Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Josipa Lisac by Bernarda Buden 01

Sredina prosinca svake je godine rezervirana za maestralne koncerte Josipe Lisac u čast Karlu Metikošu. Kraljevski dostojno ušetala je ruku pod ruku s maestrom Željkom Vlahovićem te je, uz naklon, otvorenje koncerta prepustila svom pratiocu za klavirom. "Janino ludilo" iz prve hrvatske rock opere "Gubec Beg" bila je prva pjesma kojom je otvoren drugi koncert Josipe Lisac u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, rasprodan u samo 48 sati nakon objave. Josipa je bila posebno raspoložena za pripovijedanje te objasnila kako je sredinom 70-ih trebala odigrati samo udarnih prvih dvadesetak predstava "Gubec Bega" kako bi imala dovoljno vremena za vlastite koncerte. Međutim, brojka od 20 predstava ubrzo se pretvorila u 150 odigranih predstava u kojima je samo Josipa pjevala, što je značilo su često igrane i tri predstave dnevno. Ipak, to nije spriječilo Josipu i Karla Metikoša da surađuju s Boškom Petrovićem i 1976. godine snime "Josipa Lisac & B. P. Convention Big Band International".

Josipa Lisac by Bernarda Buden 09

Prepoznatljiva po svom ekscentričnom odijevanju, Josipa je i ovaj put nosila originalnu kreaciju. U plaštu akademske slikarice Dine Jakšić Pavasović, ona više nije bila samo modni kameleon nego i muzički kameleon koji se oduvijek vješto izdvajao od svojih kolega na sceni. Antologijske pjesme poput "O jednoj mladosti", "Gdje Dunav ljubi nebo", "Dok razmišljam o nama", "Magla" i primjerice "Boginja" već se dugo ne sviraju u originalnim aranžmanima već su prilagođene nekom novom vremenu. Ne postoji jasna granica između starih i novih pjesama. Svake godine u svoj repertoar sjajno uklapa svoje aktualne singlove. Upravo je tako jedan od najvećih pljesaka večeri posve zasluženo dobila upravo izvedba pjesme "Tebi putujem" na kojoj je surađivala s bendom Chui i Željkom Veverec.

Josipa Lisac by Bernarda Buden 05

Josipa ima zanimljiv odnos sa svojim bendom. Publiku je cijele večeri vješto nasmijavala razgovarajući s Josipom Grahom na trubi i harmonici, Bornom Šercarom na bubnjevima, Davorom Črnigojem na bas gitari, Davorom Doležalom na gitari i Gojkom Tomljanovićem na klavijaturama. Novi član pratećeg benda postao je i Toni Starešinić, njen novi suradnik, kojeg je u nekoliko navrata posebno pohvalila. Svakako treba spomenuti i talentiranog Vojkana Jocića na saksofonu koji je gostovao u nekoliko pjesama.

Kroz dva sata glazbenog programa, Josipa je izvela svoje najveće uspješnice, a sjajna glazbena večer privedena je kraju dugotrajnim ovacijama. Iako kaže da obljetnice nisu bitne nego druženje, razumijevanje i nadasve ljubav, 50 godina impozantne umjetničke karijere naznačuje kako publika itekako voli i poštuje Josipu Lisac. Lijepo je stvarati, a divno je kad to netko uspije prepoznati, prihvatiti i naposljetku zavoljeti.