Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 6359

21. prosinca u Areni Zagreb održan je glazbeni spektakl na kojem je nastupila slavna britanska sopranistica Sarah Brightman s posebnim gostima, u pratnji Royal Symphony Orchestra. Ovaj svečani koncert dio je turneje pod nazivom "Royal Christmas Gala", a fokus je bio, kao očekivano, na božićnim pjesmama.

Prvi dio koncerta otvorio je slavni zbor Gregorian, koji je svjetsku slavu stekao obradama modernih pop i rock hitova u aranžmanima nadahnutima gregorijanskim napjevima i prepoznatljivim scenskim nastupom u redovničkim odorama s kapuljačama. Riječ je o muškom zboru iz Njemačke, no kroz svoju su povijest uvijek imali i jednu članicu, a trenutačno je to Amelia Brightman (Sarina mlađa sestra). Gregorian je počeo nastup s nekoliko božićnih pjesama kao što je Little Drummer Boy. Na pozornicu je zatim izašao prvi gost, grčki tenor Mario Frangoulis, koji je izveo Jingle Bells i Panis Angelicus Cesara Francka i suvremenu božićnu pop pjesmu Christmas Mornings. Od gostovanja posebno je iznenađenje bila 14-godišnja ruska harfistica Alisa Sadikova, koja je impresionirala maestralnom solo izvedbom. Niz je nastavio kontratenor Narcis (punim imenom Narcis Iustin Ianău), 22-godišnjak fascinantnog glasa, koji se još kao tinejdžer proslavio nastupom u rumunjskom talent-showu, kad je počeo njegov zvjezdani uspon i nastupanje po svjetskim pozornicama. Nakon njega predstavio se tenor Fernando Varela iz Portorika s par pop komada i Puccinijevom arijom Nessun dorma.

IMG 6569

Nakon pauze od 20-ak minuta, drugi je dio otvorio orkestar izvedbom ikoničke filmske teme iz Doktora Živaga ("Larina tema"). Konačno je na pozornicu izašla i zvijezda večeri Sarah Brightman, crossover diva upečatljive boje glasa koji je znala iskoristiti kako u klasičnim tako i u pop vodama, što je demonstrirala i na ovom koncertu. Čuli smo Ave Maria; Silent Night; jednu kompoziciju A. L. Webbera (inače Sarinog bivšem supruga) u duetu s Narcisom; izuzetno popularnu Time to Say Goodbye (najpoznatiju u duet-izvedbi s Andreom Bocellijem), a vrhunac je bila spektakularna izvedba Webberovog mjuzikl-hita The Phantom of the Opera (zajedno s Gregorianom), u kojoj je Sarah impresionirala visokim notama. Glas Sare Brightman u izuzetnoj je formi kad se uzme u obzir njezina dob (57 g.), no ipak se malo "štedila" pa su i u drugom dijelu koncerta dosta prostora dobili gosti i Gregorian (koji su jednu pjesmu izveli iz publike, u skladu sa svojim vizualno razrađenim nastupom punim "mistične" atmosfere), a treba istaknuti i prekrasnu baletnu točku dvoje plesača koji su izveli motive iz Orašara. Vizualno raskošna produkcija kulminirala je spektakularnim višestrukim bisom u izvedbi Sare Brightman i Gregoriana: prekrasni tradicional Amazing Grace te nekoliko božićnih pjesama uključujući i Lennonnovu Happy Xmas (War is Over) kao završni bis.

IMG 6373

Royal Christmas Gala dao je sve ono što i očekujete od showa takvog naziva: odlične izvedbe glazbenih zvijezda, revijalne aranžmane, ponešto kiča u skladu s božićnom komponentom, ušminkane, raskošne vizuale, i iznad svega talentiranu i karizmatičnu divu. Treba se samo prešaltati u božićni kičasto-revijalni mod, ostaviti privremeno glazbeni snobizam doma i uživati u ovoj glazbeno-scenskoj ektravaganci.