Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Franz Kafka Ensemble Gungula Sax 06317

Nesvakidašnja impro instrumentalna poslastica Franz Kafka Ensemble i zanimljiva mlada četvorka Gungula. Zapravo zainteresirao me ženski/djevojački jazz band Gungula. Cure su sam priznale da su nove, samouke i da sviraju sa žarom. Nikako na žaru... Dok su momci iskusni rutineri.

Instrumentalni bend Franz Kafka Ensemble nastao je okupljanjem nekoliko generacija glazbenika sa zagrebačke nezavisne scene u kolektiv koji spaja različite utjecaje u konkretan i kompaktan izraz.

Povratkom Damira Prica Kafke (saksofon) iz Amsterdama, on i Igor Pavlica (truba) pristupaju tadašnjem Peach Pitu u kojem sviraju Franjo Glušac (gitara) i Bruno Vidović Vorberger (bubnjevi) s tadašnjiim basistom Mihaelom Beleom.

Franz Kafka Ensemble Gungula Sax 06358
Nakon otprilike godinu dana Bele odlučuje napustiti bend, a ostatku benda pridružuju se Roko Crnić na basu i Ivan Marincel na trombonu te kolektiv nastavlja funkcionirati pod imenom Franz Kafka Ensemble. Ime benda nastalo je kao dosjetka na imena dvojice članova, Franca na gitari i Kafke na saksofonu.

FKE spaja nekoliko tradicija zagrebačke underground scene, od math/post rocka benda Peach Pit iz kojeg potječu Bruno i Franc, preko avant jazz, world music i contemporary utjecaja koje su donijeli Prica i Pavlica (Cul De Sac, Haustor...), do osvježenja u vidu klasično obrazovanog trombonista Ivana Marincela (Antenat) i svestranog Roka Crnića iz prog pop benda Porto Morto. U svojem izrazu FKE sve te utjecaje spaja u cjelinu koja pomalo podsjeća na francuske filmove '60-ih, ethio jazz, progresivni rock te suvremenu klasičnu glazbu.

Franz Kafka Ensemble Gungula Sax 06469

Članovi FKE kolektiva u većem su dijelu ujedno i članovi kultnog impro kolektiva Cul-De-Sac, s kojim FKE dijeli sklonost eksperimentu, premda je glazba FKE većinom komponirana i ne oslanja se toliko na kolektivnu improvizaciju pri izvedbi, već prije u procesu komponiranja u kojem sudjeluju svi članovi podjednako.

FKE je u dosadašnjem radu sudjelovao u komponiranju i izvedbi žive glazbe za nekoliko nijemih filmova, a upravo zbog "filmičnosti" njihove glazbe otvoreni su za daljnje suradnje na području filmske glazbe.

Gungula je četveročlani zagrebački bend koji prema vlastitim riječima svira Jazzy funky gipsy swingy bluesy mess! Članice su: Matilda Fatur - klavijatura/kontrabas/vocal, Mirna Čupić - gitara/ukulele/vocal, Janet Beriša - kontrabas/gitara I Hana Vrbanas – clarinet, a kao gost uskočila je Sara Debić na saksofonu!