Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

1

Samo dan nakon izvrsnog koncerta Beth Hart, evo novog nastupa, evo neke nove glazbe koja je 11. studenog zatalasala ispunjenu Tvornicu kulture u Zagrebu. My Baby, očaravajući trio iz Nizozemske nevjerojatno je OPETOVANO uzdrmao zagrebačku publiku svojim nastupom, koji će se, vjerujem, još dugo pamtiti, Barem do njihovog sljedećeg dolaska iduće godine!

Bend čini troje ljudi, brat i sestra Cato i Joost Van Dijck te apsolutno jedinstveni novozelandski gitarista Daniel "daFreez" Johnston, koji je došao u bend ravno s ulice, gdje je zarađivao kruh svirajući po trgovima i ulicama Amsterdama. Njih troje podijelili su svoju ljubav prema glazbi i svojim inovativnim i inventivnim idejama, "stvorili" su, usuđujem se napisati, novi glazbeni stil "roots driven hypnotic dance".

Ovaj izvještaj s koncerta trebao je napisati moj dragi prijatelj iz Splita Đorđe Škarica, ali eto ovaj puta se nismo našli na koncertu i stoga, ovaj dio izvješćivanja ponovo je pao na moja leđa.

Bojim se da se ne ponavljam, ne bih želio da budem suhoparan i dosadan, to je i glavni razlog što sam pisanje ovog izvještaja ostavio da "odleži" gotovo 24 sata. Zašto? Odgovor je, zapravo, vrlo logičan. Više–manje svi znaju da su od mojih prvih spoznaja o ovom bendu totalno promijenjeni davno ukorijenjeni postulati, za koje sam mislio da se, doista, nikada se više neće promijeniti. To u mojim godinama nije baš uobičajeno, ali to se dogodilo zahvaljujući glazbi koju prezentiraju baš My Baby.

No, sada valja stati! Idemo ispočetka!

2

Predgrupa, koliko sam uspio čuti, zove se Dog's Beach njihova glazbena forma u sebi ima doista puno glazbenih refleksija od Yesovaca, preko King Crimsona, Focusa, Floyda do ambijentalnih elemenata kakve su izvodili Igra staklenih perli, ali rijetki su oni koji su slušali ovaj bend. Da, sada sam vjerojatno dao misliti i ovoj predgrupi svima vama koji baš sada "guglate" po netu. Svakako, bend predano izvodi tu svoju glazbu, ali osobno držim da nisu uspjeli previše zainteresirati nazočne, a bili su sasvim O.K.
A onda u 22:38 krenula je ova doslovno opijena, nabijena i "bookirana" glazbena priča. Oni svoju glazbu nazivaju "roots driven hypnotic dance", i da... temelj njihove glazbe je blues i roots folk, odnosno glazbeni stilovi koji se samo igraju, koketiraju, međusobno isprepliću ili kako god želite to zvati sa "EDM rave style". No, isto tako NIKADA nemojte zaboraviti da ovi glazbenici doista jednako uživaju slušajući afričku i indijsku glazbu bez obzira bila ona moderna ili se radi o "roots music". My Baby: Cato i Joost Van Dijck s Danielom "daFreez" Johnstonom svojom fuzijom svega gore napisanog, ali i njihovim utjecajima, došli su do svoje originalne glazbene forme.

Slušao sam ih i vani na otvorenom i u dvoranama i čovjek bi pomislio da se tu više nema što čuti, sve to znamo i sve to ide svojim slijedom, ali BRUS! My Baby svakim svojim novim nastupom pred publikom idu korak dalje i to u svakom segmentu glazbeno-scenske prezenatcije. Ovaj puta čuli smo bogme pjesme s novog, zadnjeg studijskog albuma "Prehistoric Rhythm", fino posložene s već itekako poznatim pjesmama s njihovih prijašnjih albuma. Da bilo je puno mladih, što itekako pozdravljam, daj Bože da ih bude još više na ovakvim koncertima! Bilo je tu i dosta poznatih "faca", neću ih nabrajati, a isto tako bilo je tu i starijih i, gle čuda, ljudi su se svi itekako zabavljali, plesali i, jednostavno, uživali u ovom nevjerojatnom glazbenom udaru! Bilo je to kao da vas netko svako malo uranja u duboki bazen i taman kada mislite da ćete se utopiti, My Baby vas čupa van i daje vam umjetno disanje i za kratko vrijeme vi ponovo skakućete u tom zaraznom ritmu i plješćete rukama te zajedno s ostalima u publici slavite glazbu!

3

Teško je izdvojiti bilo koga iz ovog nadahnutog trija. Istinska "ritam–mašina", Joost Van Dijck doslovno ubija te Cato koja svojom vokalnom snagom i rasponom raspamećuje sve koji ju imaju prigode čuti. A potom tu je ''daFreeze'' koji je svojom gitarom, barem meni, bio posebno inspiriran. Njegova gitara nije samo svirala, ona je pjevala, ječala, ona je zajedno s ostalima slavila cijelu ovu koncertnu ceremoniju. Njihova svirka imala je aposlutno novu, svježu krv, imala je potpuno novo ljepše, zrelije, lice, imala je konciznije konotacije i donoslila je svima u publici nevjerojatnu radost i veselje. Publika se smijala, veselila, plesala, pjevala, svi su bili dio ove, jednostavno rečeno, glazbene proslave!

Od 30. rujna do, zaključno, 20. prosinca My Baby u sklopu svoje Europske turneje održat će 29. koncerata u 29 gradova i pokušat će dokazati i sebi i svima drugima da, kao takova, njihova glazba nije za one koji ne razumiju "što je pjesnik htio reći".

"Sunflower Sutra", "Remedy" ,"Seeing Red", "Uprising", "Electrified", "Moon Shower", "Mad Mountain Thyme", "Make A Hundred', "Money Man" i druge pjesme My Baby nekome ne znače baš ništa! No nama, koji znamo o čemu se tu radi, one su istinska duševna hrana.

Nakon gotovo puna dva sata lude, nezaboravne vožnje, bisa, zabave, slavljenja glazbe, My Baby svoj koncert privode kraju... svjetla se pale i DJ pojačava glazbu s razglasa. To znači gotovo je i ovaj puta i treba se strpjeti do sljedećeg puta. Biti će to USKORO već SLJEDEĆE GODINE!!! SEE YOU AGAIN!

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike