Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Samir Ceric Kovacevic 5759

Danas u 14h održana je press konferencija povodom sutrašnjeg otvorenja nove sezone u Lisinskom, odnosno ciklusa Lisinski subotom, na kojem će između ostalih nastupiti Radovan Vlatković i John Malkovich. Koncert su na presici predstavili Dražen Siriščević, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te sami izvođači Vlatković i Malkovich.

Samir Ceric Kovacevic 5818

Na repertoaru će biti djela Edwarda Elgara, Bruna Bjelinskog, Mozarta i Alfreda Schnittkea. Uz slavnog američkog glumca Malkovicha i našeg proslavljenog kornista Vlatkovića, koji je inače jedan od malobrojnih počasnih članova londonske Kraljevske akademije za glazbu, nastupit će i Anastasya Terenkova, mlada, međunarodno priznata pijanistica koja ujedinjuje „francusku samouvjerenost i urođeni ruski duh“ , uz sudjelovanje Varaždinskog komornog orkestra pod ravnanjem Alvise Casellatija.

Samir Ceric Kovacevic 5812

Koja je tu uloga Johna Malkovicha – naime, Schnittkeov Koncert za glasovir i gudače izvrsna je platforma za stvaranje novog "crossover klasičnog glazbenog djela" te dijaloga glasovira i pripovjedačkoga glasa koji donosi brižljivo birane ulomke iz romana "O junacima i grobovima" argentinskog pisca Ernesta Sabata. Malkovich utjelovljuje glas Fernanda Vidala Olmosa, iz poglavlja "Izvještaj o slijepima", okrutnog i naizgled potpuno poremećenog paranoika opsjednutog slijepcima i zlom.

Samir Ceric Kovacevic 5787

Nakon kratkog predstavljanja, uslijedila su pitanja novinara, od kojih su skoro sva, kao očekivano, bila za veliku glumačku zvijezdu. Između ostalog, saznali smo da Malkovich nema formalno obrazovanje u glazbi (a ni u čemu drugome, kako je šaljivo istaknuo), iako je po sluhu svirao tubu i gitaru, te da je dizajnirao niz odjevnih linija za tri modna brenda. Bilo je riječi i o spekulacijama o njegovom hrvatskom porijeklu (u igri su još Crna Gora i Bosna), no samom Malkovichu, čini se, to nije bitno, i gleda to pomalo s ironijom. U doba njegova odrastanja u njegovom rodnom gradu, rekao je, svi su se smatrali Amerikancima, čak i ako su porijekom bili iz drugih zemalja. Teorije o Malkovichevom porijeklu dobile su humoristični epilog kada je u igru ušao ni više ni manje nego Izrael! Jedan je muškarac istupio i rekao Malkovichu da se zove Damir Malkovich, da je iz Izraela i da je došao u Hrvatsku upoznati ga i dokazati mu da su rodbina! Naveo je i "dokaze" o rodbinskoj povezanosti, kao što je izjava njegove bivše žene da ima čelo oblikovano poput Malkovicha, činjenica da su obojica motivatori i da pomažu ljudima, te romantična veza Malkovicha s ženom srpsko-židovskog porijekla! Malkovich je to strpljivo slušao s pokojim "wow" za koji ne znate je li smrtno ozbiljan ili pun neke "amused" ironije (iako će prije biti ovo potonje). Na kraju je samo rekao "Hvala", i prešlo se na zadnje novinarsko pitanje, ovaj put ipak upućeno Vlatkoviću.

Koncert sutra počinje u 19:30, a inače je rasprodan.

Samir Ceric Kovacevic 5703

Samir Ceric Kovacevic 5685

Samir Ceric Kovacevic 5690