Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 2182

Utorak je navečer. Prosinac. Zima, hladno je. Uši, misli i srca glazbenih fanova griju svjetske zvijezde koje bi mogle ili hoće posjetiti ‘Selo naše malo’ u lipnju. U međuvremenu bi mogli malo skočiti i do klubova poput KSET-a i čuti što nam nude novi, mladi i vrući bendovi s naših prostora. Tu u priču spremno uskače program ‘Čuješ?!’.

Prva dva benda zagrebačke su naklade i meni do sinoć potpuno nepoznati. Prvi se predstavio K’o Zmaj – ‘angažirani rock bend teške poezije s povremenom zafrkancijom’. Teško je sumirati što se sve ovdje isprepliće; najlakše bi bilo reći ‘sve u Hrvatskoj i bivšoj Jugi u zadnjih 35 godina, a da spada u rock’. Dakle, čuju se Bajaga, Bijelo Dugme, Pipsi, Majke, čak i hopa-cupa bendovi tipa Kawasaki 3P... Eklektično.  Nažalost, počesto i neuigrano, pa i šlampavo. Ako se stvar zove ‘Uhoda’, e, ta mi je sjela. U tom pravcu uglazbljene poezije bi trebalo nastaviti, potencijala ima. I maknuti ‘čobanluk’.

IMG 1823

Sloanwall je bio vrlo ugodno iznenađenje. Zapravo, na ime sam nailazio upravo u najavama sličnih događaja, no ovaj bend star tri godine nisam stigao čuti ni uživo ni preko neta. Iz najave slijedi da se radi o već iskusnom i, mogli bi reći, etabiliranom sastavu na domaćoj klupskoj, ali i festivalskoj sceni. Petorka zaista iznenađujuće dobro ‘razvaljuje’ mješavinu grungea i stonera, uz pravi ‘Seattle’ vokal Frana. Možda bi se moglo spočitnuti to što je glazba donekle predvidljiva i prilično očito naslonjena na zvuk ranijeg Soundgardena i Alice in Chains, no dečki su odlično usvirani i moćni. Čekam LP izdanje pa da se sve to može čuti onako kako spada, u komadu.

IMG 1930

Harvo Jay, putnike iz dalekog Osijeka, gledao sam uživo treći put u zadnjih mjesec i pol dana (ranije na Karlovačko RockOff finalu i superfinalu). U Katranu su s razlogom odnijeli pobjedu, ali nisam sinoć vidio nikog iz tadašnjeg žirija, kojem su bila puna usta hvale za mlade Baranjce. Šteta što ih ne prate oni koji bi trebali, ali možda i bolje: ovako se mogu koncentrirati na glazbu i pružanje satisfakcije ljudstvu koje očito ima ukusa. Nije to bilo onako ‘ispeglano’ kao kad su se natjecali, ali je zato bilo sirovo i manje ‘trijezno’ (ne znam trebaju li mi tu navodnici). Uglavnom, album je odavno na njihovom Bandcampu pa izdvojite malo vremena, neće vam biti žao. A, s obzirom da su počeli navraćati češće do Zagreba, ne propustite njihovu iduću svirku.

Naročito ako dobivate tri, u prosjeku vrlo dobra benda za smiješnih 10 kuna. Rock živi po klubovima, ne u Domu sportova ili, ne daj Bože, u Areni. Vidimo se i čujemo?!