Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 8894

Sjajni program SuperUho festivala nastavio se nastupom Fleet Foxesa 9. studenog u Tvornici, gdje je seattleski bend nastupio prije točno šest godina, u sklopu turneje na kojoj su predstavljali tada aktualni Helplessness Blues. Zapravo, otada nisu ništa objavili sve do sad aktualnog albuma Crack-Up, izdanog ove godine. Očekivanja su bila velika s obzirom da su prva dva albuma pobrala takve hvalospjeve i nagrade te završili na listama najboljih albuma, no čini se da je vrijedilo čekati jer je treći album ne samo ispunio očekivanja što se tiče kvalitete, nego i donio nešto novo, intrigantne rezultate glazbenog razvoja kroz koji je bend prolazio tijekom ove stanke.

Nick

Zadatak da publiku pripremi za nastup Fleet Foxesa imao je Nick Hakim i taj je posao napravio odlično. U početku pred tek slabo popunjenom Tvornicom servirao je mash-up sanjivog soula/indie popa da bi svoj nastup postupno gradio prema nešto moćnijem vrhuncu kada se i prostor pred pozornicom dobro ispunio. Odličan nastup, vrijedan samostalnog koncerta dodatno je pojačao ugodan light kojim su prevladavali crveni tonovi pa ste se uz kombinaciju "sounda" i "visiona" mogli prepustiti sanjarenju. Nick Hakim je otkriće, a dojam koji je na nas ostavio je taj da smo u dvojbi postoji li bend koji bi nas mogao bolje pripremiti za koncert koji je potom uslijedio.

IMG 8949

Usprkos odličnom prijemu novog albuma, Fleet Foxes koncert u Tvornici nisu masovno bazirali na njemu, već su dali presjek svog cijelog stvaralaštva. Doduše, koncert su otvorile tri stvari s početka albuma (u istom redosljedu), I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar, Cassius, -, te Naiads, Cassadies, no uslijedile su stvari s ranijih albuma.

IMG 8861

Fleet Foxes profilirali su se 2008. sa svojim prvim albumom, Fleet Foxes, kao indie folk bend raskošnog, sofisticiranog zvuka koji je prizivao barokni pop s kraja 60-ih. Crack-Up je njihov dosad najambiciozniji projekt, u kojemu su svom već prepoznatljivom miksu britanskog folka i klasičnog rocka dodali notu progresivnosti. To je itekako bilo vidljivo na koncertu, gdje su u prvi plan izbile složene harmonije, elaborirani aranžmani, bogatstvo detalja i nijansi, neobične ritmičke disonance, i akademsko promišljanje glazbe, više nego ikad prije. A istodobno njihova svirka neodoljivo pršti nekom zaraznom energijom i radošću, hipnotizira publiku (koja se inače sastojala od širokog raspona generacija) i jednostavno je dopadljiva i ''na prvu loptu'', osvaja na emotivnoj razini. Posebna su priča višeslojni poetski tekstovi, koji obilno nagrađuju pažljivog slušatelja.  Za bis je bend izveo 2 stvari s prvog albuma – prvo je lider Pecknold izveo folksy stvar Oliver James solo, a cijeli bend se vratio za Blue Ridge Mountains.

IMG 8871

Ovim sjajnim, nadahnutim nastupom Fleet Foxes pokazali su da ne leže na lovorikama, već da su ušli u novu fazu umjetničkog rasta i dosegli novu razinu rafiniranosti zvuka. Čini se da su našli potencijalno optimalan balans između klasične indie-folk dopadljivosti i melodioznosti, te ambicioznog glazbenog eksperimenta, a do idućeg projekta ostaje intrigantno pitanje u kojem će se to smjeru nastaviti razvijati.