušao hrpetinu puta na njihovom Audiotree Far Out Session-u snimljenom u nekoj smiješnoj ping pong dvorani. Taj riff na gitari mi je odmah sjeo, baš sam se veselio čuti tu stvar uživo. Započeli su sigurno i ko da sviraju pred deset puta više ljudi, baš onak kak i svaki pravi touring bend treba. Ne mogu se sjetiti točnog poretka pjesama. Bubnjar je valjao ritam na floor tomu i stvari su se samo nizale jedna za drugom. Energija je prštala iz benda i malobrojnih posjetitelja. Tu i tamo bi se za vrijeme štimanja gitara dogodila ugodna i uhu potrebna tišina. Sjećam se da je u jednom od tih trenutaka netko u publici rekao: „Sutra ću imat dvije glave“.

Pjesmu Sinkhole s albuma Delussion Moon odsvirali su za svog roadiea na njegov nagovor. Lijepo da ih je nagovorio jer je stvar vrh. Sat vremena mi je prošlo začas. Nakon petnaestak stvari i još dvije poklonjene za bis stigli smo do kraja jednog izvrsnog i osvježavajućeg koncerta.

3

Meat Wave svrstavaju u post-punk. Mogu to donekle shvatiti, ali se u zadnih desetak godina jednostavno pojavilo toliko genijalnih bendova koji pripadaju punk žanru, ali se ne drže onih klasičnih tupa-tupa formi ili standardnih pop ili melodic punk forica, da mi je više teško praviti razliku. Oni uz bendove kao što su PUP, Fidlar, Jeff Rosenstock itd. po meni čine novi val punk muzike koju bih, da moram, jednom rečenicom opisao ovako: beskompromisna pankčina koja se može svidjeti svakoj osobi, nevezano uz to pronalazi li se ta osoba u riječi „punk“ ili ne.